Iată cum încearcă medicii să-l pună pe picioare pe Gabriel Cotabiţă!

Ultima actualizare:

    Gabriel Cotabiţă este la  Terapie intensivă din  8 mai, când a făcut stop cardio-respirator într-o sală de fitnessFoto: Arhivă personală
Gabriel Cotabiţă este la Terapie intensivă din 8 mai, când a făcut stop cardio-respirator într-o sală de fitnessFoto: Arhivă personală

În salonul de Terapie intensivă de la Spitalul Floreasca, unde e internat Gabriel Cotabiţă (59 de ani), se dă o adevărată luptă pentru recuperarea artistului. Medicii îi fac fizioterapie şi psihoterapie pentru a-i stimula activitatea cerebrală. Click! vă explică în ce constau aceste proceduri.

Specialiştii care se ocupă de Gabriel Cotabiţă ne-au dat veşti bune, joi, despre evoluţia stării de sănătate a acestuia. Cântăreţul a ieşit din comă, este conştient, „momentele de cooperare alternând cu perioade de confuzie”, respiră singur, necesitând însă, din când în când, mască de oxigen, iar funcţiile vitale sunt în parametrii normali.

Cum decurge recuperarea lui Gabriel Cotabiţă

Declaraţia medicilor de la Spitalul Floreasca a început însă astfel: „Pacientul prezintă o suferinţă cerebrală  postanoxică (n.r.—scăderea sub valorile normale a oxigenului din ţesuturi)”. Asta înseamnă că Gabriel Cotabiţă a rămas cu leziuni cerebrale în urma stopului cardio-respirator suferit în 8 mai. Recuperarea va fi una anevoioasă şi de lungă durată, iar medicii de la Floreasca fac tot posibilul să-l aducă pe Cotabiţă pe linia de plutire. Potrivit acestora, cântăreţul „beneficiază zilnic de şedinţe de psihoterapie şi fiziokinetoterapie”.

Gabriel Cotabiţă, stimulat fizic şi verbal

Profesorul Constantin Popa, neurolog, a explicat pentru Click! în ce constau aceste proceduri şi la ce folosesc ele. „În primul rând, unui astfel de pacient i se masează muşchii pentru a nu se atrofia. De asemenea, se face masaj pentru evitarea escarelor (n.r.—distrugere localizată a pielii survenind la bolnavii care zac la pat) şi a flebitei (n.r.—inflamaţia peretelui venei). În plus, se ştie că atingerea tegumentelor stimulează de la distanţă celulele nervoase. Pe de altă parte, se fac de către medic anumite mişcări pasive, cu braţele şi picioarele pacientului”, a precizat prof. dr. Popa.

Specialistul ne-a explicat şi cum se face psihoterapia în cazul bolnavilor care nu sunt mereu conştienţi: „Medicul vorbeşte cu pacientul, îi repetă anumite cuvinte, îi arată diverse lucruri pentru a-i stimula activitatea cerebrală, dar şi cea oculară, deşi este posibil ca bolnavul să nu-l înţeleagă şi nici să nu coopereze”, a încheiat specialistul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
image png
nicu jpg
banner laurentiu cazan png
image png
banner lena enache png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net