Dragoș Dolănescu: «Tata dormea pe dolari, eu munceam cu cârca»

simeon stalpnicul png
Dragoş Dolănescu vrea să rămână cu vila din Sinaia

Dragoş Dolănescu e bucuros că, după opt ani infernali, s-a încheiat procesul cu fratele său pe moştenirea de un milion de euro. Nu s-a lăsat şi a luptat pentru fiecare bănuţ, mai ales că, în facultate, tatăl său, Ion Dolănescu, l-a lăsat să se descurce singur, deşi el dormea pe o saltea burduşită cu 50.000 $.

Dragoş Valenciano Carlos Dolănescu (41 ani) este pe cai mari, în Costa Rica, unde locuieşte de peste 15 ani. E căsătorit, are trei copii, candidează  pentru funcţia de deputat şi lucrează ca psiholog la un cabinet medical. Chiar dacă a moştenit un nume greu, cu rezonanţă, Dragoş susţine că şi-a croit singur drumul în viaţă şi că a fost nevoit de mai multe ori să o ia de la zero. Şi atunci când s-a stabilit în România, şi la Madrid, unde şi-a continuat studiile, dar şi în Costa Rica, ţara natală a mamei sale, Margarita Valenciano, de profesie medic ginecolog. Puţini ştiu însă că fiul cel mic al lui Ion Dolănescu a tras din greu, în urmă cu peste 20 de ani, ca să aibă bani de pâine.

simeon stalpnicul png
Mama lui Dragoş, Margarita Valenciano, păstrează şi acum fotografiile lui Ion Dolănescu

După absolvirea liceului, Dragoş s-a înscris în Bucureşti la Facultatea de Psihologie. La acea vreme se mutase cu chirie într-un  apartament modest, de lângă fostul Cinema Lira. Nu locuia singur, ci împreună cu Carla, una dintre surorile lui (n.r.- mama sa mai are trei copii din alt mariaj): ”Munceam din greu, ca să mă întreţin, dar şi ca să o ajut pe sora mea, care era studentă la Medicină. În vacanţe, plecam în Israel sau în Madrid, unde spălam vase într-un bar, aveam un job de la 7 seara până la 5 dimineaţa. Spălam vase într-un oraş la frontiera cu Libanul. Apoi am ajuns în SUA, unde am lucrat în construcţii. Am cărat saci de ciment, cu cârca. Câştigam cam 50 de dolari pe zi, la o familie de români, nişte oameni extraordinari, şi acum păstrez legătura cu ei. Lucram şase zile pe săptămână, cam 12 ore pe zi”, ne-a spus Dragoş. În speranţa unei vieţi mai bune, acesta a decis să se mute la Madrid, după ce a absolvit facultatea: ”Acolo mi-am dat doctoratul în psihiatrie şi în psihologie medicală. Ziua lucram la spital, în toiul nopţii fugeam la un bar, unde ba eram chelner, ba mă puneau să spăl vasele”, şi-a continuat el povestea tristă de viaţă.

simeon stalpnicul png
Ionuţ şi Dragoş alături de tatăl lor, pe vremea când se iubeau ca fraţii

Dragoş susţine că n-a vrut să profite de banii lui Ion Dolănescu: ”Nu i-am cerut, dar nici nu s-a oferit să mă ajute, în anii studenţiei. Nu-l condamn, dimpotrivă, munca m-a ajutat să apreciez mai mult valoarea banului. Când am terminat facultatea, Ionuţ mi-a dat cadou 500 de dolari. Însă, în 2009, când tatăl nostru a murit, i-a vrut înapoi. M-am întreţinut singur, în timp ce Ionuţ a avut noroc cu numele părinţilor şi s-a lansat uşor în muzică. El nu a luat-o de la zero, ca alţi artişti. A avut totul pe tavă”, a mai adăugat Dragoş. În 2009, când Ion Dolănescu a încetat din viaţă, la numai 65 de ani, în urma unui infarct, în salteaua solistului s-au găsit nu mai puţin de 50.000 de dolari strânşi din cântări: ”Ionuţ mi-a dat atunci cam 5.000 de dolari, iar el a oprit restul, pe motiv că îi trebuie pentru înmormântare”, îşi mai aminteşte mezinul familiei Dolănescu.  

Ion Dolănescu a murit în martie 2009

simeon stalpnicul png
Când vine în ţară, Dragoș se duce la mormântul tatălui

Ion Dolănescu a murit pe 19 martie 2009, la 65 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. A fost unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de folclor de la noi. Printre şlagărele cunoscutului interpret se numără ”M-am născut lângă Carpaţi”, ”Gorjule, grădina dulce?”, ”De când sunt pe-acest pământ”, ”Mândro, când ne iubeam noi?, ”Să-mi trăiască nevestica”, “Neuitata mea, Maria”. A fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov pe listele partidului PRM.

Fraţii au de împărţit o avere de 1 milion € 

simeon stalpnicul png
Ionuţ Dolănescu s-a prezentat la ultimul termen al procesului

Dragoș și Ionuț Dolănescu s-au luptat peste 8 ani de zile pe averea lăsată de tatăl lor, Ion Dolănescu. Conflictul dintre ei a ajuns în fața judecătorilor la scurt timp după ce s-a stins tatăl acestora. Cei doi frați au de împărțit două case, cea din Caimatei în care a locuit regretatul artist, evaluată de experți la aproape 700.000 euro, alta la Sinaia, evaluată la aproape 200.000 de euro, mai multe terenuri în Dâmbovița, Prahova și Ilfov, dar și drepturile de autor. Procesul lor s-a încheiat săptămâna aceasta, iar frații Dolănescu așteaptă decizia magistraților cu sufletul la gură.

image png
image png
card ajutor jpg
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
printul paul 1 jpeg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
bianca dragusanu gabi badalau 0 jpeg
Alex Constantin
gabi badalau restaurant jpg
BeFunky collage (42) jpg
Cristina Vasiu
278537985 466770881908509 7030144293581689858 n jpg