«Regimul vegetarian mi-a întărit imunitatea»
Multe legume şi fructe proaspete, paste integrale, ciuperci, iaurturi, budinci de ovăz şi de tapioca, toate preparate în tot felul de reţete delicioase şi sănătoase, în asta constă regimul alimentar al solistei şi compozitoarei Navi. Datorită lui, nici nu îşi mai aduce aminte când a răcit ultima dată, fapt care o ajută enorm pe scenă.
„Pentru un cântăreţ, răcelile sunt cele mai periculoase pentru că îi pot da peste cap programul sau prestaţia dintr-un concert, din studio. Eu am rezolvat această problemă de doi ani, de când am devenit vegetariană. Mănânc mult mai sănătos şi mi-am întărit imunitatea, mă simt plină de energie. Carnea, sincer să vă spun, nu mi-a plăcut niciodată. Acum nici nu mai pot să mă uit la ea”, mărturiseşte Navi, una dintre cele mai controversate artiste din showbiz, cu orientări mai „altfel”, fiind implicată şi în viaţa reală în activităţi sado-maso.
Vreţi să ştiţi ce gen de alimente au ajutat-o? Dimineaţa mănâncă iaurt cu fructe proaspete sau omletă cu tofu, dar cel mai des îşi face un terci de ovăz fiert, amestecat cu diverse fructe proaspete. „Iese ca o budincă foarte sănătoasă şi gustoasă”, explică Navi.
La prânz – diverse: cartofi fierţi cu condimente, linte, orez brun călduţ cu roşii proaspete, răcoroase, paste integrale, spaghete din legume (crude sau fierte, cu sos de roşii, condimente şi bucăţele de brânză).
Are un program de masă destul de haotic, astfel, când o prinde noaptea la studio, îşi comandă o pizza vegetariană, chifteluţe de soia sau iaurturi cu cereale şi fructe.
De obicei găteşte acasă, dar parcă e mult mai bine în perioada posturilor când comandă mai des de la restaurant. Oferta e, atunci, mult mai variată pentru vegetarieni. Pentru că, da, şi vegetarienii pot mânca bunănăţi. Cântăreaţa ne demonstrează acest lucru şi se apucă să prepare un haloumi la grătar (n.r. un amestec de brânză de capră şi oaie, cu punct de topire ridicat) cu salată din cămară. Iubitul ei, Andrei Grigore, chitarist în trupa Mindcage Escape, este cel mai priceput în bucătărie şi, de obicei, gătesc împreună. Şi el este vegetarian. De această dată, însă, a trecut de cealaltă parte a mesei, cu aparatul foto în mână, pentru a imortaliza momentul.
Haloumi la grătar cu salată din cămară
Este nevoie de o bucată de brânză din lapte de capră şi oaie. Pentru un haloumi perfect, sunt două reguli: feliile trebuie să fie de aproximativ 1,5 - 2 cm, iar grătarul foarte foarte încins.
„Feliile mici sunt periculoase, pentru că brânza se poate rupe ușor în timpul gătirii. Dacă nu aveți grătar, se poate folosi și tigaia, cu foarte puțin ulei. Haloumi-ul trebuie lăsat mult și bine la grătar, să prindă crustă pe ambele părți - se poate întoarce în momentul în care e ușor de desprins. Simplul fapt că s-a înnegrit nu înseamnă că s-a ars - cu cât îl lași mai mult, cu atât e mai gustos”, spune Navi.
Salata are în compoziție 4 roșii proaspete mari, o cutie de porumb neîndulcit, o mână de castraveți murați tăiați mărunt, ceapă după gust, câțiva ardei picanți pentru savoare maximă, ulei de măsline, puțin oțet, piper şi ingredientul “secret” - suc de roșii galbene de casă, făcut de mama lui Andrei.
„În general sunt nebună după condimente și îmi place să fac cele mai năstrușnice combinații, dar acum am fost chiar cuminte, ca salata să fie ușoară, răcoroasă și să se potrivească cu textura haloumi-ului”, mai spune artista.