Drama prin care a trecut Oana Pellea după moartea mamei: „Țin minte ce hău negru era! Un coșmar!”

Domnica Pellea a murit de cancer în 2003
Domnica Pellea a murit de cancer în 2003

Două mari tragedii au marcat viața celebrei actrițe Oana Pellea (58 de ani): moartea tatălui, pe când avea 22 de ani, și moartea mamei, în 2003. Ultima dată a căzut într-o depresie cruntă și recunoaște că și-a revenit doar cu ajutor de specialitate.

„Știu cam toate etapele depresiei. Am trecut prin asta în momentul în care mama mea a plecat dintre noi. Țin minte că ceea ce m-a făcut să cer ajutorul a fost tot mama mea, care era în prag de plecare pe lumea cealaltă și mi-a zis să pun mâna pe telefon și să cer ajutor. Țin minte ce hău negru era. Ca imagine, închideam ochii și dacă mă gândeam la viitor, nu vedeam decât un ecran negru. Nu mai voiam să ies din casă. Nu mai voiam să practic meseria. A fost un coșmar”, a povestit actrița marți, la o conferință despre depresie, în cadrul căreia s-a lansat campania de conștientizare „Să învingem depresia”.

Și-a revenit cu ajutor de specialitate

„Mi se pare extraordinară această inițiativă, această campanie. Am prieteni care trec prin depresie. Suntem, din păcate, din ce în ce mai mulți. Știu cât de greu este să îi conving pe cei care au depresie că oricine poate trece prin asta și că pasul cel mai important este să cerem ajutor. Există o teamă, o rușine de a mărturisi că trecem prin depresie. Eu am revenit numai cu ajutor. E o boală serioasă, dar e o boală care poate fi vindecată. Trebuie doar să o recunoști, să pui degetul pe problemă și să ai curajul să ceri ajutor”, a mai spus fiica regretatului actor Amza Pellea.

Mama ei, Domnica Pellea, a murit în 2003, după o grea suferință. Am întrebat-o pe mama, la spital, în ultima zi a trecerii ei pe pământ: ce să fac când o să-mi fie dor de tine? Învață-mă! S-a uitat dur la mine și mi-a spus cu ochii verzi smarald: «Pupă-ți mâna!» Și-am înțeles că în carnea mea e ea, tata, sunt toți ai mei. Am făcut-o, o fac și am tot timpul certitudinea că toți sunt în mine: părinți, amintiri, Dumnezeu. Toți sunt înghesuiți în mine. Ce minune! Mi-e dor deci de minunea din mine, pe care cateodată o uit, o pierd... În mine e mare înghesuială! Tot universul e înghesuit în mine", a declarat Oana Pellea. Timp de doi ani, după ce mama ei a primit cumplitul diagnostic, cancer, și până la moartea ei, actrița a renunțat să mai joace, alegând să petreacă tot acest timp alături de Domnica.


    Domnica Pellea a murit de cancer în 2003foto: arhivă personală
Domnica Pellea a murit de cancer în 2003foto: arhivă personală

Cuvintele pe care Oana Pellea le-a auzit de la mama ei în ultima zi a acesteia pe pământ o însoțeșc și acum și s-au transformat într-un îndemn pe care actrița îl adresează tuturor celor pe care îi iubește. ”Viața e pe zile, mi-a spus mama râzând în hohote în ultima zi pe pământ. Nu-ți face planuri mari! Bucură-te de secundă!”

Depresia poate fi depășită prin metoda Kintsugi

1 din 4 persoane este afectată pe parcursul vieții de depresie, iar la nivel European, peste 40 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală, arată datele. Astfel, Janssen România alături de Coaliția Organizațiilor Persoanelor cu Afecțiuni Cronice (COPAC) au lansat campania „Să învingem depresia”, prin care își propun să crească nivelul de informare și înțelegere despre provocările și stigma prin care trec cei care suferă de tulburări de sănătate mintală. În cadrul campaniei, sunt prezentate cinci obiecte de artă create prin metoda Kintsugi, inspirate de poveștile a cinci oameni care au suferit de depresie. Kintsugi este arta japoneză antică de reparare a obiectelor ceramice sparte prin lipirea lor cu un lac cu pulbere de aur. Evidențierea crăpăturilor și imperfecțiunilor conferă nu doar unicitate unei piese, ci demonstrează și că obiectul a avut o viață proprie și o poveste de spus. Pentru a da viață fiecărei povești, artistul vizual Lidia Alina Nicolae a discutat cu cele cinci persoane și a gândit câte un obiect pentru fiecare. „Știu că depresia nu este ceva din care poți pur și simplu să te desprinzi, ci este o călătorie lungă. Filosofia din spatele kintsugi este că nu ar trebui să ascundem experiențele noastre negative. Din încercările grele ar trebui să ieșim mai puternici, mai valoroși, să ne reconstruim bucată cu bucată”, spune Lidia Alina Nicolae.

087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
horoscop zilnic 4 octombrie jpeg
jenna ortega despre rolul wednesday jpg
cub rona hartner png
cub Top 3 cele mai dotate zodii png
catherine zeta jones png
FotoJet (5) jpg
cub rebeca onoriu png
image
image
image
image
image
image
inna si mos craciun jpg
cub theo rose anghel damian png
Ion Dichiseanu si unica sa fiica Ioana jpg
Mihai Bendeac FOTO Facebook
De ce participa de fapt Andreea Tonciu la Survivor Romania 2022 jpg
nicole cherry jpg