Puya, de patru ani prin tribunale
Patru ani de procese în zadar, până acum. Puya nu a reuşit să-şi recupereze taxa de poluare, în valoare de aproape 25.000 de lei, şi nici nu-şi va vedea banii prea curând. Şi asta pentru că statul nu se lasă şi continuă lupta din instanţă.
Nu e uşor să iei bani de la stat. De asta s-a convins sigur şi Dragoş Gărdescu (36 de ani), cunoscut sub numele de Puya. El încearcă din 2011 să recupereze taxa auto, de 24.259 de lei, pe care a plătit-o pentru un Mercedes Viano. Cântăreţul şi-a dorit o maşină încăpătoare pentru familia sa, dar şi pentru a o folosi când bate ţara-n lung şi-n lat pentru concerte, însă nu se aştepta să scoată din buzunar o asemenea sumă. Aşa că a dat în judecată Administraţia Finanţelor Publice, iar procesul a durat mai bine de un an. În 2012, judecătorii i-au dat dreptate cântăreţului şi au hotărât să-i fie restituită taxa de poluare, însă statul a atacat decizia. Doi ani mai târziu, Puya a ieşit din nou învingător, iar Administraţia Finanţelor Publice trebuie să-i dea banii cântăreţului, decizia judecătorilor fiind irevocabilă. A mai trecut însă un an şi artistul tot nu şi-a luat niciun lei înapoi. Administraţia Finanţelor Publice a apelat de curând iarăşi la judecători. De data aceasta, statul cere să fie suspendată executarea silită, prin care Puya încerca să intre, în cele din urmă, în posesia banilor. ”Dacă mi-a trebuit maşină mare, cu mulţi cai putere! Am avut parte numai de probleme din cauza ei. Nu mi-am primit până acum banii şi nu ştiu când o să-i primesc. Îmi las avocaţii să se ocupe de asta, nu-mi mai bat eu capul ”, a declarat Puya pentru Click! .
Taxa auto se dă înapoi în cinci ani
Cine a plătit taxa auto își poate recupera banii de la stat doar dacă are hotărâre judecătorească în acest sens. Pe lângă înapoierea taxei, șoferul va primi și dobânzile calculate până la data plăţii integrale, cheltuielile de judecată, dar şi alte sume stabilite de magistrați. Persoanele care au obţinut în instanţă restituirea taxei auto îşi pot depune cererile la ANAF sau Administraţia Fondului pentru Mediu. Acestea se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar sumele vor fi restituite în cinci tranșe anuale: câte una pe an.