Exclusiv! Elena Cârstea, cel mai sincer interviu: «Eu întotdeauna am făcut audienţă la TV»

Ultima actualizare:

    Elena Câstea locuieşte de 13 ani în SUA
Elena Câstea locuieşte de 13 ani în SUA

A plecat din România acum 13 ani, în plină glorie muzicală, s-a căsătorit în 2006 cu Glenn Muttart, care îi e alături şi la bine, şi la greu, iar pe 8 februarie, Elena Cârstea a devenit oficial cetăţean american, păstrând şi paşaportul românesc. Cântăreaţa, care va împlini 56 de ani pe 26 februarie, a povestit pentru Click! ce examene a trecut pentru a obţine cetăţenia şi cum îşi câştigă existenţa peste ocean.

Click!: De ce a durat 13 ani să obţineţi cetăţenia americană?

Elena Cârstea: Puteam să iau cetăţenia americană de acum şapte ani, dar având rezidenţă, nu m-am agitat pentru că nu mi-a fost foarte necesară. Însă m-am trezit că îmi expiră rezidenţa în doi ani şi am zis hai să depunem odată actele, că cine ştie ce se mai întâmplă. Şi totul a mers foarte repede, iar în şase luni mi-au dat cetăţenia. Fiicele mele au deja cetăţenia americană.

Ce probe aţi susţinut?

După ce autorităţile te cheamă la trei interviuri preliminare, îţi iau amprentele şi toate datele personale, îţi dau o carte pe care trebuie să o înveţi. Apoi te întreabă la întâmplare din această carte. Dacă nu ştii răspunsurile, reiei toată procedura de la capăt. Sunt informaţii despre guvern, organizaţii, legi, preşedinţi, cine conduce ţara dacă se întâmplă ceva cu preşedintele, elemente de geografie şi de istorie.

Aţi avut emoţii?

După atâţia ani în SUA, nu. Am învăţat aceste lucruri cu mult timp înainte, când făceam teste online, să văd dacă ştiu ceva. Şi necitind cartea, făceam mereu 90-95 de puncte din 100. Chiar nu am fost stresată, dar m-a ţinut două ore la interviul final. M-a întrebat de toate. Vorbesc cursiv engleză şi i-am convins că ştiu. În această toamnă se împlinesc 13 ani de când trăiesc în SUA.

Alături de soţul ei şi de o prietenă, la obţinerea cetăţeniei americane
Alături de soţul ei şi de o prietenă, la obţinerea cetăţeniei americane

Cum aţi depus jurământul?

La ceremonia de acordare a cetăţeniei am fost 53 de oameni din toate ţările - China, Irlanda, Anglia, Germania... Jurământul l-am citit, repetând după ei. Ne-au pus filmuleţe şi ne-au pus să cântăm imnul SUA.

Ce obligaţii aveţi ca cetăţean american?

Obligaţiile sunt aceleaşi, plăteşti aceleaşi taxe, doar că am drept de vot, dreptul să fac petiţii la guvern şi alte drepturi similare. Plus că am rezidenţă şi stau legal în SUA.

Ce mai fac fiicele dvs?

Fetele mele (Sanda – 21 de ani şi Adriana – 19 ani – n.r.) sunt domnişoare în toată regula. Le-am spus: „Mamă, după ce vă terminaţi facultăţile, faceţi ce vor muşchii voştri ca să fiţi pe picioarele voastre!”. Nu le-am spus să facă armată, aşa şi-au ales amândouă. Au nişte beneficii în afara faptului că sunt într-un cadru unde nu au droguri şi prostii de genul ăsta. Am avut mare noroc cu Glenn care m-a ajutat cu fetele.

Cum e viaţa în SUA? Chiar e Raiul pe Pământ?

În SUA munceşti din greu, dar se câştigă mai bine decât în România. Şi nu te deranjează nimeni până nu greşeşti sau faci vreo nenorocire.

Din ce vă câştigaţi banii?

Sunt agent imobiliar la o companie şi am licenţă pe tot statul Florida. Avantajul e că pot lucra când şi cât vreau, iar programul e foarte lejer. Şi îmi place, plus că aici e cald tot timpul anului.

Ce aţi mai făcut pe plan muzical?

Dacă românii voiau să mă audă, televiziunile din România mă chemau în emisiuni. Dar nu au făcut-o, aşa că nu cred că e vreo pierdere, iar eu nu sunt genul să insist. Nu contează dacă sunt sau nu în ţară, televiziunile puteau să îmi lanseze invitaţii...

Noi suntem onoraţi să vă invităm la Click! TV oricând doriţi.

Când voi fi în România, vorbim, dar nu voi veni în ţară prea curând. Voi ajunge peste câteva luni doar să o văd pe mama şi să o ajut cu ce îi mai trebuie prin gospodărie. 

De ce nu o luaţi pe mama dvs în SUA?

Nu vrea ea să vină pentru că aici, în afară de mine, nu are cu cine vorbi româneşte şi se plictiseşte. E complicat în sudul statului Florida. Aici sunt distanţele mari şi nu ai cu cine vorbi. Stau la o oră şi ceva de mers cu maşina de comunitatea românească. Glenn înţelege câteva cuvinte în română, noi în casă vorbim în engleză. Am rugat-o de atâtea ori pe mama să rămână la noi şi nu a vrut, că altfel o luam de mult timp.

Cum se vede România din SUA?

În Români este extrem de mare debandadă şi în showbiz, şi în politică, mă enervez când văd ce se întâmplă acolo şi ce scrie presa. Nu-mi vine să cred. Nu e stabilitate şi de asta nu e deloc bine.

Ce artişti din generaţia dvs v-au rămas prieteni şi acum?

Ţin legătura cu colegii mei şi mai tot timpul vorbesc cu Monica Anghel, Zoia Alecu şi Cristian Faur. Compozitorul Ionel Tudor mi-a scris chiar să-l sun când vin în ţară şi să ne apucăm să lucrăm din nou. Voi face asta pentru că fetele au plecat de acasă (în armată – n.r.) şi pot să mă ocup şi de mine din nou. Însă artiştii din generaţia mea degeaba facem piese dacă nu sunt difuzate la radio în România, unde rulează doar piese comerciale şi dance. Primesc extrem de puţine drepturi de autor din ţară pentru şlagărele mele, total nesemnificativ.

Aţi participa într-un reality-show din România, cum ar fi „Ferma” (PRO TV) sau „Asia Express” (Antena 1)? 

Da, ar fi interesant. Dar asta ar trebui să fie preocuparea producătorilor. Eu întotdeauna am făcut audienţă la TV.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image jpeg
banner Carmen Grebenișan
banner Mihai Traistariu
Banner revelion
kim kardashian gettyimages jpg
Marilyn Monroe jpg
vladimir gaitan captura video jpg
Banner Loredana
image
actualitate.net
image
actualitate.net