Florin Grozea, festin cu mâncare libaneză
Pe solistul fostei trupe Hi-Q, Florin Grozea, îl caracterizează trei lucruri care, combinate, nu sunt tocmai în avantajul său: se îngraşă uşor, e foarte pofticios şi mănâncă repede. Asta nu-l împiedică, din când în când, să-şi facă toate plăcerile în vacanţe de weekend la munte. Comandă din toate şi gustă din toate.
“Ştiu că nu e bine să mănânc în viteză, dar de cele mai multe ori aşa fac. Încerc, pentru a compensa neajunsurile, să îmi impun anumite reguri, să renunţ la pâine şi la semipreparate, să mănânc sănătos”, spune Florin Grozea. Recent, a fost într-o scurtă vacanţă la Predeal, cu soţia şi băieţelul lor. Tot planul de diete s-a risipit în momentul în care au trecut pe lângă un hotel care avea la parter restaurant libanez. Au intrat şi au fost serviţi cu de toate.
„Mâncarea libaneză este una dintre preferatele noastre. Chiar avem o tradiţie: fiecare aniversare a nunţii noastre o sărbătorim la un restaurant de acest gen. În afară de asta, căutăm să testăm preparate libaneze peste tot pe unde mergem în vacanţe”, mai spune artistul.
Humus (pastă de năut), labne (cremă de iaurt şi mentă), salată tabbuli (cu mult pătrunjel), salată de vinete cu rodie, orez libanez, pui umplut cu legume şi carne de vită delicios preparată, toate acestea i-au fost puse dinainte şi mai-mai să nu se mai poată ridica de la masă. Noroc că preparatele libaneze sunt printre cele mai sănătoase.
A doua zi au trecut la preparate româneşti. Au încercat alt restaurant celebru din Predeal, de unde şi-au comandat mult lăudata tocăniţă în pâine. „Nu e lăudată degeaba”, au concluzionat Florin şi Ioana, soţia sa. Caloriile acumulate la mesele copioase au fost arse ulterior pe pârtie şi în parcul de distracţie din staţiune. Şi oricum, întorşi acasă, Ioana a reintrodus ordinea şi disciplina în bucătărie. „Ea găteşte zilnic, în special pentru Sasha. A învăţat multe reţete sănătoase, din care mâncăm şi noi, n-ar avea sens să gătească altceva. Dacă îi face copilului broccoli cu mei, sau salată cu ruccola, sau paste cu spanac, asta e şi masa noastră. De când am început diversificarea lui Sasha (un an şi 7 luni), mâncăm şi noi mai sănătos, mai regulat, mai multe legume şi mai puţine alimente procesate”, povesteşte fostul solist Hi-Q.
Tocăniţa în pâine, un deliciu
Te tentează tocăniţa în pâine pe care Florin a mâncat-o la Predeal? Conţine carne de porc, roşii, ardei iute, ardei gras, ceapă, ulei,
sare, piper şi aluat. Restul e... „secretul bucătarului”.
Are trucurile lui pentru a nu lua în greutate
Dacă în perioada în care mergea prin turnee cu trupa Hi-Q mânca haotic, de prin benzinării, în ultimul an Florin „s-a cuminţit” serios. Are un program de muncă normal, mănâncă mai des acasă, preparate gătite sănătos de soţie şi, în plus, are trucurile lui:
„Nu cumpăr pâine albă şi nici produse prea procesate, congelate, semipreparate, nu cumpăr dulciuri. Dacă nu le am în casă, nici nu sunt tentat să le mănânc. Am scos de tot sucurile carbogazoase din alimentaţie. e În schimb – multă apă plată şi sucuri din fructe. e De câteva zile ne-am propus să bem fresh de portocale şi gref în fiecare dimineaţă, în loc de micul dejun, care e «împins» mai târziu”, explică Florin.