Eusebiu Ştefănescu - primele reacţii
Prietenii şi foştii colegi de scenă ai artistului au primit cu multă durerea vestea că Eusebiu Ştefănescu s-a stins din viaţă, duminică (15 martie), la 70 de ani, după o lungă suferinţă.
Mircea Diaconu a mărturisit, pentru Mediafax, că Eusebiu Ştefănescu a traversat o boală cumplită într-un "mod absolut eroic", fiind o "lecţie de bărbăţie şi de putere". "Din păcate, cam toţi colegii ştiam de boala pe care o avea. Ceea ce pot să spun este că a traversat boala aceasta într-un mod absolut eroic, ca un exemplu. A fost o lecţie de bărbăţie şi de putere. Dumnezeu să-l odihnească", a mărturisit Mircea Diaconu.
Eugen Cristea a dezvăluit, pentru aceeaşi sursă, că Eusebiu Ştefănescu a fost "o enciclopedie a poeziei româneşti şi universale", apreciind că acesta a fost un actor cultivat, "preocupat de artă, literatură, film şi poezie". "L-am cunoscut bine pe Eusebiu Ştefănescu, am fost într-o relaţie foarte apropiată, am şi jucat foarte mult timp împreună pe scena Teatrului Naţional, unde a activat, am participat alături de el în nenumărate recitaluri de poezie, era un îndrăgostit de poezie şi un priceput în ale poeziei. L-am numit o adevărată enciclopedie a poeziei româneşti şi universale", a mărturisit Eugen Cristea.
El a subliniat că Eusebiu Ştefănescu cunoştea sute de poezii, afirmând că era şi un actor cultivat, "lucru mai rar întâlnit în zilele noastre". "Un actor cultivat, un actor preocupat de artă, de literatură, de poezie, de film. Anul trecut, în ziua în care a fost serbat Mihai Eminescu, în ianuarie 2014, am fost cu Eusebiu la Muzeul Satului, şi acolo a făcut o paralelă între Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, absolut uluitoare. Ideea i-a aparţinut", a adăugat acesta.
Eugen Cristea a spus că Eusebiu Ştefănescu a fost un om extraordinar, civilizat, mereu cu zâmbetul pe buze". "Poate merita o soartă mai bună, să fie mai în faţă, cum se spune în meseria noastră. A fost un ambasador al poeziei, acest lucru, apropierea de vers, de poezie, l-a ajutat cu boala aceasta nenorocită şi blestemată", a adăugat Cristea.
Şi actorul Mitică Popescu a mărturisit că Eusebiu Ştefănescu a fost un om plin de talent, "un mare recitator", afirmând că dispariţia acestuia este "cumplită". "Este cumplit. (...) Nu îmi revin. Ultima oară l-am văzut la premiile UNITER de la Târgu Mureş, a recitat acolo. Nu mai era Sebiu pe care îl ştiam, adică plin de viaţă", a spus Mitică Popescu. El a precizat că Eusebiu Ştefănescu era "un om bun, talentat, un mare recitator".
Eusebiu Ştefănescu s-a stins din viaţă la 70 de ani
Actorul Eusebiu Ştefănescu a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 70 de ani. Actorul a murit la Spitalul Militar din Bucureşti, a declarat pentru Mediafax soţia acestuia, Vali Ştefănescu. "Avea o tumore care s-a dovedit a fi cancer. A făcut radioterapie, dar tumora s-a extins", a spus soţia actorului, precizând că acesta a murit în urma unui stop cardio-respirator.
Eusebiu Ştefănescu fusese diagnosticat de medici cu o tumoare la cap, în anul 2013, iar până în prezent actorul a fost operat de trei ori. Prima intervenţie chirurgicală a suferit-o în 2013, urmând apoi alte două operaţii, în luna ianuarie 2014.
Eusebiu Ştefănescu, o viaţă pe scenă
Eusebiu Ştefănescu s-a născut la Ploieşti, pe 3 mai 1944. A fost actor al Teatrului din Ploieşti timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic şi la Teatrul Naţional din Capitală. A jucat în filme celebre, precum "Colierul de turcoaze", "Ringul", "Figuranţii", "Liceenii Rock'n'Roll" şi şi-a împrumutat vocea în multe filme de animaţie.
Eusebiu Ştefănescu a absolvit Institutul de Artă Cinematografică şi Film din Bucureşti în 1967. De asemenea, acesta a fost profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Hyperion.
Actorul a jucat şi în filme precum "Departe de Tipperary", "Ana", "Falansterul", "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", "Dragostea mea călătoare", "Destinaţia Mahmudia", "Colierul de turcoaze", "Noi, cei din linia întâi", "Pădurea de fagi", "Figuranţii", "Maria şi marea", "Vinovatul", "Telefonul", "Trahir", "Meurtres sous hypnose", "Merge şi aşa", "Despre morţi numai de bine", "Păcală se întoarce", "Duminica pierzi sau câştigi".
În 2013, Eusebiu Ştefănescu a fost numit Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti. De asemenea, în 2013, Eusebiu Ştefanescu a fost premiat de Uniunea Cineştilor din România (UCIN) pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului şi învaţământului universitar.