«Mă simt în bucătărie ca peştele în apă»

Ultima actualizare:

    Marius Tudosiei, prezentatorul emisiunii «Sănătatea în bucate» de la Digi24, nu se plictiseşte niciodată de gătitFoto: Digi24
Marius Tudosiei, prezentatorul emisiunii «Sănătatea în bucate» de la Digi24, nu se plictiseşte niciodată de gătitFoto: Digi24

Pe Marius Tudosiei îl vedem în fiecare weekend pe micile ecrane, dând savoare mâncărurilor, precum un Jamie Oliver autohton. Găteşte cu pasiune şi ne inspiră, ne dă idei, ne face poftă. Omul din spatele ecranului are, însă, mult mai multe de spus despre dragostea lui pentru bucătărie.

Pasiunea lui Marius pentru gătit a început de-adevăratelea prin liceu, când locuia împreună cu sora lui într-un apartament închiriat din Botoşani. Provenind dintr-o familie în care mâncarea a fost mereu importantă, era complicat să mănânce prost. Aşa a început să gătească şi a descoperit cât de mult îi place. „Apoi m-am mutat în Bucureşti, unde nici măcar proximitatea relativă a părinţilor nu mă mai salva de la gătit constant. Acolo mi-am «dezlegat câinii», cum s-ar zice”. Pasiunea a luat avânt şi s-a materializat într-o mică afacere: în 2010 şi-a deschis o prăvălie cu mâncăruri sănătoase, româneşti, apoi un restaurant şi o firmă de catering în Bucureşti. La scurt timp a venit şi propunerea Digi24 de a prezenta un show culinar, iar Marius nu a stat mult pe gânduri.

Până în prezent, a gătit, în lumina reflectoarelor, sute de reţete. „Unele sunt clasice, altele interpretări, altele «de inspiraţie». Sursele mele de inspiraţie sunt variate, de la sutele de reviste, zecile de cărţi, până la miile de site-uri pe care le citesc în mod constant. Ingredientele mi le iau de peste tot. Pentru o filmare mi-am luat totul din Viena, alteori mi-am făcut cumpărăturile la sora mea, la Milano. Au fost cazuri în care mi le-am cules singur de prin păduri sau de pe câmpuri. De cele mai multe ori le iau din pieţe”, mărturiseşte bucătarul-prezentator.

Nu e specializat pe o bucătărie anume, nu poate şi nici nu vrea. Ar fi chiar greu, în condiţiile în care are nevoie de varietate. Într-o săptămână, trebuie să livreze 5 reţete pentru matinal, 4 pentru emisiunile de weekend, 9 pentru resta­­urant şi  25 pentru firma de catering. În acest ritm, o bucătărie naţională s-ar epuiza într-un an. Pentru viitor, Marius Tudosiei are planuri mari. Şi-ar dori să schimbe cu adevărat lumea şi visează la ziua în care toţi oamenii vor mânca echilibrat şi corect.

Ce principii sănătoase de gătit aplică

Marius Tudosiei mărturiseşte că găteşte “cât mai scurt posibil”. Preparatele sunt ţinute la temperaturi mari pe perioade scurte, nu găteşte îndelung la foc mocnit. Reduce pe cât posibil cantitatea de sare şi caută să elimine prepararea în grăsimi, acolo unde nu e cazul. Foloseşte mirodenii ca să dea şi mai multă savoare mâncărurilor care, poate, n-ar fi atât de apreciate de copii.

El nu se satură doar «din miros»

Marius nu face parte din acea categorie a bucătarilor care se satură doar din miros. Lui îi place mâncarea atât să o prepare, cât şi să o mănânce. Recunoaşte că e un pofticios care gustă des şi mănâncă serios. “Nu glumesc deloc cu mâncarea, de aceea am nevoie de prieteni care să scoată untul din mine să nu iau proporţii. Diete nu am ţinut, trebuie doar să fiu atent la cât mănânc. Nu sunt pretenţios la mâncare, însă nu-mi place să văd ingrediente tratate superficial.  Când nu simt respectul bucătarului pentru mâncarea pe care o am în faţă, protestez. Mănânc întotdeauna ingrediente bune, sănătoase, niciodată la fast-food. Mi s-ar părea o prostie fără seamăn să bag în mine nişte mizerii”.


    Foto: Digi24
Foto: Digi24

Ruladă de porc cu cartofi aromatizaţi

Ingrediente: carne de porc, piper, ienibihar, foi de dafin, usturoi, ceapă, cartofi, boia afumată, bulion, cimbru, ulei de măsline.Mod de preparare. Punem carnea de porc la fiert, cu foi de dafin, câteva boabe de piper, ienibahar,  o ceapă şi câţiva căţei de usturoi. Când carnea este fiartă,  adăugăm sare, o rulăm şi o punem într-o tavă sau tigaie care poate fi introdusă în cuptor. În aceeaşi tavă punem cartofi tăiaţi wedges (în 6 părţi), pe care îi fierbem puţin înainte şi pe care îi aromatizăm cu boia afumată, sare şi piper. Tăiem o căpăţână de usturoi pe jumătate şi o aşezăm alături de cartofi, o lingură de bulion şi o crenguţă de cimbru şi stropim toate ingredientele cu ulei de măsline. Dăm tava la cuptor, pentru 30 de minute, la 180 grade.


    Foto: Digi24
Foto: Digi24

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
regina elisabeta getty jpg
image png
televiziune webp
jador oana ciocan colaj facebook jpg
marcel pavel
alex dobrescu jpg
marina voica si corina chiriac webp
Maria Tanase jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net