Olga Bălan, noi aventuri în Grecia! Prin ce locuri a ajuns artista!

Ultima actualizare:

    Olga Balan la bisericile din Porto Lagos
Olga Balan la bisericile din Porto Lagos

Chiar dacă nu mai este vară, cântăreaţa şi prezentatoarea emisiunii “Salutări din Sud” de la TVR 2, Olga Bălan a avut parte de o vacanţă nemaipomenită în Grecia. Vedeta a vizitat mai multe biserici şi mănăstiri, a admirat o peşteră-râu în Drama-Grecia, a admirat peisaje impresionante şi a văzut Muzeul mătăsii din Soufli!

Cântăreaţa şi prezentatoarea Olga Bălan a avut parte de o vacanţă de neuitat într-o zonă da Greciei, mai puţin promovată: Macedonia de Est şi Tracia, localizată în partea de nord-est a Greciei. Vedeta a vizitat cele cinci regiuni: Drama, Kavala, Xanthi, Rodopi şi Evros, unde a descoperit importante vestigii arheologice din era romană, biserici şi mănăstiri de valoare, oraşe şi peisaje de vis.

Kokkinogeia
Kokkinogeia

În prima zi a călătoriei a vizitat Parcul şi Fântinile St. Barbara, apoi a participat la o întâlnire cu femeile unei asociaţii din  Kokkinogeia (de la grecescul "pământ roșu").Traseul a continuat la Peştera Aggitis, un uimitor râu-peșteră, cea mai mare peșteră în lungime și volum din Grecia! (120 m lungime, 65 m lățime și 45m mare). Ea a fost explorată, pentru prima dată, de către speologi Yannis și Anna Petrocheilou de Speologie Societatea Elenă (HSS), în 1952. Teoria specialiştilor, pe baza mai multor fenomene naturale, a fost că râu Aggitis trece printr-o peşteră. Pentru a demonstra aceasta teorie, ei au decis să se scufunde în izvoarele râurilor. La 7 metri adâncime, au găsit un pasaj în peșteră.

Peştera Aggitis
Peştera Aggitis

Acoperișul ei este plin de stalactite, dintre care unele au un diametru de 2 m. și ating suprafața apei. Culorile lor sunt uimitoare, datorită existenței de minerale, cum ar fi mangan, fier, cupru etc. În prezent, 8.5 km au fost explorate și doar 2,5 sunt accesibile visitorilor. Stalactite de diferite forme, mărimi si culori decorează peştera de o frumuseţe rară. În ceea ce privește stalagmitele, numărul lor este foarte limitat, din cauza fluxului continuu al râului. La prânz, Olga s-a oprit la celebra Vinărie Pavlidis, apoi a vizitat Sit-ul arheologic Philippi.

Kavala
Kavala

În cea de a doua zi a călătoriei a încântat-o nespus Kavala, principalul port maritim din Macedonia estică și capitală a prefecturii Kavala, situat în Golful Kavala, vizavi de insula Thasos. Aici a vizitat Imaret, un hotel-muzeu de 5 stele, o oaza neaşteptată de linişte şi servicii de lux. Monumentul este o raritate în Europa, fiind o capodopera a arhitecturii otomane târzii. Varietatea decoraţiunilor, calitatea delicată a structurii, interacţiunea dintre spaţiile interioare şi exterioare şi adaptabilitatea structurii sale funcţionale, creeaza un complex original de înaltă valoarea cultural şi estetică.

Imaret
Imaret

Construit în 1817 de către Mohamed Ali Pasa, Imaret era alcătuit dintr-o serie de clădiri interconectate, incluzând şcoli, o moschee, hamam, clădiri administrative şi Imaretul însuşi (loc de luat masa). A devenit repede cunoscut ca centru important de învăţamant în Balcani, în ultima parte a dominaţiei imperiului otoman. Complexul Imaret este situat pe dealul din Panagia, partea veche a oraşului Kavala, oferind privelişti panoramice spre mare şi spre zonele invecinate. Clădirea este considerată ca fiind o capodoperă arhitecturală, un amestec al Orientului cu Occidentul cu puternice influenţe ale epocii în care a fost construit. Hotelul oferă servicii de lux în doi, iar pentru cei care vor să se simtă sultani pentru o noapte, îi costă 1200 de euro.

Mănăstirea Arhangelului Mihail, Thasos
Mănăstirea Arhangelului Mihail, Thasos

Cea de a treia zi de vacanţă şi-a petrecut-o pe Insula Thasos, unde a admirat imaginile incredibile cu marea, în ciuda vremii de afară şi a vizitat Mănăstirea Arhangelului Mihail. În cea de a patra zi a călătoriei în Macedonia de Est şi Tracia, Olga a văzut peisaje de o frumuseţe naturală unică ale râului Nestos, apoi a vizitat casa celebrului compozitor grec, Manos Hadjidakis din Xanthi şi Mănăstirea Archangeliotissa cu Muzeul Ecleziastic. În aceeaşi zi, Olga a văzut bisericile din Porto Lagos, de pe Lacul Vistonida, ce ţin de Mănăstirea Vatopedu de pe Muntele Athos. Complexul monahal este construit pe două insule mici ale lagunei. Prima Biserică are hramul Sf.Nicolae, iar cea de a doua este închinată Fecioarei Maria, ce adăposteşte o copie a Icoanei Făcătoare de minuni Pantanassa de la Mănăstirea Vatopedu de la Athos. Bisericile sunt legate prin poduri de lemn.

Capela dedicata Fecioarei Maria din porto Lagos
Capela dedicata Fecioarei Maria din porto Lagos

Aici a avut loc şi o minune în anul 2005, când un pelerin din Kavala a văzut pe pod o fetiţă pe nume Anastasia, care a fost îngropată în acea zi în Cipru, după ce a pierdut lupta cu cancerul. Pe fetiţa de 9 ani o ţinea de mână o călugăriţă, care i-a spus martorului ocular că nu este fiica ei, dar au intrat amândouă în biserică. Tânărul le-a urmat, dar în biserică nu se aflau nici fetiţa şi nici călugăriţa. Mai târziu, bărbatul a fost extrem de emoţionat să constate că fetiţa pe care a văzut-o era Anastasia, care fusese înmormântată în acea dimineaţă, iar călugăriţa, Maica Domnului. Despre viziunea tânărului au vuit, la acea vreme, toate ziarele din Grecia. La mănăstirea Vatopedu, Icoana Maicii Domnului Pantanassa este sărbătorită pe 15 Octombrie, în timp ce la metocul Sfântul Nicolae din Porto Lagos, prăznuirea se face pe 11 septembrie, iar în Rusia, icoana este sărbătorită pe 18 August.

Manastirea Sf.Nicolae din Porto Lagos
Manastirea Sf.Nicolae din Porto Lagos

Câteva icoane ale Maicii Domnului Pantanassa vindecătoare de cancer – copii după original – pot fi găsite spre închinare şi în România: la biserica Rusă din Bucureşti, la Sfânta Mănăstire Oaşa din judeţul Alba şi la mănăstirea Şinca Nouă din Judeţul Braşov. Călătoria Olgăi a continuat în satul Maroneia, unde a vizitat un tradiţional sit arheologic. În ultima zi a acestei deplasări, artista a văzut Biserica Bizantină Panagia Kosmoteira din Feres, situată la 40 de km de Soufli şi Muzeul Mătăsii din Soufli, care a încântat-o peste măsură. Aşa se face că de aici, ea şi-a achiziţionat mai multe eşarfe din mătase naturală.

Oraşul Soufli este situat în apropiere de Alexandropolis, departamentul Evros, în nord-estul Greciei, foarte aproape de graniţa cu Turcia. Cunoscut ca fiind oraşul mătăsii, la Soufli a fost o lungă tradiţie în  prelucrarea mătăsii naturale, cu o perioadă de maximă dezvoltare a industriei textile, la sfârşitul secolul 19 şi începutul secolului 20.

Muzeul Matasii din Soufli
Muzeul Matasii din Soufli

Aici, mătasea e atât o tradiţie, cât şi un mod de viaţă. Astfel, în 1990 a fost fondat Muzeul Mătăsii în  casa familiei Kourtidis Mansion (aflată în industria mătăsii din 1883). În septembrie 2008 a fost deschis şi Art of Silk Museum, care aparţine  familiei Tsiakiris. În expoziţia permanentă de aici sunt prezentate etapele, de la firul de mătase din cocon, cu întreg procesul de filatură şi tehnologia de ţesătorie a mătăsii. De asemenea, muzeul are şi un magazin unde se vând produse superbe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Banner Daniela Gyorfi
image png
banner mara banica png
banner vot png
gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
sharon stone profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net