Maria Buză, apel către public, cu ochii în lacrimi
Este una dintre cele mai îndrăgite actrițe pe care le are România, dar asta nu o scutește de momente dificile. Actrița Maria Buză este foarte afectată de situația prin care trece lumea artistică. A vorbit cu lacrimi în ochi despre ce simte și face un apel atât către public, cât și către autorități. Mărturia sa și a colegilor ei este extrem de emoționantă: „Am momente în care nu mai găsesc drumul”.
Maria Buză a oferit un interviu pentru emisiunea „Contează pe Click!”, împreună cu partenerii de scenă pe care îi are în spectacolul „Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc!” de la Teatrul Elisabeta. Vineri aceștia au avut premiera online. Speră ca cei care vor cumpăra bilete să fie cât mai mulți, pentru ca teatrul lor să-și permită să producă și alte asemenea reprezentații pe internet. Pentru că teatrul lor nu poate să deschidă porțile și să funcționeze la numai 30% din capacitate, în afara perioadelor în care s-au putut organiza evenimente în aer liber, Maria și colegii săi - Alexandra Velniciuc, Anca Dinicu, Lucian Ghimiși, Andreas Petrescu și Marcolo Cobzariu (enumerându-i acum doar pe cei din distribuția spectacolului „Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc!”) - au fost nevoiți să stea departe de scenă. Este cuplit de greu să fii actor independent în România acestor vremuri!
Maria Buză: „Sper ca lumea să înțeleagă cât de mult contează pentru noi să avem cât mai mulți plătitori de bilete”
Spectacolul „Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc” în regia lui Puiu Șerban este unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de la Teatrul Elisabeta, jucat de fiecare dată cu sala de 340 de locuri plină-ochi. În urma succesului pe care l-au avut cu lansarea stagiunii pe internet, teatrul promite că va transmite și alte spectacole online și îi invită pe iubitorii artei dramatice să urmărească programul acestor reprezentații.„Este incredibil cum stau și mă uit în monitorul ăsta, și ne vedem capetele ca niște cutii de chibrituri. De fel am o stare bună și sunt întotdeauna cu buna dispoziție la mine, indiferent de ce probleme am sau nu. De data asta m-a cuprins o tristețe pentru această perioadă și tot ceea ce ni se întâmplă nouă artiștilor în general. Sperăm ca primul spectacol online al Teatrului Elisabeta, <<Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc!>>, să aibă cât mai mulți plătitori de bilete și ca lumea să înțeleagă cât de mult contează pentru noi, actorii, și nu numai, ci și pentru instituția în care suntem și cucare colaborăm. Asta este, trăim vremuri foarte grele, ne adaptăm, încercăm să supraviețuim și să nu ne pierdem speranța și să nu ne pierdem elanul și bucuria când urcăm pe scenă, când ne întâlnim cu colegii și când ne facem meseria și tot ceea ce știm noi să facem mai bine”, a spus Maria Buză, cu lacrimi în ochi și voce vădit emoționată.Actrița Maria Buză mărturisește cum găsește puterea de a merge mai departe și în aceste vremuri: „Este natura meseriei noastre să putem să găsim resurse sufletești în așa fel încât să mergem mai departe și să n-o luăm razna. Eu, sincer să vă spun, am momente în care mă gândesc că sunt într-un labirint și nu mai găsesc drumul. Dar cu toate acestea, văd cerul. Asta este fantastic într-un labirint… Teoretic, ai putea să-ți iei zborul. Dar nu poți… Și tocmai atunci când crezi că ai găsit ieșirea, că te-ai descurcat, deodată ți se închide drumul și trebuie iarăși să te întorci, să găsești o altă cale de ieșire. E incredibil ce ni se întâmplă, dar sper să fie doar un episod din viața lumii…”.
Alexandra Velniciuc & Andreas Petrescu: „Am impresia că oamenii au uitat de noi și parcă ni se arată cât de puțin contăm”
„Le este foarte greu actorilor, mai ales acelora independenți. În perioada asta traversează momente foarte dificile. Și nu e vorba numai despre noi, actorii. Dacă nu am fi pornit o activitate online, am fi început să ne pierdem oamenii din spate, oamenii care fac ca acest teatru să meargă mai departe, cei de la marketing, de la tehnic, și e vorba despre oameni în care noi am investit resurse, pentru că i-am profesionalizat în domeniul teatrului. Și atunci unul dintre motivele pentru care am luat decizia acestei stagiuni online a fost și acesta: să păstrăm ibtactă echipa mică pe care am format-o în timp. Sperăm ca prezența noasstră în online să fie rentabilă, ca să putem merge înainte”, adaugă actrița Alexandra Velniciuc.„Nu cred că Teatrul Elisabeta va putea vreodată activa la 30% din capacitate, pentru că, după cum știți, este un teatru independent și se susține, exclusiv, din banii încasați pe aceste bilete. Ori dacă teatrul va funcționa la 30% din capacitate, evident că nu se poate. Nu cred că e important cum ne susținem fiecare. Suntem o breaslă numeroasă, sunt mulți colegi care suferă mai mult sau mai puțin. Este o perioadă foarte grea pe care cu toții sperăm să o depășim cu bine, să fim sănătoși și să ne întoarcem în teatru. Mulți dintre colegii mei fac doar teatru, absolut nimic altceva. Nu au alte resurse”, a punctat și actorul Lucian Ghimiși.„Unii cred că meseria noastră este una superficială și că oricând poți evada către altceva. Eu nu cred că un actor își poate schimba meseria peste noapte. Am făcut o școală și ne-am dedicat viața unei profesii. Nu poți, așa, dintr-o dată, pentru c-a venit pandemia, să mă reprofilez… Să fac ce? Mintea ne-ar ajuta pe toți să ne îndreptăm către alte domenii, dar nu poți părăsi corabia atunci când ea se scufundă. E o formă de solidaritate de breaslă… De asta încercăm să stăm uniți, să fim unii cu alții, să ne încălzim puțin sufletele”, a mai adăugat Alexandra Velniciuc.„Am impresia că oamenii au uitat de noi”, a completat actorul Andreas Petrescu, care face și el parte din distribuția spectacolului. „Și parcă ni se arată cât de puțin contăm”, l-a completat Alexandra Velniciuc.