Înainte să moară, Maria Butaciu a deschis ochii să-şi mai vadă fiica pentru ultima oară

simeon stalpnicul png
† Maria Butaciu a încetat luni din viaţă la vârsta de 78 de ani

Maria Butaciu a pierdut luni bătălia cu moartea, deşi colegii ei de scenă s-au rugat neîncetat ca ea să treacă peste această cumpănă. Doctorii au făcut tot posibilul să o salveze. Celebra solistă de muzică populară va fi înmormântată astăzi, la Cimitirul ”Ghencea Militar”.

Maria Butaciu a murit la 78 de ani după o îndelungă suferinţă. Interpreta fusese internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în urma unui accident vascular, iar fiica acesteia i-a fost în permanenţă alături. În urmă cu câteva zile, artista îşi mai revenise, chiar a deschis ochii, însă luni, inima Mariei Butaciu a cedat. Cea care a dat viaţă celebrelor melodii ”Bade, pălărie nouă”, ”Firule, măi, fir de iarbă” sau ”M-am suit în Dealul Clujului”, ne-a părăsit după aproape două luni de comă.

Fuego şi-a exprimat regretul: ”Cu tristeţe, am aflat acum de la Mioara Velicu, îndurerată, că a plecat buna noastră prietenă, marea artistă, Maria Butaciu! Se-ntâmplă să mă copleşească amintiri, clipe frumoase petrecute împreună, turnee, emisiuni şi nenumărate momente ce m-au marcat! A fost un om bun, cald, vesel, plin de viaţă şi înţelepciune! Ne-a bucurat pe toţi cu învăţăturile sale, iar mie mi-a fost model, exemplu de conduită! Artiştii cumva nu mai sunt ai noştri, sunt ai publicului, şi cred că publicul trebuie să şi-o amintească veşnic, demnă, autentică, mândră, o pagină importantă a folclorului românesc! Acum, de Centenar, la 100 de ani de la Unire, Maria Butaciu şi-a lăsat vălul, şi-a aşezat pălăria simbolică peste România Mare, care o iubeşte ca pe-o nestemată! Rămas bun, prietenă dragă, mare doamnă a României!”, a scris Fuego pe Facebook.

În urmă cu 2 luni suferise un accident vascular

Şi Lupu Rednic deplânge decesul fostei colege de scenă:”Cu adâncă tristeţe în suflet colegii de la Ansamblul Artistic «Ciocârlia» sunt alături de familia greu încercată în aceste momente de cumplită durere, iar inimile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă pentru actul artistic şi compasiune pentru pierderea marii noastre artiste, care a sosit în cadrul Ansamblului Artistic «Ciocârlia» în anul 1961”.

Elisabeta Turcu şi-a luat rămas bun de la colega ei: ”Măriuţă, drum lin către cer, îngerii să-ţi înconjoare sufletul! Azi ţi-am mângâiat fruntea şi mi-am luat rămas bun închinându-te şi spunându-ţi de multe ori « Tatăl Nostru»... Mi-ai fost dragă şi te voi păstra în amintiri şi rugăciuni!”.

Maria Butaciu s-a născut în Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, pe Valea Someşului. Primele înregistrări le-a făcut la Cluj în 1959. Doi ani mai târziu a avut şansa, încă elevă fiind, să fie angajată de Ansamblul «Ciocârlia».

”Sunt multe lucruri pe care trebuia să le fac, şi nu le-am făcut, multe pe care le-am făcut, şi nu îndeajuns. Cel mai mulţumită sunt atunci când lumea îmi spune că-mi iubeşte un anumit cântec, se interesează de unde l-am cules. Cea mai mare împlinire personală este fiica mea, care are aproape 36 de ani, e medic veterinar, mă bucur că este apreciată şi respectată pentru munca ei. Pe plan profesional sunt fericită că am reuşit să scot la lumină cântece care nu se mai cântau. Chiar dacă nu am lăsat în urmă dâre de succes care să mă îmbete, sunt mulţumită că am scos aceste piese la lumină şi lumea este alinată de ele”, declara artista pentru ”Jurnalul Naţional” în urmă cu 8 ani. 

Anda Adam şi Margareta Pâslaru i-au preluat melodia

simeon stalpnicul png
Anda Adam

Maria Butaciu a lansat mai multe melodii de referință, printre ele numărându-se și celebrul refren ”Bade, pălărie nouă”, cântată peste ani de numeroși alți soliști de la noi, precum Margareta Pâslaru, Angela Similea sau Anca Țurcașiu.

simeon stalpnicul png
Margareta Pâslaru

Mai mult, în urmă cu un an, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii din sezonul XI de la “Te cunosc de undeva!”, Anda Adam s-a transformat în Maria Butaciu, interpretând mai multe cântece din repertoriul artistei: Dar, ca Maria, nimeni nu interpreta atât de frumos celebrele versuri: ”Bade, pălărie nouă, tu mi-ai rupt inima-n două/ Tu mi-ai rupt-o, tu mi-oi coase/ Cu fir roșu, de mătase”. 

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
BeFunky collage (6) jpg
meghan markle jpg
gyuri pascu si daniela marin
cub botez tort liam png
bianca dragusanu
reghe corina caciuc jpeg
bani falsi sursa igpr
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, desculți la o întâlnire cu oficialii niponi FOTO: YOUTUBE Guvernul României
sorin cimpeanu campeanu
image
image
image
image
Madonna și noul iubit (2) jpg
gyuri pascu si daniela marin
viorel lis si oana lis
helena christensen Sursă: Profimedia
BeFunky collage (6) jpg
nadine 1 66676000 jpeg