Octavian Ursulescu a împlinit 78 de ani. De ce a rămas burlac: „Dacă respecți femeia, nu o consideri gospodină!” Ce avere are, cât câștiga în „Epoca de Aur”?
Octavian Ursulescu, moderator de televiziune, cronicar muzical, critic muzical, membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din România, dar și cel mai bun prezentator de evenimente, a împlinit azi 78 de ani. La ceas aniversar, el ne-a oferit, exclusiv pentru Click!, detalii spumoase, din spatele cortinei, dar și din viața personală. Iată și de ce a rămas burlac, deși a fost dintotdeauna un bărbat șarmant și de succes.





„Bărbații din lumea artistică sunt condamnați adesea la singurătate, în ciuda succesului”
E greu de crezut că sărbătoritul zilei, Octavian Ursulescu, e burlac și la 78 de ani, în ciuda popularității uriașe. El are însă o explicație:
„Profesiunile artistice au dus arareori la căsnicii trainice, e valabil nu numai la noi. Mereu pe drumuri (turnee, concerte, filmări, festivaluri, interviuri, întâlniri cu impresari, deplasări peste hotare), bărbații din lumea artistică sunt condamnați adesea la singurătate, în ciuda succesului.
„Am respectat întotdeauna în cel mai înalt grad femeia”
Dacă respecți femeia, pe care o iubești, te gândești în primul rând la ea, nu la confortul tău, nu o consideri o casnică-gospodină, care te așteaptă cu masa pusă, când vii noaptea acasă! Iar eu am respectat întotdeauna în cel mai înalt grad femeia.
Asta s-ar cuveni s-o spună vedetele respective, dacă este cazul, dar aici este vorba de o reciprocitate, și ele mi-au purtat noroc, am fost împreună pe scenă, talentul lor și-a transferat succesul și asupra mea. Toți am fost la început de drum, la un moment dat, cu emoțiile firești, ne-am sprijinit unul pe celălalt”.
„Am încercat să le ajut, când unele erau foarte tinere”
Octavian Ursulescu a avut însă o frumoasă legătură profesională, dar și de suflet, cu marile artiste ale vremii:
„Când unele dintre ele erau foarte tinere, am încercat să le ajut, cu experiența mea, la Mamaia, la concursul de Interpretare sau la „Steaua fără nume”, așa cum și pe mine m-au ajutat alții, la începuturile mele.
Datorez imens tuturor interpreților, compozitorilor, textierilor, instrumentiștilor, dirijorilor, pe care i-am prezentat, de-a lungul timpului! Așa cum voi fi veșnic recunoscător secretarului de stat la Cultură, Ladislau Hegheduș, care în 1980 m-a invitat să prezint marele festival „Melodii”, de la Polivalenta bucureșteană, și apoi a avut încredere în mine la reluarea Festivalului de la Mamaia, în 1983”.
„M-am împrietenit cu Julio Iglesias”
Octavian Ursulescu își amintește cu nostalgie de artiștii de talie internațională, pe care i-a prezentat, în cele mai mari festivaluri și competiții muzicale, din România, unde au fost prezenți pe scenă în calitate de invitați speciali sau chiar de concurenți:
„Cei dintâi pași serioși pe tărâmul muzicii ușoare, ca jurnalist, i-am făcut cu ocazia primelor ediții ale „Cerbului de aur”, de la Brașov, 1968-1971. Acolo m-am împrietenit cu Julio Iglesias, Frida Boccara, Amalia Rodrigues, Dova, Caterina Caselli, Gigliola Cinquetti, Helena Vondrackova, Eliane Dambre, Rika Zarai, Jacques Hustin...
Am mai corespondat (din păcate, unii au decedat între timp). Pe Caselli am reîntâlnit-o (Doamne, ce emoție de ambele părți!) la festivalul de la Sanremo în 1990, la prima mea ieșire în Vest, Dambre a fost în juriu de multe ori la festivalul „George Grigoriu”, de la Brăila. Îmi pare nespus de rău că n-am reușit să ajung la Brașov, la „Cerb”, s-o reîntâlnesc pe Gigliola și să fredonăm împreună, ca în 1969, „Non ho l eta per amarti”.
O viață închinată lumii artistice
Octavian Ursulescu are vreun regret, după zeci de ani de activitate artistică?
„Nu am absolut niciun regret, l-aș mânia pe Dumnezeu, am prezentat cele mai importante festivaluri, emisiuni de televiziune și de radio, concursuri de dans sportiv, zeci de concerte ale vedetelor internaționale.
Chiar dacă multă lume mă cunoaște în această postură sau ipostază (nu i-aș spune meserie), de prezentator, sunt înainte de toate comentator-cronicar muzical, debutând în presa scrisă încă din vremea liceului. Sunt și astăzi redactor la revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
De la presă am trecut la radio, cu debut în 1966 în celebra emisiune „Metronom”, a lui Cornel Chiriac, apoi la televiziune și abia în final la prezentarea de spectacole – înlănțuire de experiențe recomandată tuturor acelora care vor să devină cu adevărat prezentatori profesioniști”
„Am fost un privilegiat al sorții!”
Este amfitrionul celor mai importante concursuri muzicale din țară:
„Nu e cazul să mă refer aici la cifrele din dreptul marilor manifestări muzicale, pe care le-am moderat anterior, mai am până la ora bilanțului (sper!), dar sunt onorat că prezint cele mai importante festivaluri din domeniul muzicii ușoare – festivalul (singurul internațional la ora actuală) „George Grigoriu” de la Brăila, unde sunt amfitrion, încă de la prima ediție, în 2025 ajungându-se la a XX-a – și al romanței: festivalurile naționale „Crizantema de aur” de la Târgoviște și „Te-aștept pe-același drum”, de la Zlatna.
Festivalul internațional de muzică ușoară „Dan Spătaru”, de la Medgidia, a fost desființat
Am mai prezentat până acum câțiva ani un alt festival internațional de muzică ușoară, „Dan Spătaru”, de la Medgidia, din păcate primarul l-a desființat, pentru că așa sunt cinstite la noi personalitățile artistice...
Deci, este vorba aici doar de recunoaștere, cu atât mai mult cu cât în țara noastră adevăratele valori (să fie clar, nu mă refer la mine, consider că am fost un privilegiat al sorții, din toate punctele de vedere) nu au fost remunerate corespunzător înainte de 1989”, mai spune Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!
„Sumele fabuloase din încasări le lua statul!”
Iată și ce onorariu aveau artiștii, la spectacolele din „Epoca de Aur”, unde lumea făcea coadă la bilete, ca să-i vadă și să îi aplaude:
„Îmi aduc aminte că dădeam și câte 3 spectacole, într-o zi, în săli de sport, se spărgeau geamurile, sumele fabuloase din încasări le lua statul, artiștii erau plătiți, conform atestatului, cu 200 de lei de concert, iar azi au pensii mizere.
Deci, ca să închei, nu am regrete, sunt încă în plină formă și activitate, am doar o, să-i zic, neîmplinire: că foștii mei colegi de la TVR nu m-au invitat niciodată să prezint „Cerbul de aur”, recurgând nu o dată la improvizații jenante”.
„Locuiesc și acum în micuța casă bătrânească în care am stat cu părinții mei”
Octavian Ursulescu ne-a vorbit și despre situația lui financiară, modestă, de altfel, în ciuda succesului de care s-a bucurat:
„Precizez că locuiesc și acum în micuța casă bătrânească, în care am stat cu părinții mei, că am o mașină absolut normală, atât.
Mă bucur sincer că artiștii din ziua de azi au câștiguri formidabile, e munca lor, le merită, dar mă gândesc ce situații materiale remarcabile ar fi avut și artiștii din „Generația de Aur”, dacă ar fi activat după 89”.
„Am fost un matematician de frunte, am obținut premiul II la Olimpiada națională de matematică”
Nu mulți știu, dar Octavian Ursulescu este și un matematician premiat la olimpiade:
„Pereții camerelor de acasă sunt acoperiți (ura, nu mai zugrăvesc!) cu o parte din diplome și trofee. Între acestea, la loc de cinste, alături de premiile de la alte olimpiade, de limba română sau fizică, tronează diploma semnată și înmânată la Palatul Pionierilor (actualul Cotroceni, unde aveam șanse să ajung și eu dacă intram în politică!!) de acad. Grigore Moisil.
„Figurez în cartea „Profesori și elevi matematicieni ai liceului Cantemir”
Este vorba de premiul II la Olimpiada națională de matematică, o realizare excepțională. Ca să vă dați seama cât de grele au fost subiectele (le am și pe ele înrămate, lângă diplomă), i le-am arătat unei profesoare de matematică, care n-a reușit să le rezolve!
Am fost un matematician de frunte al Liceului „Dimitrie Cantemir” din București, cu contribuții consistente, inclusiv cu probleme publicate, în „Gazeta matematică și fizică, seria B”, le păstrez pe toate. Figurez de altfel în cartea „Profesori și elevi matematicieni ai liceului Cantemir”, alături, între alții, de Dan Barbilian, care a predat înainte de a deveni celebrul poet Ion Barbu.
„Matematica mi-a transmis o anume rigoare, disciplină”
La absolvire, cum toți amicii mergeau la Politehnică, am intrat, evident lejer, la facultatea de Electrotehnică, a cărei absolvire am sărbătorit-o împreună cu colegii, după 50 de ani, luna trecută! Matematica mi-a transmis, cred eu, o anume rigoare, disciplină, exactitate în tot ceea ce fac, de altfel însăși muzica adevărată înseamnă rigoare, nu se poate fără ea.
Despre stadiul muzicii românești: „Participări absolut jenante, la Eurovision”
Iată ce spune Octavian Ursulescu și despre stadiul muzicii românești:
„Depinde la care muzică anume vă referiți...În interiorul fiecărui gen bănuiesc că toată lumea e mulțumită, dacă încasările merg bine, mă refer aici în primul rând la casele de producție, sprijinite intens de colaboratorii apropiați, din mediul de difuzare radio-TV.
Acesta este însă doar aspectul comercial, de marketing, pentru că din alte puncte de vedere lucrurile stau diferit, dovadă participările noastre absolut jenante din ultimii ani de la Eurovision. Nu ajunge să copiem, să imităm, ce fac alții, mai trebuie și ceva originalitate, afirmarea unei identități, cât de cât autohtone, pentru că după cum se vede globalismul nu ne-a adus prea mult succes.
„La posturile de radio difuzările pe genuri sunt absolut inegale”
E vorba aici de reprezentanții noului val, care domină difuzările la radio și TV, neoferind altă alternativă altor artiști, în special acelora din muzica ușoară/pop. Aceștia au în continuare o sumedenie de adepți, dovadă sălile pline la Loredana Groza, Ștefan Bănică Jr, Paul Surugiu-Fuego, Andra, Horia Brenciu, Delia, care nu o dată fac apel la „dulcele stil clasic”.
Cum la posturile de radio difuzările pe genuri sunt absolut inegale, un echilibru s-ar putea realiza prin lansarea unui post TV profilat pe pop/muzică ușoară, așa cum sunt nenumărate pe folclor. Toți artiștii, indiferent de genurile muzicale, toți compozitorii, toți melomanii au dreptul la acces nediscriminat, nimeni nu are dreptul să decidă ce, cum și când să difuzeze”, a mai menționat Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!