INTERVIU Horia Vîrlan, totul despre noua emisiune, de la Prima TV. Ce nu ar mânca niciodată celebrul bucătar

Ultima actualizare:

  Horia Vîrlan prezintă "Alege rețeta națională", la PRIMA TV
Horia Vîrlan prezintă "Alege rețeta națională", la PRIMA TV

De vineri, 9 octombrie, de la ora 20.00, Horia Vîrlan revine pe micile ecrane, la Prima TV, cu un nou show de televiziune, "Alege rețeta națională". Despre acestă emisiune am stat de vorbă cu maestrul bucătar, dar am aflat multe lucruri inedite și din viața de zi cu zi a vedetei.

 • Click!: Reveniți la TV cu o emisiune nouă. Ce aduce nou de data aceasta "Alege rețeta națională" de la Prima TV?

Horia Vîrlan: Este prima competiție de bucate tradiționale românești și este altceva decât restul show-urilor culinare văzute până acum în România. Este un concurs, dar nu atât între cei care gătesc, ci între rețetele lor. Care rețete, musai, trebuie să fie tradiționale, să reprezinte zona, locul unde s-a născut fiecare concurent. În fiecare episod vom avea trei concurenți din zone diferite ale țării, toți pasionați de gătit, dar nu bucătari profesioniști. Ei vor găti pe rând, fiecare acasă la el și asistat de ceilalți doi, care la final, după degustare, îi notează preparatele. Voi puncta și eu ce voi gusta, iar în final va fi o singură rețetă câștigătoare - rețeta natională a episodului. Dincolo de rețete, vom descoperi sau vom redescoperi cât de frumoasă e țara asta a noastră, câte locuri sunt de văzut și câți oameni minunați duc mai departe obiceiuri și meșteșuguri de altădată. Și, adevărat vă zic: vom avea mult de călătorit, de admirat și de gustat.

 • Care sunt regulile concursului?

În primul rând trebuie spus că în emisiune se întrec trei concurente ori concurenți din zone diferite ale țării, ei gătind câte două preparate specifice locului unde s-au născut. Bun! La începutul emisiunii, concurenții vor fi prezentați, iar apoi vom călători spre primul dintre cei trei, pe drum vom vedea și frumusețile zonei și vom mai povesti despre una ori alta. După ce am am ajuns la primul concurent îl vom vedea gătind, supravegheat și, câteodată, ajutat de ceilalați doi, apoi vom gusta din ce a gătit și adversarii vor aprecia prin note prestația celui în cauză. Tot așa se petrece și în cazul celorlalți doi concurenți, iar în final voi juriza concursul și după stabilirea clasamentului voi înmâna premiul câștigătorului din acea săptămâna a Rețetei naționale.

În emisiune vor fi prezentate doar rețete tradiționale
În emisiune vor fi prezentate doar rețete tradiționale
 • Vă era dor de camerele de luat vederi, de echipă?

Da, îmi era dor să merg la filmare, până acum nu am avut ocazia să filmez plecat, să fac filmari itinerante, făceam doar drumul de acasă, spre platoul de filmare. De data asta mi s-a întâmplat să plec la filmare cu o echipă nemaipomenită, să văd țara asta frumoasă. Mă bucur tare că am ocazia asta, este minunat.

 • Ce v-a lipsit cel mai mult în izolare?

În izolare să-ți spun drept nu mi-a lipsit nimic, în sensul în care aveam nevoie de odihnă și am făcut o grămadă de lucruri la casă. Am norocul să stau la casă, așa că nu m-am plictisit, am reparat gardul, am greblat, am făcut ordine în atelier, am făcut o mulțime de lucruri casnice, uitând că este carantină, deci mi-a prins bine.

 • Ați învățat să faceți rețete noi?

Am găsit o mulțime de rețete noi, eu fiind bucătar profesionist mă bazez foarte mult pe tehnici culinare, dar am aflat o mulțime de lucruri noi, am găsit combinații de ingrediente care mi s-au părut senzationale, cu ingrediente la care nu mă așteptam, cum ar fi frunze de potbal sau coarne de pădure folosite în mâncare.

 • Ați scris noi rețete pentru o viitoare carte?

Dintre rețele pe care le-am văzut gătite de concurenți majoritatea pot face parte dintr-o carte de bucate și acum mă gândesc și eu dacă ar fi oportun să scriu și eu o carte, dar ar trebui să cer voie autorilor acestor rețete.

 • Ați bătut țara în lung și în lat pentru preselecții. Care loc v-a plăcut cel mai mult?

Asta e o întrebare grea, pentru că mi-a plăcut fiecare loc. Am umblat prin toată țara, Maramureș, Bucovina, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Ardeal. Dacă am fost în Maramureș plecam de acolo cu gândul că este cel mai frumos loc vizitat vreodată, dar tot m-am dus în Bucovina și acolo am vizitat niște locuri senzaționale, acum sunt în Delta Dunării și mi se pare totul extrem de frumos…deci toate mi se par foarte frumoase. Nu pot alege un singur loc.

Horia Vîrlan a fost fascinat de locurile frumoase din țara noastră
Horia Vîrlan a fost fascinat de locurile frumoase din țara noastră
 • Ce obiceiuri noi din bucătărie ați descoeprit în aceste localități?

Obiceiurile în bucătărie nu sunt chiar noi, pentru că se gătește folosind aceleași instrumente, dar am întâlnit multe denumiri pe care nu le știam.

 • Ne puteți spune dacă există un fel de mâncare pe care nu l-ați agreat niciodată?

Mie nu-mi place să mănânc melci și chiar am întâlnit o concurentă care îmi propunea să mănânc melci, dar mie nu-mi plac, cu toate că am lucrat în bucătăria franceză și acolo se mănâncă foarte mult melci, dar mie nu mi-a plăcut niciodată. În rest mănânc orice cu drag, chiar și carne de cal.

 • Ați refuzat vreodată să mâncați un preparat la restaurant sau la prieteni?

Nu e frumos să refuzi când ești în vizită la cineva, guști puțin, te scuzi că ai o indigestie, dar nu e frumos să refuzi. La restaurant am găsit preparate pe care nu am putut să le mănânc, au fost cazuri în care am văzut și un fir de păr și nu m-am apropiat, dar altfel nu, mănânc de toate.

 • Pe cine ați pune la treabă să vă gătească dacă ați avea posibilitatea (actori de la noi sau de afară, cântăreți, oameni politici)?

Asta e o întrebare bună. I-aș pune pe toți, dar am câțiva clienți preferați. Pe fiecare parlamentar l-aș pune să curețe câte 2 saci de cartofi și de ceapă, pe membri guvernului să curețe scoici, tot la fel, câte 2 saci, că să nu se supere și pe fiecare primar l-aș pune să facă curățenie în bucătărie după ce se termină ziua de lucru, în special să curețe grăsimea din bucătărie după ce gătit, cu o periuță.

Citește și:

EXCLUSIV Poftiți acasă la Horia Vîrlan! Celebrul bucătar ne-a prezentat superba vilă de la Pasărea

Leacul perfect pentru mahmureală, dezvăluit de Horia Vîrlan. Ciorbă de potroace, rețetă pas cu pas

image
image
image
image
image
image
banner catalin botezatu png
https  www cancan ro wp content uploads 2022 07 FotoJet 2 7 webp
cub oana roman marius elisei png
cub bianca dragusanu gabi badalau png
brenciu jpg
Imagine WhatsApp 2023 03 26 la 11 11 47 jpg