Soția lui Nelu Vlad din trupa Azur, în comă șapte zile!: „A reînviat, a fost terfiant!"
Nelu Vlad și trupa Azur nu au nevoie de nici o prezentare! Vorbesc mega hiturile pentru ei! Piese precum “Se mărită Mona mea” sau “În stație la Lizeanu” sunt nemuritoare, iar mulți artiști noi le preiau și le cântă, unii fără acordul fodatorului trupei. Artistul a povestit, cu lacrimi în ochi, despre momentul terfiant în care era să-și piardă soția !
Trupa Azur activează în industria muzicală din România de mai bine de 45 de ani. Formația, fondată de Nelu Vlad în anul 1977, a cântat pe scene mai mici sau mai mari, în regimuri politice mai autoritare sau mai relaxate. Piesele lor „Se mărita Mona mea” sau „În stație la Lizeanu” au făcut furori în anii 70-80, dar fac și acum, ele fiind preluate de generația tânără de artiști și reorchestrate.
Nelu Vlad are transmis un mesaj dur pentru cei care își însușesc aceste piese fără să-i ceară acordul. Nu e cazul lui Smiley care beneficiază de un contract pentru piesa „În stație la Lizeanu”. Celebra trupă a lansat un album aniversar în luna martie și plănuiește să se retragă în doi ani.
Viața fondatorului trupei, Nelu Vlad, este una de film. Artistul ne-a povestit despre cariera lui, dar și despre dramele din viața sa. Era să-și piardă soția, care a stat în comă timp de șapte zile!
“Niște incapabili! Mă dezgustă!”
- Nelu Vlad, ați avut o viață de scenariu de film. Jucați fotbal în tinerețe, cum ați ajuns de la fotbal la muzică?
Fotbalul a fost prima mea pasiune, alergam 4-5 ore pe zi teren până venea tata și mă lua acasă, pentru că alergam nemâncat. Beam dar apă rece din fântână și alergam. Această pasiune mi-a fost de mare ajutor în viață. Sănătatea mea fost deplină și am putut munci, alerga, rezista, îndura în lupta cu greul.
Nu am lipsit de la nici o nuntă angajată, de la nici un concert planificat timp de 45 de ani. Mii de nunți, mii de concerte, am răspuns prezent! Fotbalul, poezia și muzica mi-au fost cele trei pasiuni, care mi-au făcut viața frumoasă.
- Cum s-a născut practic Azur?
Am luat inițiativa să creez această trupă, încă de acum 45 de ani, și am vrut să o păstrez. Ca să păstrezi o societate în viață, trebuie să ai un conducător, un lider. Toate riscurile, tot stresul din lume, ca să ții în mână toată formația, le-am luat asupra mea. Trebuie să le asiguri membrilor un venit lunar, să îi ții lângă tine. Trebuie ca tu, ca lider, să iei toată responsabilitatea în spate, să te ocupi de transport, de cazare, de mâncare.
Atunci când cineva este responsabil cu toate astea, atunci toți sunt mai liniștiți. Dacă ești haotic, aventurier și lucrezi la întâmplare, nu o să poți să păstrezi o trupă atât de mult timp. Noi suntem ca o familie, ne cunoaștem după gesturi, stând atât de mult timp plecați împreună. Nu mai are niciun efect o vorbă aruncată greșit, pentru că funcționăm ca o familie.
- Care este secretul din spatele piesei mega hit „În stație la Lizeanu”?
Sincer, am făcut melodii care au fost create în urma unor întâmplări. Am făcut melodii după un gând care mi-a trecut la un moment dat prin cap. Pur și simplu, atunci când am auzit vorba asta, în stație la Lizeanu, imediat mi-a sunat armonic, ritmat, imediat mi s-a cerut rima. În fiecare piesă pe care o fac, strecor de fiecare dată câte o fărâmă de umor.
Piesa, la început, a avut altă formă, iar pe parcurs am mai modificat. Al doilea text a avut mai mult succes. Nu obișnuiesc să mă întorc la piese des, pentru că, odată ce au intrat în memoria oamenilor, nu mai poți să le schimbi. Succesul piesei se datorează unui singur cuvânt, „domnișoară”.
Cred că la toate piesele refrenul are 90% efect asupra oamenilor. Iar acest cuvânt, domnișoară, pe care l-am folosit și aici și în altă melodie, a ajutat. E un cuvânt sonor, plăcut și, automat, câștigi și fetele și băieții. Refrenul contează foarte mult, iar două cuvinte formează un cântec.
„Smiley are contract legal!”
- Piesa “În stație la Lizeanu” a avut un succes imens și atunci când a fost preluată și interpretată de Smiley. Vă deranjează atunci când alți artiști vă preiau piesele? Mulți nu cer nici măcar acordul…
Când un coleg artist își manifestă interesul pentru una din piesele mele, printr-un apel civilizat, etic, normal că mă bucură. Este o recunoaștere reală a muncii și a succesului meu.
Un lucru urât și necinstit este atunci când un incapabil, care nu poate așterne două versuri pe hârtie și nu poate împleti două note muzicale, se înfruptă fără scrupule din munca altuia, spre un câștig facil! Asta mă dezgustă peste măsură!
Smiley este un coleg cu stofă de artist adevărat, care nu se implică în afaceri neloiale, de aceea este pe o poziție artistică remarcabilă. Piesa „În stație la Lizeanu” a ajuns în interpretarea sa prin contract legal și a avut mare succes. Felicitări!
- Tocmai ce ați lansat un album cu 42 de piese, de colecție. Cât ne vom mai bucura de Azur pe scenă?
Probabil succesul nostru va mai dura un an, doi. Trebuie să te retragi din bun simț. Nu te mai poți urca pe scenă când nu mai ai așteptări de la tine. Te retragi și îi urmărești pe alții, tineri, zvelți, talentați. Publicul apreciază când te retragi la timp.
Vreau ca cei cărora le place muzica noastră să fie mulțumiți. Vreau să se bucure de muzica Azur, așa cum au cunoscut-o prima dată. Eu cred că acum, ceea ce am realizat, e potrivit pentru oameni și mă simt foarte mulțumit sufletește cu acest dublu CD.
Oamenii își pot alege din cele 42 de piese melodia preferată. Bineînțeles, înainte puteau să le ia de pe net, însă nu le puteau lua la calitatea aceasta, în timp ce pe altele nu le găseau. Faptul că le-am imprimat live și nu ne-am folosit de metode electronice, se simte. Acolo sunt niște suflete care au vrut să transmită ascultătorilor ceva din toată ființa lor.
"Soția mea este erou de film!"
- În viața personală, ați avut parte și de momente dramatice. Soția dumneavoastră a stat șapte zile în comă! A fost cel mai greu moment din viața dumneavoastră? Ați simțit că o pierdeți?
Soția mea este un erou de film! A suportat intervenții de <nesuportat>. A reușit de fiecare dată să renască și să privească către cer , în semn de mulțumire către Cel care a vegheat-o și a readus-o iar printre pământeni.
Am trăit momente terifiante de groaza pierderii unicei mele soții, cea mai loială prietenă a existenței mele. Atunci când a <reînviat>, am fost mai fericit decât atunci când ne-am căsătorit. Activitatea mea are la bază înțelegerea ei, a soției mele, Maria.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!