Octavian Cotescu ar fi împlinit 88 de ani. S-a îndrăgostit de studenta sa

Ultima actualizare:
În 1950, Octavian Coteț termină Conservatorul de Artă Dramatică din Iași
În 1950, Octavian Coteț termină Conservatorul de Artă Dramatică din Iași

Actorul Octavian Cotescu ar fi împlinit 88 de ani, pe 14 februarie. Ne-a lăsat roluri memorabile, interpretări de excepție și celebrul serial de televiziune ”Tanța și Costel”. Inima lui uriașă s-a oprit la 54 de ani, iar soția sa a rămas singură și tristă. Octavian Cotescu a fost căsătorit cu una din studentele sale.

Actorul Octavian Cotescu a plecat dintre noi acum 33 de ani. Harul actoricesc l-a adus din Dorohoi, la București, în 1950, direct pe scena Teatrului Bulandra. A fost imediat remarcat pentru modul cu totul original în care interpreta personajele. A fost unul dintre preferații actori pentru Teatrul de Televiziune și pentru Teatrul Radiofonic, iar în memoria cinefililor Octavian Cotescu a rămas prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme.

Octavian Cotescu, biografia

Actorul s-a născut în nordul Moldovei, la Dorohoi, pe aceeași stradă cu frații Rodica și Ștefan Tapalagă, strada Gloriei. Tatăl, Ilie Coteț, era maistru ceferist, iar mama, Anastasia, era casnică.

Când Octavian împlinește 3 ani, tatăl se detașează cu serviciul la Iași, astfel familia Coteț va locui în pavilioanele CFR. La Liceul Național din oraș, îl avea coleg de bancă pe actorul de mai târziu, Petre Gheorghiu. Când Octavian avea doar 12 ani, părinții lui divorțează. Băiatul cel blând, cu senin în priviri, se maturizează pe loc.

În 1943, Octavian pleacă alături de mamă, soră și bunicii materni la Timișoara. Liceanul Octavian Coteț se înscrie în 1944 la Liceul Militar din Timișoara, ajungând apoi la cel de la Pitești din cauza schimbărilor din învățământ. Revine un an mai târziu să-și termine cursurile la Liceul din Iași, timp în care pasiunea pentru teatru nu-i mai dă pace. A hotărât să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică, împreună cu doi colegi: Petrică Gheorghiu și viitorul bariton Dan Iordăchescu.

În 1950, Octavian Coteț termină Conservatorul de Artă Dramatică din Iași.

Octavian Cotescu a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea studentei Valeriei Seciu
Octavian Cotescu a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea studentei Valeriei Seciu

A fost repartizat la Teatrul Municipal din București. Este primit de directoarea Lucia Sturdza Bulandra care avea să îi descopere uriașul talent. Regizorul Moni Ghelerter l-a sfătuit să-și schimbe numele în Cotescu. Doamna Bulandra propusese Coteanu, dar sugestia maestrului Moni a fost mai convingătoare.

A debutat în 1951, la 20 de ani. Cu Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu va juca în spectacole memorabile timp de zece ani, până la dispariția acesteia în septembrie 1961. Curând, Octavian Cotescu  a devenit actorul preferat la Teatrul de Televiziune și Teatrul Radiofonic, iar în film a debutat în 1961, în ”Portretul unui necunoscut”. Până la moartea sa prematură, Octavian Cotescu a jucat în peste 50 de filme. A avut roluri memorabile, iar vocea sa a fost prezentă în ”Păcală”, ”Toamna bobocilor” (1975) și ”Iarna bobocilor” (1977) (povestitorul). Unul dintre cele mai îndrăgite roluri a fost ”Costel”, din serialul TV ”Iubirea e lucru mare”, în care a jucat alături de Coca Andronescu.

A fost un excepțional pedagog și a parcurs tot traseul academic, de la lector, la profesor universitar și rectorul IATC.


    Octavian Cotescu a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea studentei Valeriei SeciuFOTO: adevarul.ro
Octavian Cotescu a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea studentei Valeriei SeciuFOTO: adevarul.ro

În anii ʼ60, era asistent la IATC și se îndrăgostește iremediabil de Valeria Seciu, studenta care îl iubea deja. Octavian Cotescu, mai în vârstă cu opt ani, a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea Valeriei Seciu. După ce aceasta a absolvit institutul, în1964, cei doi se căsătoresc, iar în 1968 se naște fiul lor, Alexandru. Când Octavian Cotescu a murit, Alexandru avea 17 ani și curând a decis să intre în monahism, iar este călugăr la Muntele Athos.

Sursa: radioromaniacultural.ro

image
image
image
image
image
image
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image png
banner dan negru 2 png
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
image
actualitate.net
image
actualitate.net