Marina Almășan și-a lansat cea de-a 13-a carte în anul pandemiei: „Vreau să scap repede de numărul ăsta”

image
Una din sutele de poze făcute la Stockholm

Zi importantă azi pentru Marina Almășan. Își lansează cea de-a 13-a carte de călătorii, număr care nu îi place și speră să-l depășească rapid, odată cu următoarea carte. Tot azi, fiul ei, Victor, își dă examenul de licență. „Cum e și firesc, emoțiile lui sunt și ale mele, iar ale mele sunt duble, triple, cvadruple”, a spus prezentatoarea TVR.

image
A constatat că una din jucăriile cățelului ei, Obama, seamănă cu temutul Covid-19

„Pe urmele vikingilor. Jurnal de călătorie în Suedia” este cea de-a 13-a carte pe care o lansează azi Marina Almășan, prezentatoarea emisiunii „Femei de 10, bărbați de 10” de la TVR 2. „Nu sunt fana acestui număr, așa că va trebui să scap repede de el. Deja am început să gândesc cea de-a 14-a carte”, promite ea. Din păcate, pandemia i-a zdruncinat planurile, multe dintre ele legate de noi destinații, la care „croșeta” de multă vreme. „Cu Suedia am prins «ultimul tren». Am revenit din călătorie cu câteva zile înainte de decretarea stării de urgență. Aproape că nu-mi vine să cred că am apucat să finalizez acest proiect. Ce mi-a venit? Sincer? Eu sunt o mare iubitoare de iarnă și, după câțiva ani în care, la București, am vazut iarna doar la televizor, mi-am zis că trebuie s-o zbughesc undeva , într-un loc cu multă zăpadă. Am ales o țara nordică. Dar cum judecata de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg, am prins, la Stockholm, o super-primăvară, de care se minunau chiar și suedezii! Dincolo însă de acest aspect glumeț, Suedia era, pentru mine, demult un reper obligatoriu de cunoscut personal, fiind unul dintre cele mai evoluate și civilizate state din lume. Așa că am avut ce vedea, chiar și în absența zăpezii!”, spune ea.

image
Marina Almășan alături de fiul ei, Victor

A văzut sute de orașe din zeci de țări

Iubitoare de călătorii, Marina Almășan nu a ratat niciodată ocazia de a-și face bagajele și a pleca într-o expediție. A văzut până acum sute de orașe din zeci de țări de pe 4 continente. Dar nu cantitatea e importantă, ci calitatea călatoriilor. „Ale mele sunt bogate, suculente, au de toate în ele! Dintr-o astfel de călătorie mă întorc întotdeauna epuizată fizic, dar atât de bogată sufletește! Și, slavă Domnului, găsesc de fiecare dată susținători financiari pentru proiectele mele, altminteri, cu modestul salariu din TVR, abia dacă ajungeam pe la Chișinău sau Nisipurile de aur!”.

Nu are „vacanțe” în adevăratul sens al cuvântului

Dacă pentru majoritatea dintre noi vacanțele înseamnă relaxare, distracție și sute de poze, Marina Almășan îmbină mereu distracția cu munca. Face reportaje, scrie pe blog, uneori mai scoate și câte o carte despre experiența trăită acolo. „Și eu fac multe poze, vreo 2.000 per destinație. Dar vacanța pentru mine mai înseamnă și un program draconic de vizitare, cu cate 5-6 obiective pe zi, înseamnă familiarizarea cu mâncarea tradițională, cu obiceiuri și tradiții, înseamnă dialoguri cu localnicii și oficialitățile. Foarte puțin shopping sau stat la o cafea - ca în cazul unor călătorii «de plăcere». Dar plăcere e și în cazul  meu, pentru că ador ceea ce fac. Vacanță, în devăratul sens al cuvântului, nu am avut decât atunci când copiii erau mici și trebuia să le oferim clasicele cure de mare și de munte. În rest, toate «vacanțele» mele sunt lucrative. Din ele se naște întotdeauna fie un film documentar, fie un serial de reportaje in revista femeide10.ro, fie interviuri pentru «Femei de 10, Bărbați de 10», fie..cărți”, explică prezentatoarea tv.

Pandemia i-a dat planurile peste cap

image
A constatat că una din jucăriile cățelului ei, Obama, seamănă cu temutul Covid-19

Pentru o plimbăreață ca ea, cele 6 luni de pandemie, cu restricțiile de circulație impuse, au fost un coșmar. În afara unor mici escapade profesionale de câte o zi la Brașov și pe Valea Prahovei, a stat doar în casă. „Mă tem nu neaparat pentru mine (deși surprize, am văzut , pot fi la orice vârstă), cât mai ales mi-e teamă să nu devin “vehicul al bolii” pentru părinții mei. De aceea, am încercat, în toată această perioadă, să mă protejez, să circul mai puțin, să intru mai puțin în contact cu lumea. Am acumulat, ce-i drept, o nesfârșită poftă de a o lua din loc cu prima ocazie. Dar simt că această primă ocazie se va lăsa destul de mult așteptată”.

Izolarea a venit cu avantajele ei

Și-a scris cartea și a învățat programe pe calculator

Optimistă și energică din fire, Marina nu a stat în casă să-și plângă de milă. A încercat să vadă partea plină a paharului și să profite de situație, așa cum e ea. Nu s-a refugiat în bucătărie, nici nu a căzut în patima curățeniei generale. Ea a folosit această perioadă pentru a-și scrie cartea, pentru a învăța și a se „zbengui” mai mult în online. „Am folosit această perioadă pentru a învăța. Să nu râdeți, am învățat o groază de lucruri, în pandemie! Spre exemplu, să editez filme, ceea ce mi se pare o izbândă la care nu aș fi visat niciodată! Fiul meu mi-a instalat un program pe calculator (pentru novici, firește!) și de acum voi putea face singură-singurică  filmulețe, în călătoriile mele! E fabulos și, pentru asta, nu pot decât să-i mulțumesc, iată, coronavirusului!”.

S-a apropiat mai mult de fiul ei, Victor

image
Lansarea celei de-a 13-a cărți a fost una cu noroc

Fiul ei, Victor, i-a fost „tovarăș de izolare”. Perioada aceasta a sudat și mai mult „echipa” lor. „Acum Victor e un adult și pot discuta cu el orice lucru,  de la egal, la egal. Azi și-a susținut examenul de licență, online, și a luat nota zece. Are un proiect de senzație, care cred că va fi foarte bine primit de comisie,  si apoi..cumpărat - sperăm noi - de autorități (mizăm pe cele din tările puternice), pentru că se referă la elemente de gestionare digitală a pandemiei. Nu spun mai multe , că mă bate Victor! Din toată această pandemie, mai precis din perioada de izolare la domiciliu,  ne va rămâne, cred, amândurora imaginea plimbărilor noastre “pe-nserat”, prin cartierul Dorobanți, sub pretextul “scoaterii afară a lui Obama”! Niciodată labradorul nostru nu a fost plimbat mai mult ca atunci! Iar pentru noi, plimbările deveneau prilejuri excelente de comunicare! Se spune că pandemia i-a distanțat pe oameni. Pe noi, mamă și fiu, ne-a unit și mai tare!”, ne-a mai spus Marina Almășan. În aceste clipe, prezentatoarea tv își lansează cartea pde terasa unui hotel din apropierea casei, în prezența prietenilor apropiați, colaboratorilor și vedetelor. Întreaga experiență a povestit-o pe blogul ei. 

Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
image png
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
FotoJet (2) jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
image
image
image
image
Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
FotoJet (2) jpg
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
image png