Petrișor Tănase: «Am gătit tone întregi de ciorbă de burtă»
A început să gătească de la vârsta de 17 ani şi s-a desăvârşit în special în ciorbă de burtă, un preparat extrem de apreciat de către români, şi nu numai. În cei 43 de ani de gătit, simpaticul bucătar Petrişor Tănase a pregătit tone de ciorbe. ”Am săturat Palatul Parlamentului şi 3.000 de demnitari de state”, ne povesteşte el.
A început să gătească în anul 1975, pe când avea doar 17 ani. Acum este unul dintre bucătarii celebri, super talentaţi, care inspiră cu reţetele sale şi cu micile lui secrete din bucătărie. Ştie să pregătească de la banale aperitive până la preparate care aparţin bucătăriei moleculare. Petrişor Tănase a început cu ciorba de burtă, inspirat fiind de mătuşa sa.
”Am crescut într-o familie frumoasă, tata lucra în fabrică, era strungar, şi a revoluţionat acest domeniu cu o piesă care a şi fost brevetată. Iar mama a fost secretară de partid, apoi a avut grijă de noi. Au fost nişte părinţi care ne-au lăsat să facem ce vrem în viaţă. Am început să gătesc la 17 ani. Cât despre ciorba de burtă, pot să spun că în familia mea nu se gătea pentru că mamei nu-i plăcea. Am gustat-o prima dată la mătuşa mea care procura materia primă – burta - de la magazine tip ”Gospodina”. Am învăţat şi eu să fac şi preparam pentru ai mei o dată pe lună. Apoi am făcut şcoala de bucătari şi am învăţat să gătesc de la maestrul Gheorghe Manole şi de la bucătăreasa şefă Monica Dascălu. Am început să gătesc prin restaurante, cum ar fi restaurantul „Berlin” cu specific german, unde zilnic se făceau cam 80 de litri de ciorbă de burtă, adică 2.400 de litri lunar”, ne-a spus celebrul bucătar.
În 1991, Petrişor Tănase a deschis bucătăria restaurantului la Palatul Parlamentului. Acolo, în câţiva ani de activitate, Petrişor a gătit tone de ciorbă de burtă, a săturat mii de oameni şi şefi de stat. ”Am hrănit toată Casa Poporului. Am făcut tone de ciorbă de burtă, tone de chiftele, tone de mâncare. Intram la 7 dimineaţa şi ieşeam chiar şi la 1 noaptea. Când a avut loc Uniunea Interparlamentară, în 1995, au fost 3.000 de demnitari din întreaga lume. Am lucrat atunci timp de o săptămână la foc continuu şi dormeam 2-3 ore pe noapte. Pentru mine a fost un succes, fiind prima mea acţiune de volum la acest nivel”, ne-a mai spus Petrişor. La final, ne-a împărtăşit secretul ciorbei de burtă: ”Trebuie să ai smântână grasă şi ouă proaspete, căci altfel se taie. Bucătăria nu constă doar în a arunca o bucată de carne în oală. Înseamnă artă şi suflet”, a conchis Petrişor Tănase.