INTERVIU Poftiţi la moşia din Mogoşoaia a lui Florin Zamfirescu
71 de ani de viaţă şi 50 de ani de carieră! Îndrăgitul actor Florin Zamfirescu, celebru pentru roluri din filme ca „De ce trag clopotele Mitică” (1981), ”Moromeţii” (1988), ”Senatorul melcilor” sau ”Filantropica”, ne-a primit în casa lui aflată la câţiva km de Bucureşti, în Mogoşoaia. Într-un cadru de poveste, cu o vilă cochetă, pomi fructiferi, grădină de legume şi un miros îmbietor de flori, maestrul ne-a oferit un interviu de suflet.
Click! Domnule Zamfirescu, e raiul pe pământ aici, la dvs!Florin Zamfirescu: Mi-ar fi plăcut să vii aici şi să mă găseşti ca într-un tractir, înconjurat de fete suculente, dansatoare, să urle pe aici prin copaci, ca nişte nimfe (râde). Aşa cum era Gigi Dumbravă în „Inimă de ţigan”? Fix aşa. Uite că mi-am adus aminte de vremurile alea frumoase, când eram înconjurat de Gheorghe Visu, Marin Moraru, Gheorghe Dinică. Ce vremuri, ce film, cu replici naturale şi dezlănţuire, ca să zic aşa. Sunteţi un actor la superlativ, dar şi un foarte bun gospodar!Vizavi vedeţi casa construită de mine în timpul căsniciei cu Cătălina Mustaţă, pe care după divorţ i-am lăsat-o ei. Iar aici e casa pe care am ridicat-o după divorţ. Am luat terenul acesta prin 1995, cu doi dolari mp şi l-am platit în rate. Apoi, în 2001 m-am apucat de casă. Nu era nimic din ce vedeţi acum. Am făcut casa asta care e mai reuşită decât cealaltă pentru că am învăţat din greşeli. Materiale mult mai bune, nu se aude prin pereţi, e rezistentă! Facem un tur al moşiei şi vă rog să ne spuneţi despre toate.Pomi fructiferi, flori, legume, grădina din spatele casei de care mă ocup exclusiv. Aici am un vişin, dar nu sunt pentru consum. E un soi superb, cu fructe mari, cam acrişoare, pe care le folosesc la vişinată. În grădină am toate nebuniile: hrean, rubarba din ale cărei tije facem prăjituri. Am roşii, ceapă, castraveţi, vinete două rânduri, apoi ardei, gogoşari, kapia, iuţi. Aici am pus fasole, dar nu am mai avut araci pentru ea şi s-a urcat săraca pe gard. Aici am leuştean, ţelină. Le ud la picătură, cam la 3-4 zile. Am mare grijă de ele. Le ţin doar pentru consum, cât am nevoie în casă.
Şi merii, nucii aceştia tot dvs i-aţi plantat? Aici e mărul familiei, care face roabe de mere, i se rup crengile de atât rod. Facem suc din ele, mănâncă nepoţeii. Eu nu le stropesc pentru că vreau să fie naturale. Dacă le-aş folosi pentru comerţ, poate că le-aş stropi. Aici am cel mai frumos piersic vreodată. O piersică de-a lui îţi ajunge la un prânz. Trebuie să îi pun o proptea să nu se rupă. Am şi cireşi, sunt super gustoşi. Acolo am alunul meu, prunele Renglot pentru dulceaţă, iar acesta este un corn. La noi, la Călimăneşti, se face cornată din el. Am cumpărat un coş de coarne de la piaţă, iar sâmburii i-am plantat şi uite ce a ieşit. Îţi fac gura pungă, nu sunt bune de mâncat, dar dacă le pui într-o sticlă de ţuică, sunt sfinte. Cornata e bună pentru digestie, pentru stomac, are multe acţiuni. Acolo vedeţi glicină, mentă, diasmos, calomfir.
Deci nu v-aţi plictisit în pandemie. Chiar, v-a fost frică de virus? Niciodată nu mi a fost frică de el. Am ascultat legile, dar eu nu cred în poveştile astea. Este doar o intenţie de a subjuga omenirea, de a ne CIPa, de a ne vaccina. Eu mi-am văzut de ale mele aici, am făcut mişcare prin curte. Gândiţi-vă că, în cariera mea, am filmat în multe ipostaze grele, în apa îngheţată. Am avut 40 de grade şi a trebuit să mă duc la spectacole sau la filmări aşa, şi mi-a trecut gripa, răceală, în timp ce filmam. Când e să mori, mori oricum. Şi nepoţeii? Când vă vizitează? Vin săptămânal. Am patru băieţi. De la Vlad doi, şi de la Ştefana doi. Când se adună toţi patru aici, aduc toate lemnele din casă, se udă, se bat cu furtunul cu apă, scot tot din casă. Mie îmi place că fac gălăgie. După ce pleacă, trebuie să strâng vreo 3-4 ore după ei. Mă joc cu ei, le fac cadouri.
Cu sănătatea cum sunteţi? Am sechele din divorţul pe care l-am avut, însă actuala mea soţie, doamna doctor Daciana, are grijă de-adevăratelea de mine. Mă rog, nu ştiu cât o să trăiesc, dar am grijă să nu fac excese, nu fumez, nu beau, nu pierd nopţile. Sunt liniştit, recunoscător şi mă bucur de natură, de ce văd cu ochii.