«Hai la pomana porcului şi la plăcinte maramureşene!»

Ultima actualizare:

    Ionuţ Sidău ne-a povestit despre tradiţiile de pe Valea  Izei şi a pregătit o mâncare delicioasă de CrăciunFotografii: Florin Şuler
Ionuţ Sidău ne-a povestit despre tradiţiile de pe Valea Izei şi a pregătit o mâncare delicioasă de CrăciunFotografii: Florin Şuler

Vrei să vezi ce bunătăţi se gătesc în Maramureş, de Crăciun? Îţi arată Ionuţ Sidău, cântăreţ de muzică populară şi unul dintre reprezentanţii de seamă ai zonei. La el acasă, sărbătorile de iarnă au un farmec aparte, iar artistul caută prin toate mijloacele să ducă mai departe tradiţiile sale populare.

Cântă de la 22 de ani, a absolvit Şcoala Populară de Artă din Ploieşti, apoi Conservatorul de Muzică din Bucureşti şi activează ca solist al  Ansamblului Ciocârlia. Nu ştie doar să cânte, ci şi să gătească, aşa că pe ritmurile piesei “Aşa beau oamenii buni” artistul a pregătit bucate cum se mănâncă la Maramureş de Sărbători, povestindu-ne, în acelaşi timp, despre obiceiurile locului. “Sunt originar din Maramureş, de pe Valea Izei, dintr-o comună frumoasă pe nume Botiza. Unele tradiţii se păstrează intacte, iar Crăciun ca al nostru pot să zic că nu se găseşte în toată ţara. Portul popular e încă viu, mergem să colindăm de la cocon (n.r. -  copil) până la ăl bătrân. Toţi moroşenii se întorc de prin străinătate şi merg la colindat. Femeile şi fetele care gătesc încă de la 15 ani îşi pregătesc cele necesare pentru masa de Crăciun,  domnii fac horincă şi taie porcul, iar copii învaţă colinde. Din Ajunul Crăciunului pornesc la colindat cu mic, cu mare, îmbrăcaţi cu ceoareci (n.r. - pantaloni), gubă (haină lungă până la genunchi), căciulă şi pulover de lână”, a spus pentru Click! Ionuţ Sidău. 

simeon stalpnicul png

Şi el, în bucătărie, este brici. Face o bunătate de pomana porcului, mămăligă fără cocoloaşe şi o plăcintă cu brânză de oaie care nu se coace, ci se prăjeşte. “Am învăţat să gătesc şi-mi place. Ceea ce fac eu aici nu este foarte greu. Pentru pomana porcului, punem într-un tuci sau o tigaie adâncă carne de la ceafă, piept, cârnaţi şi coaste de porc. Apoi facem coleşa sau fiertură de farină de porumb, adică mămăligă, şi la desert preferăm plăcintele cu umplutură de telemea, pe care le prăjim în tigaie. Sunt delicioase şi acesta e motivul pentru care moroşenii sunt mereu roşii în obraji şi sănătoşi”, ne-a spus artistul. 

După cum se ştie, Maramureşul a devenit o atracţie turistică datorită tradiţiilor. “La noi se colindă la toate casele. A doua zi de Crăciun se face horă. Merg fetele cu feciorii la joc, îmbrăcaţi cu cele mai frumoase haine. Pe turiştii îi ducem la joc şi-i învăţăm să joace moroşeneşte. Îi plimbăm cu sania şi îi învăţăm să gătească”, a mai spus Ionuţ Sidău. 

Plăcinta cu brânză se prăjește, nu se coace

simeon stalpnicul png

Plăcinta pregătită de Ionuţ Sidău este un desert specific în Maramureș. Foaia conţine făină, sare, drojdie și puţină apă. Se frământă, apoi coca se lasă la dospit o jumătate de oră. După ce s-a dospit, Ionuţ a porţionat-o, apoi a întins-o și a adăugat pe fiecare în parte brânză de oaie. Se poate adăuga mărar sau varză, după preferinţe. După ce s-a adăugat brânza, se împăturește încât să nu se vadă brânza și se prăjește în tigaia cu ulei încins, la foc ușor. Când plăcintele s-au făcut arămii, se scot pe un şervet absorbant și se servesc calde. Sunt bune cu smântână! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
bia khalifa colaj instagram jpg
feli facebook jpg
freya allan jpg
banner Antonela Pătruț png
banner claudia patrascanu png
banner Antonio Pasarelli png
Snapinsta app 438169653 18437746927013370 2116600309572748650 n 1080 jpg
andreea balan si george burcea
image
actualitate.net
image
actualitate.net