Ioana Ginghină ţine Postul Crăciunului de peste 20 de ani
Unul dintre lucrurile pe care şi le amintesc foştii colegi de facultate despre Ioana Ginghină este că ţinea conştiincioasă toate posturile. Obiceiul şi l-a păstrat în toţi aceşti ani. Postul a devenit, pentru ea, un stil de viaţă, un moment pe care îl aşteaptă cu mare plăcere.
„Sinceră să fiu, eu ţineam post de copil, împreună cu părinţii mei. Din facultate, însă, respect cu stricteţe posturile mari (pe al Paştelui şi al Crăciunului), plus posturile de miercurea şi vinerea. Sunt 20 de ani de când am acest obicei, face parte din stilul meu de viaţă. Acum nu aş mai putea fără să postesc”, spune actriţa. Este obişnuită cu mâncarea uşoară, sănătoasă, pe bază de fructe, legume, seminţe, ţine frecvent cure de detoxifiere şi ştie o mulţime de reţete gustoase raw vegan. În aceste condiţii, nu-i e greu să se abţină de la produse de origine animală, nici nu pofteşte la ele.
„Sunt atât de setată pe ideea de post, încât n-am absolut nicio treabă când în jurul meu toţi mănâncă fripturi şi prăjituri. Mă simt bine fizic, uşoară, am energie, parcă şi pielea începe să strălucească. Asta pentru că, totuşi, am o alimentaţie sănătoasă în această perioadă, nu mă bazez pe făinoase. De multe ori mă întreb de ce nu mănânc aşa mereu. Chiar îmi place să ţin post, nu mi se pare deloc complicat şi abia îl aştept”, mai spune Ioana.
Acum îşi face tot felul de salate în diverse combinaţii de legume proaspete sau fierte, cartofi dulci la cuptor, humus cu lipie şi verdeţuri, pastă de avocado, salate de vinete, fasole bătută, pizza vegetală etc. Supele-cremă nu lipsesc din casă, iar pe post de desert face dovleac copt, mere coapte cu miere şi nuci, prăjituri raw vegan şi smoothie-uri cu fructe şi lapte vegetal. Fetiţa ei, Ruxandra, este vegetariană de 4-5 luni şi, pentru că trebuie să-i gătească ei, a descoperit noi şi noi reţete pe bază de legume şi cereale.
„Toţi din casă iubim aceste mâncăruri. Soţul meu, Alexandru, nu ţine post şi nici nu e vegetarian, dar nici atât de carnivor încât să-i trebuiască mâncăruri grele la fiecare masă. În timpul săptămânii mănâncă în oraş masa de prânz, iar în weekend îi fac lui ceva separat, nu e deloc complicat”, explică Ioana Ginghină.
A gătit o mulţime de bunătăţi
Nu e complicat să mănânci de post dacă ai o mulţime de idei de reţete pe bază de legume. Zilele trecute, Ioana a gătit două feluri de fasole bătută (una clasică, făcută cu ceapă prăjită, alta mai picantă, cu roşii uscate), salată de vinete, pâine în casă şi, pentru că era dezlegare la peşte a făcut un gulaş de peşte cu legume.
Postul are, pentru ea, şi o semnificaţie religioasă
Postul Crăciunului nu se reduce la a mânca sau a nu mânca produse de origine animală. Pentru actriţă, are şi o semnificaţie spirituală, când încearcă să fie mai bună şi se gândeşte mai mult la cei din jur. „Eu cred în Dumnezeu, iar Postul îl ţin pentru recunoştinţă, nu pentru a cere neapărat ceva. Este modul meu de a mulţumi pentru ceea ce am. Plus că nu înţeleg de ce toţi cei din jur încearcă să mă convingă să renunţ la Post. Cu cât insistă ei, cu atât mai hotărâtă devin eu, consider că reprezintă ispita”.
Reţetă de weekend: gulaş de peşte
Mai întâi, Ioana a făcut o zeamă de peşte: în circa 5 litri de apă a pus la fiert, pentru 4 ore, un cap şi coloană de crap, 2 morcovi şi o ţelină. A călit 2 cepe tăiate mărunt, a adăugat 3 căţei de usturoi, o linguriţă de boia afumată şi una de boia dulce, a adăugat 2 morcovi tăiaţi cuburi, o ţelină, păstârnac şi un pătrunjel tocate mărunt, 2 roşii mari şi 2-3 cartofi tăiaţi cubuleţe. Peste legume a pus zeama de peşte strecurată şi a lăsat să fiarbă 40 de minute. Apoi a adăugat bucăţele de ton şi de crap afumat, o linguriţă de chimen şi a mai lăsat să fiarbă 20 de minute. A condimentat cu sare, piper şi pătrunjel.