Festivalul de Film de la Cannes 2019. Corneliu Porumboiu, în competiția oficială cu ”Gomera”

Ultima actualizare:

    În 2006, Corneliu Porumboiu a primit trofeul Camera d'Or de la frații Dardenne, președinții juriului. La acestă ediție, cei trei sunt rivalifoto: AFP
În 2006, Corneliu Porumboiu a primit trofeul Camera d'Or de la frații Dardenne, președinții juriului. La acestă ediție, cei trei sunt rivalifoto: AFP

Actriţa franceză Charlotte Gainsbourg şi actorul spaniol Javier Bardem vor deschide cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, desfășurată în perioada 14-25 mai. La această ediție, regizorul Corneliu Porumboiu a fost selectat în competiția oficială cu filmul ”Gomera”, alături de nume prestigioase precum Jim Jarmusch, Quentin Tarantino sau Pedro Almodovar.

Corneliu Porumboiu va concura anul acesta pentru trofeul Palme d‘Or cu o comedie în care joacă Vlad Ivanov, Catrinel Menghia, Rodica Lazăr și Sabin Tambrea. Regizorul român revine la Festivalul de Film de la Cannes după ce, în 2006, a obținut aici premiul pentru debut Camera d’Or cu filmul ”A fost sau n-a fost?”, în 2009 a fost recompensat cu premiul FIPRESCI și cu premiul juriului secțiunii Un Certain Regard pentru pelicula ”Polițist, adjectiv”, iar în 2015 a primit premiul Un Certain Talent în cadrul secțiunii Un Certain Regard, pentru lungmetrajul ”Comoara”.

”Gomera” spune povestea lui Cristi, un ofițer de poliție care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța limbajul “el silbo”, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei. Cristi are o misiune foarte dificilă. Vrea să-l elibereze pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în București.

 “Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral el silbo într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal și non-verbal. În urmă cu câțiva ani, am urmărit un documentar despre el silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat și motivat să scriu această poveste”, declara regizorul Corneliu Porumboiu.

Imagine din filmul ”Gomera”, al lui Corneliu Porumboiu
Imagine din filmul ”Gomera”, al lui Corneliu Porumboiu

Porumboiu se va afla într-o companie selectă, alături de regizori care au făcut istorie de-a lungul vremii la Cannes, precum Pedro Almodovar, Quentin Tarantino, Jim Jarmusch sau frații Dardenne.

Lista filmelor care vor concura pentru trofeul Palme d’Or, Cannes 2019

Alejandro González Inárritu, președintele juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2019

Juriul competiţiei va fi condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu, iar filmul „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch va deschide festivalul şi competiţia marți, 14 mai.

Actorul Alain Delon va fi recompensat cu Palme d'Or onorific, iar afișul festivalului reprezintă un omagiu cineastei și fotografei Agnes Varda, care a murit luna trecută, la vârsta de 90 de ani.

Citește și:

Catrinel Menghia şi-a arătat chiloţeii la Cannes. Nu a fost un accident

Nu e un accident! Chiar a defilat cu sânii goi pe covorul roșu de la Cannes

image
image
image
image
image
image
banner survivor png
manastire zielle noastre jpg
lady diana camilla combo jpg
lady diana jpg
Banner sarah prodan
banner oana lis png