Mircea Radu: «În bucătărie, uit de toate şi mă destind»
Gastronomia cucereşte încet, dar sigur, majoritatea vedetelor. Dacă unele îşi deschid restaurante sau paticipă la emisiuni culinare, altele scot cărţi cu reţete făcute de mâna lor. Mircea Radu a intrat şi el în această ultimă categorie.
Pentru Mircea Radu, bucătăria este un hobby, o mare plăcere şi relaxare. Găteşte când are timp şi chef, iar atunci o face cu tot sufletul. „Când sunt în bucătărie, mă concentrez asupra reţetei, detaliilor, condimentelor, îmi stă mintea numai la asta.
Aaa, şi sufletul, pentru că se spune că mâncărurile nu sunt gustoase dacă nu pui suflet. Când gătesc, uit de toate şi mă destind”, spune prezentatorul tv. Cartea lui, „Poveşti cu gust”, lansată în această toamnă la editura Curtea Veche Publishing, e mai mult decât o carte cu reţete.
A inclus în ea poveşti adevărate, amintiri, experienţe personale. Conţine peste 60 de reţete, unele din copilăria lui, altele învăţate din perioada burlăciei, altele cu influenţă moldovenească, pe filiera soţiei. “M-am inspirat din propriile experienţe, din diferite capitole ale vieţii mele. Fiecare întâmplare are o anumită aromă şi… o reţetă care i se potriveşte”.
Îi place să gătească atunci când vrea să experimenteze gusturi şi texturi, sau ca să facă o surpriză familiei, prietenilor.
„Există momente când simt nevoia să mă relaxez. Iar atunci intru în bucătărie şi mă desfăşor. Nu fac mâncăruri complicate. Am câteva reţete preferate pe care le pregătesc mereu cu mare drag”, mai spune el.
Oricât de bine s-ar simţi în faţa aragazului, parcă tot mai plăcut e să mănânce bunătăţile făcute. În ambele cazuri, ţine foarte mult la preparatele sănătoase. „Prefer piaţa supermarketului de o mie de ori. Şi sunt adeptul mâncatului în tihnă. De când mă ştiu, la masă nu se vorbea, nu se grăbea nimeni, existau cel puţin două feluri de mâncare, iar masa se încheia cu un pahar de vin şi un «sărut mâna pentru masă» zis mamei. Eu mănânc orice, dar echilibrat, cu mic dejun copios şi o a doua masă care depăşeşte extrem de rar ora 17.30. În această perioadă ţin post. Unii numesc asta dietă. Eu prefer să-i zic credinţă”, mai spune Mircea Radu.
Păstrăvul în sare, reţeta lui preferată
Ingrediente: 4 păstrăvi evisceraţi (400–600 g fiecare) şi 2 kg de sare grunjoasă.
Mod de preparare: Se aşterne un strat de sare grunjoasă în tava cuptorului. Deasupra se pun păstrăvii, peste care se presară sare, până când sunt acoperiţi complet (nu te teme: carnea nu va lua din sare decât atât cât îi va trebui şi nu se va arde, pentru că sarea va acoperi peştii cu o crustă protectoare, în interiorul căreia ei se vor coace). Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 170°C, urmând să o scoţi după o oră. Sparge crusta de sare cu dosul unei linguri şi aşază păstrăvii curaţi pe farfurie.