Regina-mam─â Elena a fost re├«nhumat─â la Curtea de Arge┼č al─âturi de fiul ei, Regele Mihai I

19 octombrie 2019
image
Familia Regal─â a ├«ndeplinit cea mai mare dorin╚Ť─â a Regelui Mihai

Regina-mam─â Elena a fost re├«nhumat─â, s├ómb─ât─â, la Curtea de Arge┼č, al─âturi de fiul ei, Regele Mihai I, dup─â o ceremonie care a avut loc la Catedrala Arhiepiscopal─â Regal─â, ├«n fa┼úa c─âreia s-au adunat sute de persoane.

Slujba de ├«nmorm├óntare a fost oficiat─â de patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Rom├óne, aceia┼či care au participat la ceremonia de re├«nmhumare a regelui Carol II ├«n luna martie a acestui an, potrivit TVR.

├Än momentul introducerii sicriului cu osemintele reginei Elena ├«n cript─â au fost trase 21 de focuri de arm─â ┼či intonate Imnul Rom├óniei ┼či Imnul Regal.

La ceremonie au asistat Majestatea Sa Margareta, principele Radu, principesele Sofia ┼či Maria, ducele Amedeo de Aosta ┼či fiica lui principesa Mafalda ┼či Lord Peter Rosslyn, ┼čeful Casei Principelui de Wales ┼či Ducesei de Cornwall. Al─âturi de ei, mai mul┼úi diploma┼úi ┼či politicieni.

Sicriul cu r─âm─â┼či┼úele Reginei-mam─â Elena a ajuns ├«n ┼úar─â, vineri, la ora 11.00, pe Aeroportul ÔÇ×Henri Coand─âÔÇŁ din Bucure┼čti, unde a avut loc o ceremonie ├«n prezen┼úa Majest─â┼úii Sale Margareta ┼či a membrilor Familiei Regale, a reprezentan┼úilor mai multe culte, a numero┼či diploma┼úi ┼či reprezentan┼úi ai institu┼úiilor Statului ┼či ai Armatei Rom├óniei.

Vineri, cortegiul funerar a ajuns la Palatul Elisabeta, depus în Sala Regilor, unde familia regală s-a recules la catafalc.

Majestatea Sa Margareta a dorit ca, ├«n mod simbolic, sicriul reginei Elena s─â plece c─âtre Curtea de Arge┼č de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mam─â ┼či Regele Mihai au fost for┼úa┼úi s─â-l p─âr─âseasc─â. 

Regina-mam─â Elena a Rom├óniei, mama regelui Mihai I, s-a n─âscut pe 3 mai 1896, la Palatul Tatoi, l├óng─â Atena. Alte┼úa Sa Regal─â Principesa Elena a Greciei ┼či a Danemarcei a fost fiica regelui Constantin I al elenilor ┼či a reginei Sofia (n─âscut─â Principes─â Imperial─â a Prusiei). A fost sora regilor George al II-lea, Alexandru ┼či Pavlos ai Greciei. S-a c─âs─âtorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Mo┼čtenitor Carol, de care a divor┼úat la 21 iunie 1928. ├Än 1940, a devenit regina-mam─â a Rom├óniei. A murit ├«n ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de regele Mihai I, regina Elena nu a ┼či-a mai rev─âzut niciodat─â ┼úara.

Palatul Elisabeta este ├«n doliu ├«n zilele de 18, 19 ┼či 20 octombrie.

O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta, până luni, 21 octombrie 2019. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.

bianca dragusanu
catalin eva maruta jpg
BeFunky collage (10) jpg
anda adam
Ce face si cum arata acum Liviu Arteni fostul sot al celebrei Israela Vodovoz 1024x576 webp
anda adam png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
C─ât─âlin Zm─âr─ândescu 7 jpg webp
pepe si yasemine ody
Screenshot 2022 05 17 at 16 01 52 png
andreea marin iubit jpg
claudia patrascanu gabi badalau 0 jpeg
8 act ginghina jpg