Florina Cercel, într-unul din ultimele interviuri: «Îmi doresc să apuc și România echilibrată»
Regretata actriță Florina Cercel ne-a acordat în urmă cu doi ani unul dintre rarele interviuri în care a vorbit deschis despre carieră, viața de actor și satisfacția teribilă de a juca și după ce a ieșit la pensie. Florina Cercel a spus atunci că actorii tineri fac foamea în teatre și era foarte tristă că televiziunile au înlocuit filmele de ficțiune cu reality-show-uri pe care le considera „monstruoase”.
Inegalabila Florina Cercel s-a stins pe 30 iulie 2019, la 76 de ani, la fel de discret și de demn cum a trăit întotdeauna. Cancerul pulmonar a răpus-o pe marea actriță după doar patru luni de suferință, însă Florina Cercel s-a bucurat de fiecare clipă de viață și ne-a încântat cu roluri memorabile. Florina Cercel va fi condusă pe ultimul drum joi, 1 august 2019, la Cimitirul Bellu din Capitală.
Click!: Cum este viața la pensie?
Florina Cercel: În România, când ajungi la pensie, parcă ești vinovat și societatea nu te mai admite. Din anul 2007 mi-au trebuit ani de neliniște și chiar suferință să realizez că există viață și după aceea. Lucram atunci foarte mult la MediaPro, mai aveam și spectacole la TNB și n-am realizat cât este de dur să spui «Gata, am terminat cu scena!». Acum joc la mai multe teatre și mă simt foarte tânără. Pasiunea mă face să nu pot trăi fără teatru. Am colegi blazați retrași care mă invidiază și mă întreabă cum de mai pot juca. Încă gândesc, sunt stăpână pe propria energie și pe propria simțire. Sunt foarte credincioasă și asta îmi dă multă putere. Nu sunt bigotă (bisericoasă – n.r.), dar credința este cea mai intimă relație a mea cu ființa divină. Îmi doresc să mă țină Dumnezeu întreagă la minte și la trup și să mai joc. Sunt mulțumită cu ce fac. Îmi doresc roluri pentru talentul meu, fizicul meu, profilul meu artistic. Nu voi alege niciodată ceva care nu mi se potrivește sau îmi depășește vârsta.
Jucați în teatrele din provincie. Cum trăiesc actorii acolo?
Am întâlnit actori tineri talentați, dar de-o sărăcie... cumplită. Eu cred că fac foamea, cu un covrig pe zi și apă, doar din pasiune. În București, pentru bani, actorii fac de la spectacole mediocre la reclame, dar cei din alte orașe n-au șansa asta. În schimb, în provincie se face teatru de calitate. Dar tinerețea lor trece, e foarte trist!
Florina Cercel: «Teatrul românesc va dispărea. Vor rămâne doar clădirile»
De câți bani are nevoie un actor pentru un trai decent?
La început, aveam 810 lei salariu, dar am reușit să-mi cumpăr două rafturi, cărți, un pat și un dulap. Și am avut să mănânc. Banii aveau altă valoare, ți se dădea locuință, acum nu mai ai nimic și se pierd multe talente. Nu toată lumea rezistă acestui ritm. În plus, te simți umilit când vezi că niște agramați, analfabeți și inculți îți dau peste nas.
Ce le spuneți tinerilor talentați care vă întreabă dacă să urmeze teatrul?
Le spun să se gândească dacă au darul acesta și dacă îl au, dacă se pot supune unui regim atât de frustrant de sărăcie materială, însă de mare bogăție sufletească. Dacă lucrurile continuă ca până acum, teatrul românesc va dispărea. Vor rămâne doar clădirile.
Când ai sala de teatru plină, este rentabil să joci o piesă bună?
Înainte de 1989, ne autogestionam: primeam buget pentru salarii și în turnee jucam pe diurna de 12 lei în căminele culturale, iar banii se adunau pentru noile producții. Acum e scump să faci turnee și acestea au dispărut. Dacă s-ar reveni la autogestionare, toate teatrele ar intra în faliment. Cultura trebuie subvenționată, la fel ca peste tot în lume.
Florina Cercel: «La Studiourile Buftea umblă șobolanii»
Ați făcut multe filme. S-a schimbat ceva după 1989?
Înainte de 1989, tot ce se numea film românesc se lovea de o mizerie de scenarii. Am jucat în 35-40 de filme românești, dar nu-ți pot spune la care mi-ar plăcea să mă refer. La TV văd filme românești reluate de sute de ori... Degeaba, e același lucru, scenariile erau foarte proaste! Publicul de azi se uită însă cu dragoste pentru noi, actorii. De asta am și jucat în serialele MediaPro „Inimă de țigan”, „Regina” și „Aniela”. Din păcate, au reușit să distrugă Studiourile MediaPro. Ce se întâmplă acum la Studiourile Buftea? Umblă șobolanii! Nu există nici o producție. Filmul de ficțiune a fost înlocuit complet cu reality-show-uri monstruoase și formate străine sinistre.
Ați primit invitații la aceste show-uri?
N-am primit și nici nu-mi doresc, ferească Dumnezeu! Însă știu colegi mai tineri care au mers.
Florina Cercel: «În filmele noastre, românul e tâmpit și ea e ușuratică»
Vă doriți să mai faceți film?
Mi-ar plăcea, dar să nu joc în nici unul dintre filmele premiate pe ici, pe colo și la care nu mă pot uita pentru că nu povestesc nimic. Îmi place Nae Caranfil, mi-a plăcut pelicula „Poziția copilului”, dar revenim la problema banilor... Regizorii sunt talentați, dar lucrează în condiții minimaliste. Parcă ne e frică să abordăm literatura interbelică. Mereu folosim scenarii în care se arată că românul e tâmpit, ea e ușuratică, se vorbește urât, fără niciun fel de mesaj emoțional și estetic.
Vă deranjează vulgaritatea?
E căutată! Și unde vom ajunge?! Cel mai neliniștitor este că aceste producții influențează treptat viața socială. Și auzi că o femeie este bătută în autobuz și că nu sare nimeni să o apere, că unul s-a aruncat de la etaj, că un copil de cinci ani intră în comă alcoolică... Nu mă mai uit la TV, dar știu ce se difuzează. Măcar TVR ar trebui să facă ceva. A promis teatru TV. N-a făcut! A promis seriale după marea noastră literatură. Nimic! Și are și datorii imense la stat... Nu înțeleg de ce. TVR nu creează nimic și are datorii.
Ce ați face în cazul televiziunilor?
Dacă aș avea putere de decizie, aș interzice categoric toate emisiunile difuzate de la ora 17.00 până la 19.00 și pe cele de la 23.00 în sus. Realizatorii TV în cauză scot tot felul de specimene în prim-plan pentru că ei din asta câștigă bani. O țară fără cultură nu există. O nație fără cultură nu are identitate. Nu o spun eu, au spus-o înaintași de-ai noștri.
Florina Cercel: «Telefonul mobil induce o formă de autism»
Și ce să facă acești realizatori fără emisiuni?
Poate că știu să planteze un copac, să facă o grădină... Care este showbizul românesc? Sunt „vedete” cei care vând atrocități morale? Cunosc tineri talentați care suferă... Dacă nu faci mizerii din astea, nu ești băgat în seamă. Somnul rațiunii naște monștri. Nicăieri în lume nu sunt televiziuni ca la noi. Deci se poate și fără să-ți pui poalele-n cap și să faci „mărturisiri”. În străinătate, emisiunile ușor dubioase se dau după ora 01.00. Îmi doresc să apuc și România echilibrată.
Vorbiți cu admiratorii dumneavoastră pe conturile sociale?
N-am Facebook, detest povestea cu Facebook... dar mi se spune că e bine ce se spune acolo și că oamenii iau atitudine când ceva li se pare nedrept. Se va termina era computerului și a telefonului mobil. Să butonezi de dimineață până seara te duce la o formă de autism.
Sunteți foarte frumoasă. Care este secretul dumneavoastră?
Sunt un om igienic, septic, îmi place curățenia, n-am un ritm de cosmetică... Am fost la cosmeticiană de cinci ori în ultimii 10 ani. Așa m-au făcut mama și tata, e vorba de gene și de ce ai în minte și în suflet, dinăuntru vine... Acasă citesc, ascult muzică, am pisicuțe, îmi aranjez mica mea grădină și vreau să mă bucur de fiecare seară de spectacol. Aplauzele ne hrănesc...
Citește și:
Actriţa Florina Cercel a murit. Era grav bolnavă
Boala a măcinat-o în nici 4 luni: «Florina Cercel a fumat până în ultima clipă, deși era bolnavă»
Ultima poză cu Florina Cercel în viaţă. Actrița purta pe chip urmele suferinţei
Dramele Florinei Cercel. A copilărit într-o sărăcie lucie, a pierdut o sarcină în 6 luni