Maria Tănase s-a născut într-o zi de 25 septembrie. La 17 ani era casieră la un birt

Ultima actualizare:

    Maria Tănase este considerată un fenomen unic în muzica românească, dar şi prima divă din ţara noastrăFOTO: historia.ro
Maria Tănase este considerată un fenomen unic în muzica românească, dar şi prima divă din ţara noastrăFOTO: historia.ro

Maria Tănase este considerată un fenomen unic în muzica românească, dar şi prima divă din ţara noastră. A cântat și a iubit cu patimă, dar la 50 de ani a murit răpusă de cancer pulmonar. Fuma foarte mult.

Maria Tănase a fost supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „marea doamnă a cântecului românesc” și ”Privighetoarea cântecului popular românesc”, ”Pasărea măiastră”.

Maria Tănase, biografia

Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București ( cartierul Tineretului din zilele noastre), fiind al treilea copil al florarului Ion Coandă Tănase.

Atunci când a aflat că soţia sa era din nou gravidă, Ion C. Tănase i-a amintit că sunt prea săraci ca să hrănească atâtea guri şi i-a cerut „să lepede copilul”. Frica de Dumnezeu a făcut-o să-şi ignore soţul şi astfel Ana a  adus-o pe lume pe cea care avea să devină o mare artistă a neamului românesc.

În anul 1921, la 8 ani, Maria Tănase îşi face debutul pe o scenă, la Căminul Cultural „Cărămidarii de Jos” din Calea Piscului, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari.

Apare, din nou, pe scenă, la Şcoala de fete „Ion Heliade Rădulescu” (Liceul „Ion Heliade Rădulescu”), unde a urmat doar trei clase, fiind nevoită să abandoneze şcoala şi să muncească, alături de familia sa, la grădină.

La vârsta de 15 ani, s-a înscris la concursul Miss România, unde nu a avut succes, picând proba costumelor de baie, iar în anul 1929 (la 16 ani) se îndrăgosteşte de un medic cu care a rămas însărcinată, însă acesta a ajutat-o să întrerupă sarcina. După această relaţie nefericită de dragoste s-a apucat de fumat, un viciu care, în cele din urmă, avea să îi ruineze cariera şi viaţa.

În anul 1930, Maria Tănase se angajează casieriţă la un birt, unde obişnuia să şi cânte. Talentul ei a fost descoperit de către regizorul de teatru Sandu Eliad, primul ei protector.

În luna mai 1934, se angajează la Teatrul „Cărăbuș”, condus de Constantin Tănase, şi este distribuită într-un grup vocal, unde a debutat la 2 iunie, în acelaşi an. La Cărăbuş, maestrul Constantin Tănase îi alege drept nume de scenă Mary Atanasiu sau Elise Lamé.

Aici a fost descoperită de folcloristul Harry Brauner, care a i-a anticipat imensul talent şi i-a pregătit, cu atenţie, lansarea.

În toamna anului 1934 este prezentată lui Constantin Brăiloiu, care-i recunoaşte marele talent.

În anul 1936, imprimă cântecele populare „Cine iubește și lasă” și „M-am jurat de mii de ori”.

Maria Tănase, marele debut în anul 1938

Duminică, 20 februarie 1938 (la 25 de ani), are loc debutul radiofonic al Mariei Tănase, în cadrul emisiunii „Ora satului”. Debutul radiofonic al Mariei Tănase a fost deosebit de apreciat în cronicile muzicale ale vremii, iar auditoriul radiofonic a fost impresionat de talentul artistei.

În acelaşi an, la 17 august, artista susţine un recital la încheierea cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte, unde prestaţia sa de excepţie îl determină pe istoricul Nicolae Iorga să o numească „Pasărea măiastră”.

Maria Tănase, în 1942, fotografiată de Willy Pragher
Maria Tănase, în 1942, fotografiată de Willy Pragher

După debutul fulminant de la radio, au urmat o serie de contracte, pentru onorarii colosale, la cele mai renumite restaurante ale vremii, ”Luxandra”, „Café  Wilson”, „Capşa”, „Luther”, „Parcul ARO”, „Continental”, „Hanul lui Manuc”.

Tot în 1938, Maria Tănase este angajată la Teatrul „Alhambra”, condus de Nicolae Vlădoianu, iar în septembrie lansează, în spectacolul „Constelația Alhambrei”, cântecele de mare succes „Mi-am pus busuioc în păr” şi „Habar n-ai tu”.

Maria Tănase, marile iubiri

Maria Tănase a avut, de-a lungul existenţei, iubiri pătimaşe, începând cu dragostea din adolescenţă pentru medicul cu care a rămas însărcinată, relaţia pasională cu sculptorul Constantin Brâncuşi, dragostea nebună pentru un spion francez pentru care şi-a vândut averea ca să-l scape de închisoare şi căsătoria cu Clery Sachelarie, cel care care avea să-i tolereze absolut toate capriciile şi aventurile, scrie historia.ro.

  • La 16 aprilie 1939, Maria Tănase reprezintă România, alături de naistul Fănică Luca şi de orchestra lui Grigoraș Dinicu, la Expoziția Universală de la New York – unde au mai fost prezenți George Enescu, profesorul Dimitrie Gusti și Constantin Brâncuși.
  • În același perioadă, americanul Ben Smith, supranumit regele aluminiului, o cere în căsătorie și îi propune să meargă cu el în SUA. Plecarea ei, care era programată în iunie 1940, ar fi însemnat fuga de război, aşa că Maria Tănase a ajuns doar până în Italia înainte de a se răzgândi.
  • A urmat o nouă idilă a artistei, cu sculptorul Constantin Anghel, după ce s-au întâlnit şi s-au plăcut, la o petrecere. Anghel i-a cerut să-i pozeze pentru un bust şi Maria a ajuns ca muză în atelierul acestuia.
  • În decembrie 1950, Maria Tănase s-a căsătorit cu Clearch Raul Victor Pappodopulo-Sachelarie (cunoscut drept Clery Sachelarie), un moşier şi jurist cunoscut, cu 13 ani mai mare decât ea, care îi fusese confident cu multă vreme înainte, scrie historia.ro.
  • În anul 1960, Maria Tănase a „adoptat” o tânără cântăreaţă din Banat, pe nume Minodora Nemeş, în vârstă de 17 ani, pe care o numea „fata mea”.

Maria  Tănase, răpusă de cancer la plămâni

La începutul primăverii lui 1963, aflată în turneu la Hunedoara, Mariei Tănase i se face rău pe scenă, iar după analize se descoperă că suferă de cancer pulmonar. După câteva zile de pauză, reia totuşi, turneul, timp de două săptămâni. Epuizată, îşi anulează apoi concertele.

Când şi-a simţit sfârşitul aproape, ea a chemat notarul şi i-a dictat testamentul, în care şi-a implorat nepoţii să nu fumeze niciodată şi a solicitat să nu i se transforme înmormântarea într-un circ.

La 22 iunie 1963, la ora 14.10, Maria Tănase moare, la 50 de ani, la Spitalul Fundeni. Legenda spune că ar fi cerut o pernă umplută cu petale de trandafiri și să fie îngropată descălțată pentru că toată viața a suferit din cauza încălțărilor.

Pe ultimul drum a fost condusă de circa un milion de oameni care au admirat-o și au iubit-o.

Citește și:

56 de ani de la moartea Mariei Tănase. S-a iubit cu Brâncuşi când el avea 62 de ani şi ea 25

Scrisoarea de dragoste a Mariei Tănase, scrisă pe patul de moarte

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
nicu jpg
banner laurentiu cazan png
image png
banner lena enache png
image png
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
selena gomez benny blanco gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net