Scrisorile lui Stanca: Dragă Andreas Petrescu,
Lumea, sau cel puţin subsemnatul, te ştie din numeroasele emisiuni de la TVR. Vagamente, se ştie că profesia ta de bază este aceea de actor. Aşa că multă curiozitate am avut când am fost să te văd jucând în, să-i zicem, serialul ”Mă mut la mama/tata”.
Piesele sunt excelente. Cu actori cunoscuţi. Cum eşti tu prin intermediul TVR. Şi Gabriel Fătu prin OTV, şi mai puţin ştiuţi, văzuţi pe scândură. Actori-actori. Apoi, e Adriana Trandafir şi în a doua piesă vine Adrian Păduraru.
O bogăţie de text. Contemporan. Comedie. Nu o pot numi bulevardieră, nu se încadrează. Dacă ar fi să o definesc totuşi, acceptă, rogu-te, termenul de piesă ”non-bulevardieră”.
Subiectul, intriga sunt găsite fabulos. Problema e jenantă: doi fraţi băieţi maturi care află că mama lor, văduvă, are un amant… Şi de aici toate încurcăturile, replicile. Inedit, ori măcar rar, subiectul. Spumos. Din viaţă. Cu atât mai mare e meritul tău. Căci e momentul să o spun. Autorul textelor eşti tu! Aşa că nu ştiu cărui Andreas să mă adresez. Actorului haios, spontan, teleastului ori dramaturgului - nota bene! - care face succes cu aceste două reprezentaţii? Nu vreau să-l supăr pe actor, pe omul de tv, dar înainte de toate tu te-ai născut dramaturg. Spontan. N-aş afirma, Doamne fereşte, că eşti mai puţin actor. Ci eu remarc doar că eşti o mare revelaţie. Ca dramaturg. În plus, ai o zodie bună, de invidiat, de vreme ce ai debutat cu două piese deodată. De un succes imens. Care a blocat casa de bilete a teatrului. Succesul.
Dincolo de jocul vostru. Unde pe draga de Adriana numai în rol de mamă n-o vedeam. Şi, nici pe Adrian… tată. Fiindcă ambii conotă altceva din tinereţea lor artistică… Zic, succesul textului tău e în ineditul situaţiei. În demi-jena băieţilor care află că mama lor… vai măi!,… face dragoste. Are un iubit. Dar, mama face şi lucruri bune, nu numai ”prostii”: o facultate. Acum, la bătrâneţe. Da, e real. Ştiu cazuri de prieteni, cunştinţe care fac la fel. Nu, nu fac dragoste… ci studii superioare la 50-60 de ani. Despre regia lui Gelu Colceag nu comentez. E prea cunoscut şi talentat, şi ca regizor… Andreas, ţine-o aşa. E anul tău.