Peste 100 de persoane au donat sânge pentru Mihai Constantinescu. Ce vedete au răspuns prezent
Veşti bune pentru Mihai Constantinescu. La Spitalul Floreasca, unde se află internat Mihai Constantinescu, au donat marți, 18 iunie, sânge, peste o sută de persoane până la orele prânzului, după ce familia a făcut un apel în acest sens. Printre cei care au venit să doneze se numără şi Iuliana Marciuc, dar şi artistul Petre Geambaşu, împreună cu soţia, însă aceştia nu au putut dona.
Mihai Constantinescu (73 ani) are o şansă să trăiască! Artistul, care se zbate între viaţă şi moarte de mai bine de o lună de zile, pe un pat de spital, este iubit de Dumnezeu. Peste 100 de persoane s-au gândit să-l ajute în momentele grele în care se află, după ce familia şi apropiaţii au făcut un apel. Prieteni, colegi şi admiratori au fost să doneze sânge pentru Mihai Constantinescu la centrul de transfuzii din incinta Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală. Între aceştia s-au aflat foarte mulţi tineri. Orice persoană care a dorit să ajute a fost binevenită, indiferent de grupa sanguină.
”Se donează sânge indiferent de grupa sanguină la spitalul Floreasca, centrul de transfuzii. Specificaţi pentru cine donaţi! Vă mulţumesc din suflet!”, spunea soţia artistului, Simona.
Printre donatori s-a numărat şi vedeta tv Iuliana Marciuc, care a dorit să-i fie alături lui Mihai, dar şi să dea un exemplu, ca oamenii să sară în ajutor şi să doneze sânge, de care este atât de nevoie în spitalele de la noi. Din păcate ea s-a dus la orele prânzului şi s-a lovit de un mare anunţ pus la intrarea în secţie: “În zilele cu temperaturi de peste 30 de grade, recoltarea de sânge se face până la ora 11.30”. Aşa că a fost nevoită să renunţe şi să se întoarcă a doua zi de dimineaţă.
“De la Mihai Constantinescu am învăţat să văd partea plină paharului şi de aceea, în această perioadă, m-am setat să gândesc pozitiv şi să revăd clipa când din nou îmi va fi invitat în emisiune. Am venit să donez, nu e prima dată când o fac, sunt campanii în TVR la care am participat. E o bucurie enormă să ştii că poţi aduce cu un gest atât de mic atât de multă speranţă la viaţă”, ne-a spus vedeta marcată de drama prin care trece Mihai Constantinescu.
Şi Petre Geambaşu cu soţia sa au vrut să doneze sânge pentru prietenul lor, dar nu au putut face acest gest, din cauza vârstei. „Noi am venit, dar suntem depăşiţi de vârstă. Ne-am întâlnit cu Simona, ne-am luat în braţe. Acum 10 zile au vrut să-l deconecteze şi bravo ei că a refuzat, că lucrurile se mai pot schimba”, a declarat Petre Geambaşu, la ieşirea din Spitalul Floreasca, pentru Mediafax. Cei doi nu au ştiut că pentru donare de sânge există o limită de vârstă, la femei de 59 de ani, iar la bărbaţi de 65.
Mihai Constantinescu e internat în spital din data de 13 mai, când a suferit un stop-cardiorespirator. Din păcate, artistul a mai suferit încă un stop-cardiorespirator, în timp ce se afla în spital, cât şi o hemoragie cerebrală, care i-a afectat şi mai mult starea de sănătate. Mihai Constantinescu are probleme cardiace vechi. Până acum, interpretul a trecut prin două intervenţii chirurgicale complicate la inimă. În anul 2008, acesta a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Secţia Clinică Chirurgie Cardiovasculară din Institutulude Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, cu diagnosticul stenoză aortică strânsă, cardiopatie valvulară, insuficienţă mitrală gradul 3/4, insuficienţă tricuspidiană gradul 2, hipertensiune pulmonară medie. El a mai avut probleme şi în 2017, după ce valva mitrală a avut o disfuncţie, dar şi în primăvara acestui an, când în luna martie n-a putut fi prezent la spectacolul caritabil de la Sala Radio pentru colegul lui, Florin Apostol.
Ce trebuie să ştii despre donarea de sânge
Şi tu îl poţi ajuta pe artist. Este însă nevoie să îndeplineşti câteva condiţii pentru a putea dona sânge:
- să ai vârsta între 18-60 ani
- să ai greutatea peste 50 kg
- să ai un puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
- să ai tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lauzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- să nu fii sub tratament pentru afecţiuni ca: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
- să nu ai sau să nu fi avut hepatită (de orice tip), sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrie, cancer
- dimineaţa înainte de recoltare trebuie să te alimentezi corespunzător: un mic dejun format din fructe sau legume şi/sau o cană cu ceai sau cafea. Dacă eşti fumător, trebuie să renunţi la a fuma înainte de donare cu o oră.
Citește și:
EXCLUSIV. Reacția sfâșietoare a Anastasiei Lazariuc. Ce gest a făcut pentru Mihai Constantinescu