EXCLUSIV! Adevărul despre problemele de sănătate ale lui Filip Cioc, de la "Românii au talent"! Ce spun părinții

Ultima actualizare:

    Sora lui Filip Cioc, de la "Românii au talent", și părințiifoto: PRO TV
Sora lui Filip Cioc, de la "Românii au talent", și părințiifoto: PRO TV

La doar 10 ani, Filip Cioc a cucerit o întreagă țară cu vocea sa la "Românii au talent", în prima ediție a sezonului 11, dar și cu povestea lui. Să nu uitam că în urmă cu cinci ani a mai particpat și la "Next Star", emisiunea prezentată de Dan Negru, având același impact. Click! a stat de vorbă atât cu Filip, cât și cu părinții săi, Anca și Mihai Cioc. Iată povestea emoționantă a puștiului care nu vede lumea așa cum o vedem noi.

  • Click!: Ai cucerit pe toată lumea cu vocea ta la "Românii au talent". Cum ai învățat să cânți atât de bine? Cine ți-a fost profesor?

Filip Cioc: Am învățat să cânt mergând la cursuri de canto, la școala Voces. Fac canto de la 4 ani și 9 luni, iar în prezent învăț cu doamna Monica Măciuceanu, pe care o iubesc. Mă bucur tare mult că îmi este profesoară!

  • "Românii au talent" e emisiunea ta preferată? Când te-ai gândit că poți participa și tu?

Da, este emisiunea mea preferată. M-am gândit că pot participa când am simțit că am găsit un cântec destul de bun și impresionant. Atunci m-am simțit pregătit cu adevărat și am decis că nu este cazul să mai aștept.

  • Ce ai face cu banii dacă ai câștiga marele premiu de la "Românii au talent"?

În primul rând, mi-aș face un studio și aș începe să înregistrez melodii. Iar cu suma care îmi rămâne, aș vrea să ajut copiii aflați în aceeași situație ca mine – slab văzători sau nevăzători. Eu am mai cunoscut copii ca mine, deoarece părinții mei au o asociație la care facem diverse activități, precum ateliere pentru copiii cu probleme de vedere. E foarte interesant și îmi place tare mult.

  • Cine îți place dintre cei patru jurați? Dar dintre prezentatori?

Mie îmi plac toți cei patru, deoarece fiecare este bun în ceea ce face. Evident, cel mai mult îl iubesc pe Florin Călinescu, cel care mi-a și dat golden buzz! Cât despre prezentatori, îi iubesc pe amândoi.

  • Ce alte talente ai Filip? Ce alte pasiuni mai ai? Ce faci în timpul liber?

După cântat, îmi place pianul, deoarece mă eliberează de emoțiile grele. Când vin de la școală și sunt supărat, cânt la pian! Îmi place să mai cânt și la chitară, să fac karate, teatru... iar mai nou, fac vlogging. În timpul liber, mă joc cu sora mea sau pe consolă. Totodată, îmi place să mă joc cu pisica mea dragă, pe nume Foxi, pe care am dresat-o și miaună într-un anumit fel notele muzicale!

  • Ce îți este cel mai greu să faci?

Cel mai greu îmi este să citesc la tablă, când sunt la școală, deoarece nu văd bine. Oamenii îmi este dificil să îi identific după anumite detalii (medalioane, lănțișoare), însă după față îi recunosc ușor, mai ales dacă îi cunosc bine (cum sunt părinții, frații sau pisica). Cât despre colegi... nu e chiar la îndemână: deoarece unii dintre ei seamănă și mă încurc în a-mi da seama cine este.

  • Faci școala online, însă înainte de pandemie îți era greu să mergi la școală?

Da, mi-era greu, deoarece eu am un aparat care mă ajută să măresc și îmi este greu... În plus, am nevoie de caiete mărite. Iar cu scrisul durează mult mai mult, deoarece scriu sub acel aparat. Când am teste, fie am nevoie de mai mult timp decât colegii, fie primesc mai puține subiecte. Chiar dacă alții poate resimt că sunt avantajat, nu este așa! Acesta este maximul meu și nu maximul lor, pentru că mie mi se adaptează ochii mai greu, așa că citesc și scriu mai greu.

  • Ai o familie frumoasă, cu cine te întelegi cel mai bine?

Mă înțeleg cu toți, îi iubesc pe toți la fel de mult. Însă, cel mai mult mă joc cu sora mea, apoi mama, tata și fratele meu. De fapt... sunt cam la egalitate!

Ce spun părinții lui Filip Cioc. Cum îl putem ajuta

  • Click: Care este situația lui Filip? Are nevoie de operații sau ce anume exact? Cât poate vedea Filip, în proporție de cât la sută?

Anca și Mihai Cioc Cioc: Situația lui Filip sperăm că este una stabilă în acest moment, are până acum: două intervenții făcute în SUA, alta în Italia și una în Ungaria, vederea lui fiind maximul din ce s-ar fi putut obține, ținând cont că în România ni s-au dat șanse 0 să mai poată vedea ceva! Filip are un rest de vedere în ochiul drept de maximum 10%, iar cu cel stâng percepe doar lumini și umbre. Din punct de vedere fizic, Filip are nevoie acum de controale de monitorizare cel puțin o dată pe an în Italia (unde este examinat de medicii ce l-au operat în SUA și vin în Italia pentru a vedea copiii din Europa), deoarece există riscul oricand de a i se (re)desprinde retina sau de a-i apărea alte complicații ale retinopatiei ce ar necesita intervenție promptă pentru a nu-i pune în pericol restul de vedere. De asemenea, urmărim permanent rezultatele activității de cercetare și dezvoltare în domeniul biotehnoloigiei, care sunt din ce în ce mai aproape, atât în SUA, cât și în Europa, de obținerea unei retine artificiale cât mai fiabilă în folosire și/sau a ochiului bionic. În 2011 a fost pus pe piață un dispozitiv - retină artificială, cu un preț de 100.000 $ la acel moment! Vreau să adaug că am reușit până acum să facem față cheltuielilor cu intervențiile chirurgicale și monitorizările anuale, din donații și din strângerea Declarației 230, prin intermediul asociației inițiate de noi, datorită și în ajutorul lui Filip, precum și a altor copii cu deficiențe de vedere. Este vorba despre Asociația Părinților Copiilor Slab Văzători și Nevăzători, un nume inspirat de o asociație din SUA, pe care am vizitat-o în perioada în care Filip se recupera după operație, și a cărei activitate ne-am dorit și am încercat s-o replicăm și în Galați. (Pe pagina Facebook, Asociația Copiilor Nevăzători, găsiți câteva momente din activitatea noastră). Din punct de vedere psihic, însă, Filip are nevoie de acceptare, de înțelegerea, bunăvoința și deschiderea celor din jurul lui spre a-l cunoaște și a-l vedea dincolo de deficiența lui, de a înțelege că nu aceasta îl definește pe el ca persoană. Iar când el spune că ”ăsta este maximul meu”, iar colegii nu ar trebui să-l considere avantajat de un timp dublu pentru teste sau de înjumătățirea testului, nu își dorește decât să explice că egalizarea de șanse înseamnă, de fapt, că fiecăruia trebuie să i se ofere cadrul potrivit potențialului său de învățare, astfel încât să aibă șanse de dezvoltare reale. (Exact ca in îmagine)

  • Cum l-ați descrie pe Filip în câteva cuvinte?

Filip este un copil inimos, iubitor și afectos, verbul A SIMȚI fiind cel care-l caracterizează. În același timp este un copil serios și pune suflet în tot ceea ce face, este curajos și perseverent. Filip iubește provocările experiențelor noi, îi place să călătorească, să cunoască oameni și locuri noi, să fie încojurat de oameni frumoși, să simta iubire și înțelegere.

  • Ce anume îi place să facă în timpul liber? Are prieteni?

Își petrece timpul liber organizând spectacole de cântec și dans sau făcând filmulețe cu figurine, toate alături de sora lui. De asemenea, tot atunci cântă, compune sau reproduce la pian piesele pe care le aude la TV și care îi plac. În ceea ce privește prietenii, Filip are prieteni care rezonează cu preocupările și pasiunile lui, nu mulți, deoarece el pune mult suflet, este corect și cinstit în relație cu ceilalți și, în același timp, așteaptă să simtă la fel de la prietenii lui.

  • Sora lui Filip este și ea pasionată de ceva anume?

Eva este și ea o mică artistă, e pasionată de culoare, îi place să picteze și să bricoleze. De asemenea, e pasionată și de muzică, a început să cânte la pian (și ne-a surprins când ne-a arătat că a învățat singură să cânte “Somewhere over the rainbow” la pian), cântă și cu vocea de cele mai multe ori fiind acompaniată de Filip la pian și, de asemenea, o pasionează dansul. Pot spune și despre Alex, fratele de 16 ani a lui Filip, că și el este un artist, dar în lumea IT-ului. Este pasionat de programare și a început deja să aibă colaborări internaționale în acest sens.taguri.

Citește și:

Povestea puștiului nevăzător, care l-a făcut pe Florin Călinescu să plângă la Românii au talent. Primul Golden Buzz al sezonului

"Survivor" sau "Românii au talent"? Care a fost scorul după primul duel pentru audiență

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
1 liviu varciu si carmina 5 jpg jpeg
toma caragiu jpg
tamara buciuceanu jpg
elena carstea jpeg
salma hayek rochie albastra profimedia jpg
seraphina rose ben affleck fin profimedia colaj png
Pentru cei care nu își mai amintesc, trupa Holograf a fost înființată în anul 1977 de către Mihai Pocorschi
banner julia jianu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net