Mircea Albulescu va fi înmormântat cu onoruri militare

Ultima actualizare:

    Actorul Mircea Albulescu a încetat vineri din viaţă, la 81 de ani, la Spitalul Floreasca din Capitală, în urma unui stop cardiac
Actorul Mircea Albulescu a încetat vineri din viaţă, la 81 de ani, la Spitalul Floreasca din Capitală, în urma unui stop cardiac

Moartea, nemiloasa, a poposit cam mult în branşa artiştilor şi, la numai trei zile după coregraful Cornel Patrichi, ni l-a luat şi pe actorul Mircea Albulescu. Maestrul s-a stins din cauza problemelor cardiace şi va fi înmormântat duminică (10 aprilie), cu onoruri militare.

În ultimii ani din viaţă, Mircea Albulescu a vorbit obsesiv despre moarte, lumea de dincolo sau despre scumpa lui soţie, Maria, pe care a pierdut-o în 2007, din cauza cancerului. Era şi el pregătit să plece, dar parcă voia să ne pregătească şi pe noi.

“Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. E bine, în viaţa asta, ca actor, să dispari când trebuie, cât eşti pe val. Îi văd pe cei din jurul meu cum mă privesc. Cu siguranţă se întreabă: Mai e, o să mai fie, o să mai poată?”, povestea maestrul, într-un interviu acordat emisiunii “Dincolo de aparenţe” (Antena Stars). Mărturisirile veneau la puţin timp după operaţia pe cord, la care actorul a fost supus în noiembrie 2014, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. De atunci, într-adevăr, nimic nu a mai fost ca înainte, însă maestrul a acceptat cu greu că bătrâneţea a venit peste el şi cu boală, şi cu neputinţă.

În octombrie 2015, fotoreporterii Click! l-au surprins pe regretatul actor prin Bucureşti, deplasându-se cu greutate, cu o plasă de cumpărturi în mână. Era palid, obosit, însă ieşirile din casă şi rutina de a merge la piaţă aveau un efect benefic asupra moralului său. Apoi, în februarie 2016, regretatul actor a ieşit la evenimentul de modă organizat de buna lui prietenă, stilista Adina Buzatu, aceea fiind ultima lui apariţie oficială în public. Bărbat cu statură impozantă, cu privire pătrunzătoare, dar cu suflet blajin şi vorbă domoală, Mircea Albulescu nu era un monden înnăscut, dar nici nu refuza evenimentele străine de teatru şi film. Aşa s-a întâmplat şi pe 3 februarie 2016, când regretatul actor a făcut un efort şi a ieşit din casă la acel eveniment de... modă.


    Februarie 2016, ultima apariţie la un  eveniment, alături  de Adina Buzatu
Februarie 2016, ultima apariţie la un eveniment, alături de Adina Buzatu

Culmea, Albulescu nu se afla acasă, în pat, nici cu o zi înainte să moară. Un martor ocular a povestit pentru www.republica.ro că l-a văzut pe actor joi, cu puţin timp înainte ca el să ajungă la clinica privată Regina Maria. Traversa încet, chinuit, o intersecţie din zona Piaţa Romană, în claxoanele agasante ale şoferilor nervoşi. O ambulanţă SMURD fusese chemată pentru pacientul Mircea Albulescu la Spitalul Regina Maria, în jurul orei 15.30, iar 30 de minute mai târziu, actorul ajungea pe mâinile medicilor de la Floreasca. Acolo şi-a dat ultima suflare, în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00. Problemele cardiace, dar şi diabetul, i-au fost fatale marelui actor, al cărui trup va fi depus azi, la Teatrul Naţional, pentru ultimele aplauze.

Februarie 2016, ultima apariţie la un  eveniment, alături  de Adina Buzatu
Februarie 2016, ultima apariţie la un eveniment, alături de Adina Buzatu

Slujba de înmomântare va avea loc duminică, de la ora 14.00, la Cimitirul Reînvierea. Actorul avea grad de comandor şi va fi înmormântat cu onoruri militare.

Cu inima oprită 45 de minute

În noiembrie 2014, Mircea Albulescu a fost suspus unei intervenţii la inimă. După ce a jucat pe scena Filarmonicii din Timişoara, în piesa “Bădăranii”, maestrul a simţit o durere puternică în piept. A fost dus la Urgenţă, unde medicii au decis să îl supună unei intervenţii chirurgicale ce a durat cinci ore, timp în care inima actorului a stat oprită aproximativ 45 de minute. A fost o operaţie de triplu by-pass coronarian pentru îmbunătăţirea fluxului sanguin în zona inimii. Cu aproape doi ani înainte de această operaţie, maestrul a leşinat în stradă, în apropierea casei sale. Actorul a stat internat o zi la Spitalul Floreasca, medicii stabilind că acesta a avut tensiunea mărită. De mai bine de 30 de ani, Mircea Albulescu se lupta şi cu diabetul.

«Inima noastră va bate pentru el»

Florin Piersic: “Sunt lovit în inimă. Sunt îndurerat pentru că toţi colegii mei, prietenii mei, pleacă în stele. E încă o palmă dată de soartă, pierzând un om de care am fost legat”.Tudor Giurgiu: “Acum doi ani mi-a spus râzând că are goluri de memorie, dar e absolut normal la vârsta lui şi că, de altfel, nu contează. Viaţa trebuie trăită la maxim, să te bucuri cât poţi de ea”.Stela Popescu : “A fost la noi la spectacol în urmă cu câteva zile. Pleacă pe rând crema artiştilor. Nu era un depresiv, un om care să se plângă. Avea un diabet, dar asta nu l-a oprit să joace”.Dan Negru: “Am împărţit vreme de un an un format de televiziune cu Mircea Albulescu. «Bunul meu, la radio tu eşti ăla care pune decorul în mintea ascultătorului. Radioul se face cu mintea!», şi-mi ciocănea blând capul cu degetul.«Uite, la tine, uneori, sună a gol...»”.Codin Maticiuc: “Vara trecută am avut onoarea să produc ultimul film care-l va avea ca personaj principal, «Aniversarea». Vrem să-l aducem cât mai repede pe marile ecrane”.

Click! spune

Mircea Albulescu (pe numele adevărat Iorgu Constantin V. Albulescu) a jucat în sute de piese de teatru şi în peste 70 de filme. E autorul mai multor volume de versuri şi proză. Între 1992 şi 1994 a fost secretar de stat la Ministerul Culturii. 20 de ani a fost profesor la UNATC, iar din 2011 are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regalii în studenție jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
razvan si irina fodor
banner Mădălina Pamfile
iulia si mihai albu jpg
loredana chivu
puiu calinescu jpg
Mădălina Pamfile a fost asistenta lui Dan Capatos  jpeg
FotoJet jpg
Banner Natalia Guberna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net