«Moartea domnului Lăzărescu», locul 5 în topul celor mai bune filme ale secolului

Ultima actualizare:

    ”Moartea domnului Lazarescu” se află pe locul 5 în topul celor de la New York Times
”Moartea domnului Lazarescu” se află pe locul 5 în topul celor de la New York Times

Celebra publicație New York Times a făcut o listă cu cele mai bune filme ale secolului XIX. ”Moartea Domnului Lăzărescu”, filmul regizat de Cristi Puiu și lansat în anul 2005 este în topul listei, clasându-se pe locul 5.

Cu ajutorul criticilor de filme New York Times a clasificat primele 25 de filme ale acestui secol, destinate a fi clasicele viitorului. ”Moartea Domnului Lăzărescu” este pe locul 5 în clasamentul publicației.

”Titulu este un spoiler. Când ne întâlnim pentru prima dată cu Dante Lăzărescu în vârstă de 60 de ani, rezident al Bucureștiului, acesta se plânge de dureri de stomac. Puțin peste două ore, Lăzărescu a părăsit această lume, fără a fi observat.

De ce să ne pese? Aceasta pare a fi întrebarea, nu deloc retorică, sumbră, capivantă și poate suna ciudat, dar amuzantă, pusă de Cristi Puiu. La Festivalul de Film de la Cannes, ”Moartea domnului Lăzărescu” a făcut la propiriu senzație, iar cuvintele «Ai văzut filmul românesc de trei ore? Oh, Doamne, trebuie să-l vezi!» au fost pe buzele tuturor.

Filmul lui Puiu a fost un semn precoce al înfloririi cinematografice românești, care va aduce recunoașterea internațională tinerilor autori, precum Cistian Mungiu (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile) sau Corneliu Porumboiu (Poliția, adjectiv). Puiu folosește mișcări lungi și minime ale camerei, pentru a crea un sentiment de realitate trăită, care absoarbe până la punctul de claustrofobie. Este nemilos cu absurditățile și nelegiuirile care definesc viața în România, de mai bine de un deceniu, după căderea dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceușescu.

Titlul nu este ales accidental, amintind de Willy Loman. El este pus în pericol de aroganța și indiferența celor puternici, doctorii și birocrații din spitale, atât de entuziasmați de autoritatea lor, încât sunt orbi fața de suferința bătrânului. Un șofer de ambulanță, jucat de o mare actriță din România, Luminița Gheorghiu, devine avocatul și aliatul lui Lăzărescu, fiind singura persoană capabilă să insiste, eroic și în zadar, ca omul să primească ajutorul cuvenit. Filmul este o fabulă metafizică, umorul fiind deghizat ca o tragedie a vieții” este descrierea creată filmului de către marii critici ai cinematografilor, conform New York Times.

În fruntea listei cu cele mai bune filme ale secolului se află ”There Will be Blood”, ce transpune o poveste de dragoste, moarte, frică și credință, urmat de ”Spirited Away” și ”Million Dollar Baby”. Topul este completat de ”A Touch of Sin”, ”Yi Yi”, ”Inside Out”, ”Boyhood”, ”Summer Hours”, ”The Hurt Locker”, ”Inside Llewyn Davis”, ”Timbuktu”, ”In Jackson Heights”, ”L'Enfant”, ”White Material”, ”Munich”, ”Three Times”, ”The Gleaners and I”, ”Mad MAx: Fury Road”, ”Moonlight”, ”Wendy and Lucy”, ”I'm Not There”, ”Silent Light”, ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” și ”The 40 year old Virgin”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Anamaria Prodan
Banner Annes
image png
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
marina voica jpeg
banner dan helciug png
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net