Muncesc pentru banul meu, dar uit să-l declar mereu. Maneliştii, căutaţi la avere
Conduc maşini de sute de mii de euro, şi-au ridicat adevărate palate, iar în conturi au sume cu multe zerori. Nu la fel de bogată este însă şi declaraţia lor de venituri. Maneliştii sunt printre cei 220 de români suspectaţi că fură statul.
Români, averile la control! Acesta pare a fi sloganul inspectorilor ANAF, care toată ziulica sunt cu ochii pe conturi, tranzacţii încheiate, maşini în care ne urcăm şi mai ales pe ce declarăm în acte. 60 de angajaţi de la Fisc au fost selectaţi să urmărească, să verifice orice are legătură cu marile averi. Procesul a început din februarie, au fost controlate 313 persoane, iar până acum au stabilit că 220 dintre ele au o mare problemă.
Avuţia pe care o afişează nu se potriveşte deloc cu ce apare în declaraţia de venituri. Cei care nu s-au sfiit să arate ţării întregi în ce lux trăiesc, iată că vor trebui să dea explicaţii. Primii dintre ei vor fi cei mai cunoscuţi dintre manelişti: Florin Salam, Adi Minune şi Vali Vijelie. “Le vor fi trimise acasă invitaţii ca să se prezinte la sediul ANAF şi să dea declaraţii. E o chestiune de zile, probabil că începând de săptămâna viitoare se vor finaliza procedurile. Unii dintre ei cred vor veni însoţiţi de avocaţi”, ne-au declarat surse din cadrul Fiscului.“În momentul în care voi fi citat mă voi prezenta. Orice îmi poate lua un om, dar nu sănătatea. Doar de Dumnezeu îmi este frică”, ne-a spus Vali Vijelie. Pe de altă parte, Dan Bursuc, impresarul multor manelişti, nu s-a sfiit să ne mărturisească faptul că vremea banilor care curgeau peste artiştii de muzică de petrecere a apus. “E foarte bine că Fiscul îşi face treaba. Dacă lor li se pare că ceva este în neregulă, să verifice. Da vă spun că din 2010 nu mai merge deloc treaba. Nu mai sunt cântări, eu abia dacă mai vând 700 de CD-uri. Viaţa nu e aşa de roză. Erau alte visuri, alte paradisuri”, zice omul.
Cine nu se prezintă în faţa inspectorilor riscă să i se pună sechestru pe bunuri. Potrivit ANAF, peste 100 de persoane fizice din cele 313 selectate în primă fază pentru verificarea fiscală au de justificat sume cuprinse între 1 şi 5 milioane lei, 48 de persoane au fost găsite cu diferenţe nedeclarate de 5-10 milioane lei, 35 de persoane cu 10-20 milioane lei, iar 18 contribuabili trebuie să justifice sume de peste 20 milioane lei. Se pare că Fiscul a pus ochii şi pe cămătari, miliardari de top, dar şi politicieni.