Regizorul Dan Puican a murit. Primul soț al regretatei Stela Popescu avea 88 de ani
Regizorul Dan Puican, primul soț al Stelei Popescu, a murit la vârsta de 88 de ani, anunță Teatrul Naţional Radiofonic. Stela Popescu și Dan Puican au fost căsătoriți între 1960 și 1969, însă cei doi au păstrat o relație foarte apropiată până la moartea marii actrițe.
Regizorul Dan Puican, primul soț al Stelei Popescu, a murit la vârsta de 88 de ani. În urmă cu un an, în noiembrie, Puican a făcut parastasul de trei ani pentru regretata actriță, cu care a păstrat o relație foarte bună după divorț.
”I-am dat de pomană niște pachete și pentru că a fost dezlegare la pește în postul Crăciunului, i-am dat de pomană și pește. Stelei îi plăcea mult. Soția mea a visat-o joi. Stela a fost iubirea mea din tinerețe. Am rămas în relații bune. Am colindat pe 5 continente împreună, am fost în 35 țări, iar soția mea s-a împrietenit cu ea. Venea la noi la masă. Soția îi făcea zacuscă și alte bunătăți de casă. Chiar înainte să moară am vorbit cu ea marți, ca să vină la noi la masă sâmbătă, soția o aștepta cu pește și m-a întrebat dacă am și vin din acela bun, roșu, căci îi plăcea vinul roșu. Iar joi seara a murit. Un prieten contabil, domnul Duru a alertat-o pe Doina, fata adoptivă a Stelei, că nu răspundea la telefon și așa a găsit-o pe jos, în casă. Anul acesta n-am mai ajuns la cimitir, doar la biserică”, a declarat Dan Puican, la vremea respectivă, pentru Click!
Stela Popescu a vorbit în numeroase rânduri despre divorţul de Dan Puican, pe care l-a părăsit de dragul textierului Puiu Maximilian. “El nu a vrut să se despartă, vestea a căzut ca un trăsnet pe capul lui. A acceptat până la urmă toată povestea asta. Dar ăsta a fost drumul meu. Şi nu-mi pare rău. Pur şi simplu am fugit de acasă. Am fugit de la primul soţ «călare» pe un Renault 16. Aşa s-a întâmplat. Fostul soţ era un bărbat extraordinar, dar nu simţeam chimia pe care am avut-o cu Puişor”. Cei doi au divorţat în 1969.
Cine a fost Dan Puican
Născut la 6 martie 1933, absolvent al Institutului de Teatru „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, în faimoasa Promoţie de Aur din 1956, ce-i cuprindea pe Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Sanda Toma, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea ș.a., angajat, din 1963, al Societăţii Române de Radiodifuziune, regizorul Dan Puican a pus în undă peste 1000 de spectacole radiofonice, cu mari nume ale scenei româneşti din ultimele decenii.
Trei dintre producţiile regizate de Dan Puican au primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic:„Patima roşie” de Mihail Sorbul în 1994, „Circul a plecat, leii au rămas” de Andrzej Mularczyk în 1998, şi, în 1999, „Caviar, vodcă şi bye-bye” de George Astaloş, creaţie ce a cunoscut o traiectorie artistică aparte, jucându-se, ca spectacol-lectură, la Paris, New-York, Bonn, Tel Aviv, Bruxelles, Viena, Copenhaga, Stockholm, Berlin, Műnchen, Londra, Madrid, Roma, Sidney şi în multe alte oraşe importante din întreaga lume.
„Radioul este viața mea și-i datorez totul, precum și actorilor cu care am colaborat, deoarece numai datorită lor am putut realiza spectacole care vor rămâne în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române”, mărturisea maestrul, în „Teatrul Național Radiofonic – volumul al II-lea (1973 – 1993)”.
În 2013, Annie Muscă i-a dedicat volumul „Dan Puican – Radioul este viaţa mea”, apărut la Editura Adevărul Holding.