Maria Tănase s-a născut într-o zi de 25 septembrie. La 17 ani era casieră la un birt

26 septembrie 2019
image
Maria T─ânase este considerat─â un fenomen unic ├«n muzica rom├óneasc─â, dar ┼či prima div─â din ┼úara noastr─âFOTO: historia.ro

Maria T─ânase este considerat─â un fenomen unic ├«n muzica rom├óneasc─â, dar ┼či prima div─â din ┼úara noastr─â. A c├óntat ╚Öi a iubit cu patim─â, dar la 50 de ani a murit r─âpus─â de cancer pulmonar. Fuma foarte mult.

Maria T─ânase a fost supranumit─â ÔÇ×Pas─ârea M─âiastr─â a muzicii rom├óne┼čtiÔÇŁ, ÔÇ×Edith Piaf a Rom├ónieiÔÇŁ, ÔÇ×reprezentanta ├«ntregii rom├ónimiÔÇŁ, ÔÇ×marea doamn─â a c├óntecului rom├ónescÔÇŁ ╚Öi ÔÇŁPrivighetoarea c├óntecului popular rom├ónescÔÇŁ, ÔÇŁPas─ârea m─âiastr─âÔÇŁ.

Maria T─ânase, biografia

Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București ( cartierul Tineretului din zilele noastre), fiind al treilea copil al florarului Ion Coandă Tănase.

Atunci c├ónd a aflat c─â so┼úia sa era din nou gravid─â, Ion C. T─ânase i-a amintit c─â sunt prea s─âraci ca s─â hr─âneasc─â at├ótea guri ┼či i-a cerut ÔÇ×s─â lepede copilulÔÇŁ. Frica de Dumnezeu a f─âcut-o s─â-┼či ignore so┼úul ┼či astfel Ana a  adus-o pe lume pe cea care avea s─â devin─â o mare artist─â a neamului rom├ónesc.

├Än anul 1921, la 8 ani, Maria T─ânase ├«┼či face debutul pe o scen─â, la C─âminul Cultural ÔÇ×C─âr─âmidarii de JosÔÇŁ din Calea Piscului, la serbarea de sf├ór╚Öit de an a ╚ścolii primare nr. 11, T─âb─âcari.

Apare, din nou, pe scen─â, la ┼×coala de fete ÔÇ×Ion Heliade R─âdulescuÔÇŁ (Liceul ÔÇ×Ion Heliade R─âdulescuÔÇŁ), unde a urmat doar trei clase, fiind nevoit─â s─â abandoneze ┼čcoala ┼či s─â munceasc─â, al─âturi de familia sa, la gr─âdin─â.

La v├órsta de 15 ani, s-a ├«nscris la concursul Miss Rom├ónia, unde nu a avut succes, pic├ónd proba costumelor de baie, iar ├«n anul 1929 (la 16 ani) se ├«ndr─âgoste┼čte de un medic cu care a r─âmas ├«ns─ârcinat─â, ├«ns─â acesta a ajutat-o s─â ├«ntrerup─â sarcina. Dup─â aceast─â rela┼úie nefericit─â de dragoste s-a apucat de fumat, un viciu care, ├«n cele din urm─â, avea s─â ├«i ruineze cariera ┼či via┼úa.

├Än anul 1930, Maria T─ânase se angajeaz─â casieri┼ú─â la un birt, unde obi┼čnuia s─â ┼či c├ónte. Talentul ei a fost descoperit de c─âtre regizorul de teatru Sandu Eliad, primul ei protector.

├Än luna mai 1934, se angajeaz─â la Teatrul ÔÇ×C─âr─âbu╚ÖÔÇŁ, condus de Constantin T─ânase, ┼či este distribuit─â ├«ntr-un grup vocal, unde a debutat la 2 iunie, ├«n acela┼či an. La C─âr─âbu┼č, maestrul Constantin T─ânase ├«i alege drept nume de scen─â Mary Atanasiu sau Elise Lam├ę.

Aici a fost descoperit─â de folcloristul Harry Brauner, care a i-a anticipat imensul talent ┼či i-a preg─âtit, cu aten┼úie, lansarea.

├Än toamna anului 1934 este prezentat─â lui Constantin Br─âiloiu, care-i recunoa┼čte marele talent.

├Än anul 1936, imprim─â c├óntecele populare ÔÇ×Cine iube╚Öte ╚Öi las─âÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×M-am jurat de mii de oriÔÇŁ.

Maria Tănase, marele debut în anul 1938

Duminic─â, 20 februarie 1938 (la 25 de ani), are loc debutul radiofonic al Mariei T─ânase, ├«n cadrul emisiunii ÔÇ×Ora satuluiÔÇŁ. Debutul radiofonic al Mariei T─ânase a fost deosebit de apreciat ├«n cronicile muzicale ale vremii, iar auditoriul radiofonic a fost impresionat de talentul artistei.

├Än acela┼či an, la 17 august, artista sus┼úine un recital la ├«ncheierea cursurilor de var─â ale Universit─â╚Ťii populare de la V─âlenii de Munte, unde presta┼úia sa de excep┼úie ├«l determin─â pe istoricul Nicolae Iorga s─â o numeasc─â ÔÇ×Pas─ârea m─âiastr─âÔÇŁ.

image
Maria Tănase, în 1942, fotografiată de Willy Pragher

Dup─â debutul fulminant de la radio, au urmat o serie de contracte, pentru onorarii colosale, la cele mai renumite restaurante ale vremii, ÔÇŁLuxandraÔÇŁ, ÔÇ×Caf├ę  WilsonÔÇŁ, ÔÇ×Cap┼čaÔÇŁ, ÔÇ×LutherÔÇŁ, ÔÇ×Parcul AROÔÇŁ, ÔÇ×ContinentalÔÇŁ, ÔÇ×Hanul lui ManucÔÇŁ.

Tot ├«n 1938, Maria T─ânase este angajat─â la Teatrul ÔÇ×AlhambraÔÇŁ, condus de Nicolae Vl─âdoianu, iar ├«n septembrie lanseaz─â, ├«n spectacolul ÔÇ×Constela╚Ťia AlhambreiÔÇŁ, c├óntecele de mare succes ÔÇ×Mi-am pus busuioc ├«n p─ârÔÇŁ ┼či ÔÇ×Habar n-ai tuÔÇŁ.

Maria T─ânase, marile iubiri

Maria T─ânase a avut, de-a lungul existen┼úei, iubiri p─âtima┼če, ├«ncep├ónd cu dragostea din adolescen┼ú─â pentru medicul cu care a r─âmas ├«ns─ârcinat─â, rela┼úia pasional─â cu sculptorul Constantin Br├óncu┼či, dragostea nebun─â pentru un spion francez pentru care ┼či-a v├óndut averea ca s─â-l scape de ├«nchisoare ┼či c─âs─âtoria cu Clery Sachelarie, cel care care avea s─â-i tolereze absolut toate capriciile ┼či aventurile, scrie historia.ro.

  • La 16 aprilie 1939, Maria T─ânase reprezint─â Rom├ónia, al─âturi de naistul F─ânic─â Luca ┼či de orchestra lui Grigora╚Ö Dinicu, la Expozi╚Ťia Universal─â de la New York ÔÇô unde au mai fost prezen╚Ťi George Enescu, profesorul Dimitrie Gusti ╚Öi Constantin Br├óncu╚Öi.
  • ├Än acela╚Öi perioad─â, americanul Ben Smith, supranumit regele aluminiului, o cere ├«n c─âs─âtorie ╚Öi ├«i propune s─â mearg─â cu el ├«n SUA. Plecarea ei, care era programat─â ├«n iunie 1940, ar fi ├«nsemnat fuga de r─âzboi, a┼ča c─â Maria T─ânase a ajuns doar p├ón─â ├«n Italia ├«nainte de a se r─âzg├óndi.
  • A urmat o nou─â idil─â a artistei, cu sculptorul Constantin Anghel, dup─â ce s-au ├«nt├ólnit ┼či s-au pl─âcut, la o petrecere. Anghel i-a cerut s─â-i pozeze pentru un bust ┼či Maria a ajuns ca muz─â ├«n atelierul acestuia.
  • ├Än decembrie 1950, Maria T─ânase s-a c─âs─âtorit cu Clearch Raul Victor Pappodopulo-Sachelarie (cunoscut drept Clery Sachelarie), un mo┼čier ┼či jurist cunoscut, cu 13 ani mai mare dec├ót ea, care ├«i fusese confident cu mult─â vreme ├«nainte, scrie historia.ro.
  • ├Än anul 1960, Maria T─ânase a ÔÇ×adoptatÔÇŁ o t├ón─âr─â c├ónt─ârea┼ú─â din Banat, pe nume Minodora Neme┼č, ├«n v├órst─â de 17 ani, pe care o numea ÔÇ×fata meaÔÇŁ.

Maria  Tănase, răpusă de cancer la plămâni

La ├«nceputul prim─âverii lui 1963, aflat─â ├«n turneu la Hunedoara, Mariei T─ânase i se face r─âu pe scen─â, iar dup─â analize se descoper─â c─â sufer─â de cancer pulmonar. Dup─â c├óteva zile de pauz─â, reia totu┼či, turneul, timp de dou─â s─âpt─âm├óni. Epuizat─â, ├«┼či anuleaz─â apoi concertele.

C├ónd ┼či-a sim┼úit sf├ór┼čitul aproape, ea a chemat notarul ┼či i-a dictat testamentul, ├«n care ┼či-a implorat nepo┼úii s─â nu fumeze niciodat─â ┼či a solicitat s─â nu i se transforme ├«nmorm├óntarea ├«ntr-un circ.

La 22 iunie 1963, la ora 14.10, Maria T─ânase moare, la 50 de ani, la Spitalul Fundeni. Legenda spune c─â ar fi cerut o pern─â umplut─â cu petale de trandafiri ╚Öi s─â fie ├«ngropat─â desc─âl╚Ťat─â pentru c─â toat─â via╚Ťa a suferit din cauza ├«nc─âl╚Ť─ârilor.

Pe ultimul drum a fost condusă de circa un milion de oameni care au admirat-o și au iubit-o.

Citește și:

56 de ani de la moartea Mariei T─ânase. S-a iubit cu Br├óncu┼či c├ónd el avea 62 de ani ┼či ea 25

Scrisoarea de dragoste a Mariei T─ânase, scris─â pe patul de moarte

irina tanase 13 jpg
andre JPG
irinel columbeanu
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
salariu copy jpeg
irina iubit 1 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
minodora png
Moartea lui Michael Jackson era aproape inevitabilă! Dezvaluirile din cadrul autopsiei sale arata starea groaznică în care se afla Regele Pop la momentul morţii sale jpeg
irina iubit 1 jpg
ruby goala click jpeg
0C8A2914 JPG
andre JPG