Femeile din viața marelui actor Toma Caragiu
Toma Caragiu a fost un actor fenomenal, unic si original. Înainte de dispariţia sa, în 1977, era considerat cel mai mare actor român. Mulţi îl consideră aşa şi astăzi. Femeile l-au adorat, iar el le-a iubit pe cele mai frumoase. Totuși, care au fost femeile din viața marelui actor și ce s-a întâmplat cu acestea?
Tomiță Caragiu, așa era alintat marele actor. Românii îl adorau, iar vestea morții sale la marele cutremur din 4 martie 1977 a îndurerat o țară întreagă. Avea doar 51 de ani și multe planuri.
Era fermecător, celebru, iar femeile îl adorau. Și el a iubit multe femei frumoase. Cu toate acestea, Toma Caragiu nu a fost fericit în căsniciile sale. Avea 27 de ani (1952) când s-a căsătorit cu o colegă actriță de la Teatrul de Stat din Ploiești, Maria Bondar. La 28 de ani (1953), devine directorul teatrului din Ploiești și este asaltat de femei. Căsătoria nu rezistă, iar după zece ani cei doi divorțează. Înainte să pună punct mariajului, Toma și Maria Caragiu au înfiat o fetiță de 3 ani, Maria (Doina) Caragiu, de la Casa de Copii Buzău. În pragul divorțului, ce doi soți se înțeleg ca fetița să rămână la mamă, iar Toma Caragiu să plătească o sumă consistentă din toate veniturile sale, pentru creșterea copilei.
Imediat după divorț, în 1963, Toma se căsătorește cu Elena Bichman, tot actriță, aflată și ea la a doua căsătorie, după divorțul de actorul Paul Ioachim. În noaptea teribilului cutremur din 4 martie 1977, Toma Caragiu se afla acasă ”lipit” de telefon. Aștepta să îl sune Mimi, cum o alinta pe soția sa, plecată la munte. În așteptarea apelului, l-a invitat pe regizorul Alexandru Bocăneț la un pahar. Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22, pe 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de 56 de secunde.
Toma Caragiu locuia în blocul Continental din centrul Capitalei care a fost distrus până la etajul III. Actorul, care locuia la etajul II, și regizorul Alexandru Bocăneț au decis să fugă pe scări în timpul seismului și au fost prinși între dărămături. A fost găsit după șase zile sub ruine.
După tragica dispariție a a actorului, Elena Caragiu a părăsit România, în 1978 și s-a stabilit în Statele Unite. S-a căsătorit și și-a schimbat numele în Helen Cara-Chester.
Maria (Doina) Caragiu a rămas retrasă și nici nu a moștenit dragostea părinților săi pentru teatru.
Este căsătorită și are o pensiune în județul Buzău. Deși toată lumea i-a spus că este adoptată de la Casa de Copii din Buzău, Doina Caragiu seamănă uluitor cu celebrul ei tată adoptiv: aceeași gură, aceleași sprâncene, același nas.
Cine a fost Toma Caragiu
S-a născut la 21 august 1925, la Argos Orestiko, în Grecia, într-o familie de aromâni. Când Toma Caragiu avea 4 ani, familia sa s-a refugiat la Ploiești. Acolo a copilărit și a făcut școală. ”Sunt ploieștean get-beget”, se mândrea actorul. Atras de teatru, Toma Caragiu este cooptat în trupa liceului, dar în 1945 se înscrie la Facultatea de Drept la îndemnul părinților. Abandonează cursurile și intră la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București.
Toma Caragiu, o carieră fabuloasă
În 1965, marele regizor Liviu Ciulei îl cheamă la București, la Teatrul Bulandra, de la Teatrul de Stat din Ploiești, unde era actor și director. În lucrarea „Carte despre Toma Caragiu“, apărută în 1983, autorul Valentin Silvestru a încercat să măsoare cariera actorului. A reultat că: de la venirea a lui Toma Caragiu în Bucureşti şi până la momentul dispariţiei sale în cutremurul din 1977, trecuseră 4.500 de zile. În acest timp, actorul apăruse pe scenele teatrelor Bulandra, Naţional şi de Comedie de peste 2.000 de ori, în 20 de spectacole diferite, spectacole repetate timp de aproximativ 1.000 de zile. Jucase în 40 de filme, în 28 având şi rolul principal, ceea ce autorul cărţii cuantifica la 1.600 de zile de filmare şi 200 de zile de post-sincron.
La televiziune apăruse în 3 filme-serial, 10 show-uri şi alte câteva zeci de emisiuni. Numele său figura pe două discuri Electrecord, iar vocea sa fusese imprimată pe 50 de emisiuni din ciclul „Unda veselă“.
Cine nu a văzut și revăzut ”Brigada Diversă, BD, la munte și la mare”, ”Haiducii lui Șaptecai”, ”Actorul și sălbaticii”, ”Operațiunea Monstrul”? Toma Caragiu a fost un actor înzestrat, care ştia să acapareze, să subjuge şi să încânte spectatorii cu inteligenţa şi cu verva sa.
Sursa: historia.ro