Povestea celei mai frumoase curtezane a Micului Paris! Dup─â ce a fost ucis─â, un admirator i-a ├«nghi╚Ťit cenu╚Öa

simeon stalpnicul png

Curtezan─â de lux a Micului Paris, povestea frumoasei Zaraza a f─âcut f─âcut deliciul tuturor celor pasiona╚Ťi de istoria monden─â a vremurilor trecute.

Faima Zarazei s-a construit pe roman╚Ťele lui Cristian Vasile, ├«n interbelic, ╚Öi pe povestirile mai multor scriitori, printre care Mircea C─ârt─ârescu. Descris─â drept o prostituat─â de lux incredibil de frumoas─â, se spune ca a pierit t├ón─âr─â, ucis─â de un om pl─âtit de un admirator gelos, iar l─âutarul care era ├«ndr─âgostit nebune╚Öte de ea i-ar fi inghi╚Ťit cenu╚Öa. Despre Zaraza, al c─ârei nume a fost ╚Öoptit cu glas tremurat de at├ó╚Ťia b─ârba╚Ťi ├«nc├ót a devenit, deopotriv─â, legend─â ╚Öi simbol. Istoricul ╚Öi eseistul Stelian T─ânase a redat povestea roman╚Ťat─â a uneia dintre cele mai minunate pove╚Öti de dragoste consumate ├«n Micul Paris ├«n perioada interbelic─â:

simeon stalpnicul png

ÔÇŁLa 13 ianuarie 1945, Zavaidoc (Marin Teodorescu), (n. 1896) s-a stins la Bucuresti. Povestae care a circulat despre imprejur─ârile mor╚Ťii lui este f interesant─â, iar ecourile nu s-au stins pin─â azi. Zaraza este titlul unui tango lansat, fire┼čte, la Buenos Aires, scris de un compozitor, Tagle Lara ┼či c├«ntat, printre al┼úii, de Carlos Gardel. La Bucure┼čti a fost lansat de Cristian Vasile care al─âturi de Titi Botez, Jean Moscopol ┼či Zavaidoc, formau ├«n acei ani, linia ├«nt├«i a show-biz-ului autohton. Vasile a ├«nregistrat pentru casele de discuri Columbia ┼či Pathe Marconi, la Viena la Berlin. Tangoul p─ârea uitat, c├«nd Mircea C─ârt─ârescu, a inventat o poveste pe care mul┼úi au considerat-o real─â. Povestea se bazeaz─â  pe o presupus─â rivalitate dintre Vasile ╚Öi Zavaidoc. Vasile scrie autorul, ar fi avut o iubit─â, pe nume Zaraza. Zavaidoc ├«l invidia pe Vasile ┼či pentru c─â odat─â ridicat─â steaua celuilalt, gloria sa se estompa. Se pl├«nge lui Beril─â, un temut bandit, personaj real. A fost un uciga┼č vestit ├«n anii 30-40. Geo Bogza a scris despre el la gazet─â. Beril─â, ar fi refuzat s─â-l ucid─â pe Cristian Vasile, cum i-a cerut Zavaidoc (Vasile era celebru ┼či iubit) ┼či i-a propus, la schimb, s-o ucid─â pe Zaraza. A┼ča scrie C─ârt─ârescu. Beril─â o p├«nde┼čte ├«ntr-o noapte ┼či ├«i taie beregata. Vasile ├«ncearc─â s─â se sinucid─â cu terebentin─â. A supravie┼úuit, dar ┼či-a distrus vocea. Se retrage de pe scen─â, ├«ndurerat. Fur─â urna unde se afl─â cenu┼ča Zarazei ┼či vreme de mai multe luni, o ├«nghite cu linguri┼úa. Zavaidoc moare la scurt timp plin de remu┼čc─âri, atins de blestemÔÇŁ. 

anamaria ferentz jpeg
credinciosi
BeFunky collage (38) jpg
image png
image png
BeFunky collage (39) jpg
jojo vacanta culinara jpeg
regina letizia (5) jpg
image
image
image
image
jador jpeg
GrasuXXL 189 jpeg
BeFunky collage (39) jpg
BeFunky collage (38) jpg
machine gun kelly
image png