FOTO Gheorghe Dinică, condus pe ultimul drum

Ultima actualizare:

    Ceremonia de înhumare este programată pentru ora 15.00
Ceremonia de înhumare este programată pentru ora 15.00

Spiritul lui Gheorghe Dinică a fost prezent vineri, în Foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti, prin poveştile şi amintirile sutelor de români veniţi la ultimul spectacol al maestrului.

Lacrimi înfundate în batiste sau hohote de plâns nestapânit au lasat loc amintirilor din care se nastea un nou Dinică, plin de viaţî si pregătit să intre în şalvarii lui Cadâr sau în extraordinarul rol din "Nepotul lui Rammeau". A ieşit din scenă, ca de obicei, în aplauze. Cerul s-a deschis dintr-o dată, lasând razele unui soarele chinuit de noiembrie sa-l primeasca pe Dinica alaturi de alti mari actori, într-o piesa speciala.

"Va fi întâmpinat de Amza, de Bibanu, Caragiu, Cotescu, Cozorici si Stefan Iordache", spunea prietenul de viaţă şi de scenă al regretatului actor, Marin Moraru, la slujba de comemorare.

Ora 15.40 Sutele de oameni au început să plece din cimitir. „Maestrul s-a dus la ceruri şi acum este printre îngeri. A fost o ceremonie impresionantă", a spus Maria Râpeanu, în vârstă de 56 de ani. Câţiva bărbaţi încă aduceau dintr-o dubă zeci de coroane de flori cu mesaje de la prieteni. S-a format astfel un munte de flori de aproximativ 2 metri înălţime pe mormântul inegalabilului actor.

Vezi aici imagini memorabile cu Gheorghe Dinică.

Ora 15.35. În urmă cu scurt timp, maestrul Gheorghe Dinică a fost înmormântat în cimitirul Bellu, alături de Maria Tănase şi Grigore Vasiliu Birlic. Aproape o mie de oameni şi-au luat adio de la cel care a fost Gheorghe Dinică.

Ora 15.05 Mai mulţi soldaţi au tras focuri de armă, în semn de omagiu. Oamenii au aplaudat frenetic. Sicriul cu trupul maestrului a fost coborât în mormânt. Mormântul este acoperit de flori şi de zecile de coroane.

Ora 14.50 Mai mulţi oameni s-au căţărat pe cruci pentru a-l vedea mai bine pe maestru. Fanfara militară cântă o melodie tristă iar cerul s-a înseninat. „Ce om bun a fost Dinică! Ce actor mare!", spuneau oamenii în timp ce îşi ştergeau lacrimile.

Ora 14.30 Cortegiul a ajuns la Bellu şi a intrat pe aleea centrală în aplauzele celor prezenţi. Aproximativ 400 de oameni aşteaptă la această oră la cimitirul Bellu, atât pe aleea centrală, cât şi pe aleea artiştilor, sosirea cortegiului funerar. De asemenea, lângă capelă se află circa 30 de soldaţi, actorul fiind înmormântat cu onoruri militare.

Ora 14.10 Circulaţia dinspre Universitate pe sensul de mers către Unirii a fost închisă, pentru a face loc cortegiului funerar.

Vezi imagini din interiorul Teatrului Naţional, unde este omagiat maestrul Gheorghe Dinică!

Ora 13.58 Sicriul cu trupul neînsufleţit al marelui actor este scos în aplauze din Foaierul Teatrului Naţional.

Slujba de pomenire  oficiată de patru preoţi s-a încheiat. Ion Caramitru, Marin Moraru şi David Lester au ţinut o cuvântare de omagiere a maestrului. „Dinică face parte din această familie excepţională de speranţă a teatrului.  De la el se încheie un ciclu şi începe altul.  Nu ducem la groapă un om oarecare, ducem un geniu“, a spus Ion Caramitru.

Cortegiul funerar părăseşte Teatrul Naţional din Bucureşti

simeon stalpnicul png

Ora 13.40 Mulţi bucureşteni au venit chiar şi cu copiii la cimitir.

Un paznic le cere oamenilor să nu mai stea atât de aproape de mormântul maestrului. Îndată ce el se îndepărtează, oamenii se strâng din nou lângă mormânt. „În tinereţe, mergeam la toate piesele lui. Ne rămân din ce în ce mai puţini artişti şi asta e foarte dureros“, a spus cu lacrimi în ochi şi vocea tremurândă Marilena Niculae, în vârstă de 69 de ani.

Ora 13.00 Zeci de oameni aşteaptă deja la Cimitirul Bellu. Bătrâni, dar şi tineri au venit să-i lase o floare pe mormânt.  „Am venit acum  o oră să-mi iau rămas bun de la marele actor. Întotdeauna vin când marii artişti trec în nefiinţă“, a spus Vasile Voiseci, în vârstă de 70 de ani. O altă bătrână de 70 de ani a venit  la cimitir, chiar dacă se simţea rău.  „Am ţinut să vin fiindcă mi-a plcăcut foarte mult în filmele cu ţigani“, a spus Dida Ciobanu.

Ora 12.50 Slujba de pomenire a masterului a început în foaierului Teatrului Naţional.

În aproximativ zece minute, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Bellu.

Ora 12.15 Peste o sută de oameni au împânzit intrarea în Teatrul Naţional, pentru a-l conduce pe maestru pe ultimul drum.  Maşina care urmează să preia trupul neînsufleţit al marelui actor spre cimitir a ajuns în faţa teatrului încă de la ora 12.00.

Zeci de colegi şi cunoscuţi au venit să-şi ia rămas bun de la Gheorghe Dinică

simeon stalpnicul png

Ora 11.30 Ion Iliescu şi soţia sa Nina au ajuns în foaierul Teatrului Naţional la ora 11.20

Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al maestrului va fi ridicat de militari la ora 13.00, iar alaiul va porni dinspre Teatrul Naţional spre Cimitirul Bellu cu zece coroane, de la preşedinţie, de la Teatrul Naţional, de la colegi, de la patronul de televiziune Adrian Sârbu şi de la guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Ascultă aici replici memorabile ale actorului Gheorghe Dinică.

Ora 11.20 Printre actorii care au venit la priveghi se află şi Mişu Fotino, destul de rezervat în declaraţii. Vădit îndurerat, actorul s-a  rezumat doar la a spune „Dumnezeu să-l odihnească!“. Printre cei care sunt la căpătâi se află şi un coleg de filmare Ştefan Velniciuc.  El  îşi aminteşte de primul său fim, „Fraţii Jderi“, în care a jucat alăuri de Dinică. „Aveam nişte filmări cu el şi erau cu cai, care erau destul de agitaţi. Maestrul avea o teamă de cai şi de ce i se poate întâmpla. A fost ca un făcut.  În pantă calul a alunecat şi a căzut peste el. Nu a păţit nimic. Important este că este al publicului şi măcar atâta bucurie avem noi colegii lui“, a spus Velniciuc.

Acesta îşi aminteşte că era un actor extrem de percutant atât în teatru cât şi în film, fără invidii personale. „Sigur că drama este mare, pentru că vârsta i-a şi permis să facă în continuare multe lucruri.

simeon stalpnicul png

Alţi foşti producători de film de la Casa de Producţie 5 îşi amintesc de actorul Dinică. „El nu cerea roluri, i se ofereau, pentru că era o plăcere să lucrezi cu el. De aceea i-au fost date majoritatea rolurilor în filmele lui Nicolaescu“, a declarat un fost producător de la Casa de Producţie 5.

Ora 11.00 Oameni care l-au cunoscut sau care l-au văzut doar la televizor îşi răscolesc prin amintiri imaginea lui. Producătorul ultimului său film, „Ticăloşii“, Marian Moldovan şi-l aminteşte pe Dinică ca fiind un „artist fără fiţe de vedetă“. ,,Am lucrat cu el şi cu Ştefan Iordache, amândoi fiind nişte profesionişti. Ştia să-şi facă intrarea în cadru, era un adevărat artist. Nimeni nu a crezut că se va duce atât de repede după Iordache“, a spus Marian Moldovan.

Ora 10.35 Colegii de scenă îi aduc un ultim omagiu

Mari actori care i-au fost alături pe scenă printre care Mircea Albulescu, Marin Moraru, Vladimir Găitan au venit să-i aducă un ultim omagiu maestrului. Prietenul de-o viaţă Nelu Ploieşteanu a ajuns în Foaierul Teatrului Naţional în jurul orei 10.30. „Gheorghe Dinică a fost pentru mine mai mult decât un prieten, cele mai frumoase amintiri sunt cele petrecute cu el“, a declarat Ploieşteanu. Oamenii din foaier l-au asaltat pe Ploieşteanu pentru a le da autografe.

Nu rata scrisoarea lui Stanca:

Dragă Gheorghe Dinică,

Ora 10.15 Foaierul Teatrului National a devenit aproape neîncăpător.

Aproape o sută de bucureşteni au venit cu lacrimi în ochi să aducă un ultim omagiu marelui maestru Gheorghe Dinică. ,,Scena rămâne goală” este fraza de pe buzele tuturor. „M-am îndrăgostit de el la teatru, l-am văzut de patru ori în «Tache, Ianke şi Cadâr», a spus Elisabeta Diaconu, în vârstă de 37 de ani.

Ora 9.40 Gheorghe Dinică, ultima reprezentaţie în faţa românilor

În jurul orei 9.00, trupul neînsufleţit al maestrului Gheorghe Dinică a ajuns în foaierul Teatrului Naţional. Intrarea în teatru este căptuşită cu flori şi lumânări, aşezate peste tot. Soţia lui Dinică este nedespărţită de sicriu, iar până la această oră zeci de bucureşteni se află în foaierul Teatrului Naţional, pentru a-şi lua adio de la cel care a fost Gheorghe Dinică.

Gheorghe Dinică va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Bellu pe Aleea Actorilor. Ceremonia de înhumare este programată pentru ora 15.00.

image
image
image
image
image
image
banner Rica Raducanu
politie SUA foto Unsplash
Mădălina Ghenea, Cannes 2023, Getty (1) jpg
banner irinel columbeanu png
sebastian stan colaj instagram jpg
katy perry american idol jpg
11423907 10204418317040327 313639540878444313 o jpg
Victor Rebengiuc Cainele japonez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net