Horia Vîrlan: «Îmi e greu în fiecare zi să mănânc puţin»
„Un bucătar care ţine dietă e ori bolnav, ori foarte ambiţios. Eu am 126 kg şi sunt perfect sănătos”, ne spunea Horia Vîrlan în urmă cu exact 5 ani. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Chiar dacă i-a fost foarte greu, simpaticul bucătar a decis să să se pună şi el pe slăbit. A dat jos 16 kg în 2-3 luni.
Ce l-a determinat pe juratul de la „Mama mea găteşte mai bine” (Prima TV) să înceapă dieta? A păţit-o şi i-a fost frică. „În toamna anului trecut, mergând la sală, am exagerat cu efortul şi mi s-a făcut rău. Am ajuns la spital, cu pulsul 220. Am descoperit că am o problemă la inimă, o aritmie mai nenorocită, un fel de tahicardie. Mi s-a spus că trebuie să mai slăbesc”, mărturiseşte Horia Vîrlan. Zis şi făcut. Chiar dacă se declară a fi „un mâncău”, motiv pentru care de-a lungul vieţii nu a reuşit să ducă la bun sfârşit nicio dietă, de data aceasta ambiţia a fost mai puternică decât pofta.
A renunţat la zahăr, paste făinoase, alcool, unt, smântână, şuncă, slănină şi alte grăsimi, nu a mai mâncat după ora 19.30 şi a fost mult mai atent la combinarea alimentelor în farfurie. „Niciodată nu mănânc carne cu pâine, nici pâine cu lapte sau cu brânzeturi. Cunosc toate regulile de alimentaţie sănătoasă, mai greu e să reduc porţiile. Dacă îmi place ceva, parcă nu mă pot opri”. Dar şi-a impus şi asta, mănâncă mai puţin, de 4 ori pe zi şi face mult sport. Rezultatele nu au întârziat să apară. În 2-3 luni a pierdut 16 kg, pe care „le vede” în primul rând pe cureaua de la pantaloni. Dieta i-a devenit acum stil de viaţă, pentru că tot ce vrea este să se menţină. „Îmi este greu în fiecare zi să mănânc puţin, pentru că niciodată nu trebuie să mă ridic de la masă sătul. Asta e, îmi place să mănânc, numai că nu o mai pot face ca înainte. Câteodată observ că nu mi-e foame şi zic «ce-oi avea, oi fi bolnav?!». Pentru că mie mi-e foame mereu, dimineaţa, la prânz şi seara, am boala porcului. Dar câteodată nu mi-e foame. Şi mi se întâmplă după ce am mai multe zile fără excese”, spune el, râzând. De asemenea, mărturiseşte că, dacă nu consumă o perioadă carne, nu mai transpiră. Şi chiar dacă mai curg apele de pe el, la sală, transpiraţia nu are miros. „Toxinele sunt date de produsele animale, în special de carne. Nu m-am documentat neapărat în privinţa, dar am observat pe pielea mea”, explică Horia Vîrlan.
Îşi face sucuri de fructe şi legume dimineaţa
Noroc că îi plac mult fructele şi legumele! Pentru că un alt obicei pe care îl are Horia Vîrlan este să-şi facă, dimineaţa, un suc proaspăt, la storcător. Pune o sfeclă, un morcov, o bucată de ţelină sau albitură, un măr, o lingură de miere şi una de păstură. „E bun pentru imunitate, te scapă de toate necazurile. Beau sucuri dimineaţa în decurs de o lună, apoi următoarea lună pauză”. După ce bea acest suc, face puţin sport, apoi mănâncă legume cu brânză sau fulgi de ovăz cu lapte bătut, făcut în casă.
Salatele calde şi supele-creme cu bucăţi de carne, preferatele lui
Horia Vîrlan nu intră prea des în restaurante. De obicei îşi găteşte în casă. În ultimul timp, cu prietenii, au cam dat-o pe salate. Dar nu orice fel de salate, ci unele calde. “Am un grătar mare pe care pun felii de cartofi, de carne, alte legume, adaug sosuri şi verdeţuri şi iese un deliciu. Sau mai fac supe-creme mai groase, în mijlocul cărora pun bucăţele de carne preparată pe grătar, în tigaie sau la cuptor. E o modă nouă în restaurantele de lux”, explică juratul de la Prima TV.