Filosoful Mihai Şora a împlinit vârsta de 104 ani. S-a căsătorit la 98 de ani
Filosoful și eseistul român Mihai Șora împlinește astăzi (7 noiembrie) 104. Filosoful a fost recompensat la începutul lunii octombrie 2018, la Bruxelles, cu titlul „Cetăţeanul European 2018”, decernat pentru rolul său activ în societate şi pentru apărarea valorilor europene.
Filosoful Mihai Șora a împlinit vârsta de 104 ani și a publicat un mesaj pe rețelele de socializare, în care a vorbit despre copilărie și despre cum a arătat viața alături de familia sa în sărăcie.
„Am trecut și eu prin ritualul celei dintâi fotografii, la patru-cinci luni, stând pe burtă și absorbind dintr-o privire lumea din jur. La începutul secolului XX era însă un eveniment în sine, nu un obicei comun: părinții își duceau copilul la fotograf ca pe un bibelou mai curând decât ca pe o ființă vie, mișcătoare din mâini și din picioare. Pentru mulți dintre părinții generației mele, fotografia aceasta inaugurală a fost singurul lucru care le-a rămas de pe urma copilului: mortalitatea infantilă se adăuga celorlalte încercări prin care treceau ei: război, sărăcie, boli fără leac, opresiuni, prigoane. Au fost generații întregi pentru care faptul însuși de a supraviețui era o victorie, un dar dumnezeiesc. De aceea mă înduioșează fotografia de aici: nu pentru că stau acolo gol-goluț, cu ochii larg deschiși, în decorul aranjat de fotograf, ci pentru că mi-i pot imagina pe părinții mei tineri dar trecuți deja prin durerea pierderii primului lor copil, băiețelul Teodor, al cărui chip nu s-a păstrat în nicio imagine; părinții mei buni și drepți și credincioși luându-și pruncul în brațe, urcând în trăsură și mergând la Domnul Kossak, fotograful timișorean în atelierul căruia aveam să intrăm de atâtea ori mai târziu, gătiți ca în zi de sărbătoare. Părinții mei care se rugau Domnului ca cel de-al doilea copil să trăiască și făceau tot ce le stătea în putință pentru ca Domnul să le asculte rugăciunea”, a scris Mihai Șora pe Facebook.
Mihai Șora, biografia
Mihai Șora s-a născut la data de 7 noiembrie 1916, la Ianova, Comitatul Timiș, pe atunci în Austro-Ungaria. Fiu de preot, învață la Timișoara, unde a studiat temeinic filosofia și limbile clasice, latina și greaca. A studiat filosofia la Universitatea București (1934-1938), cu profesori ca Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade. În 1938, a obținut o bursă la Paris, apoi la Grenoble unde și-a dat doctoratul. Rămâne în Franța până în 1948, când se întoarce în țară să își vadă părinții. Însă, autoritățile comuniste nu i-au mai permis să se întoarcă în Franța, unde se aflau soția Marian (cu care se căsătorise în 1939) și cei doi copii. Ulterior, aceștia au venit și ei în România. Timp de 20 de ani, Mihai Șora nu a mai publicat vreo carte.
A lucrat la Ministerul de Externe, la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, și este fondatorul noii serii de cărți ”Biblioteca pentru toți”.
După evenimentele din 1989, Mihai Șora a fost primul ministru al culturii, în Guvernul Roman, de unde și-a dat demisia după Mineriada din iunie 1990. Din 2012, este membru de onoare al Academiei Române.
Academicianul are cont de Facebook de şase ani, iar postările sale sunt urmărite de peste 275.000 de persoane.
Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc.
În decembrie 2011, Mihai Șora a rămas văduv. Soția sa, scriitoarea Mariana Șora, a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând în urmă o căsnicie lungă de 72 de ani (se căsătoriseră în ianuarie 1939) și trei copii: Andrei, Sanda și Tom. Mihai Șora și Luiza Palanciuc se cunoșteau de mai multă vreme. Poetă, eseistă și traducătoare, dar preocupată și de filosofia politică. Anterior, Șora îi acordase scriitoarei născute în 1972, la Focșani, o serie de interviuri memorabile.