Scrisorile lui Stanca. Dragă Gheorghiţa Nicolae

Dragă Gheorghiţa Nicolae,

Mă adresez dumitale, deoarece te apasă accentul cremei folclorului, tonusului, eposului românesc cade pe o emisiune de o impozantă măreţie. De-a dreptul regală, imperială - Tezaur Folcloric. Nu mă feresc de cuvinte şi nu mă joc cu ele. Mai întâi, nu ascund faptul că eram bun prieten intelectualiceşte cu Marioara Murărescu. Uneori chiar ne sfătuiam. Adesea i-am promovat, dar fără rabat de calitate, valorile afirmate de ea însăşi. Şi sunt cu zecile. Sutele. Se poate vedea asta în articolele mele publicate înainte de ’89 în SLAST, unde în calitatea mea de cronicar tv nu aveam practic despre ce să scriu, căci totul era politizat la maxim. “Tezaurul” era singura fereastră luminată a românilor prin mass-media. Nu cred că e vreun mare solist dintre cei promovaţi de Marioara să nu fi fost analizat, criticat, lăudat şi ca atare promovat pe ceaţa aia artistico-ideologică ...Când ea lucra la matricea esenţială a folclorului nostru... 

Cunoscând profund spiritul Marioarei, am fost extrem de atent şi recunosc mai cirumspect decât este nevoie, privindu-te când ai fost desemnată s-o înlocuieşti. Atenţie, fără exagerări! Marioara a lăsat echivalentul unui reactor atomic al folclorului, portului, etosului, eposului, practic a formulat profilul, matricea care să ne definească identitatea. Pachet imens. 

“Tezaur folcloric” e doctoratul de o viaţă al Marioarei Murărescu în folclor...

Nu ştiu cum se fac lucrurile pe la Academie la secţia respectivă, dar Marioara Murărescu şi opera ei merită consemnate, mai ales pe arhiva video...Pentru că Marioara nu a făcut numai o emisiune de distracţie, de divertisment, comercială - că aşa se ajungea şi la manele... - ea a aprofundat folclorul, l-a sortat l-a arhivat... o muncă de Sisif şi deloc nedistractivă...

Mare răspundere, pentru tine, Gheorghiţa Nicolae! Repet, nu mă scuz, am avut timp să observ ...tocmai de aceea am fost rezervat în a mă pronunţa în ceea ce te priveşte, am avut îndoieli. Văd şi afirm: linia Marioarei continuă neabătută. Valorile EI desemnate cu simţ românesc - da, acelea care mai lipsesc pe la unele manifestări - trebuie musai promovate. 

În context recent, am văzut două portrete de zâne ale folclorului. O schiţă de icoană pentru diafana Ileana Constantinescu. Şi unul al Doamnei Angela Buciu şi sperăm că asta să ţină o sută de ani! Constat că diploma oferită Angelei de Ministerul Culturii şi identităţii naţionale prin secr. de stat - omul din branşă - Alex Pugna, cu toată valoarea sa oficială, nu e suficientă pentru complexitatea unui “monstru” al folclorului cum e Angela Buciu... Iar măreţia vocii Ilenei Constantinescu este auzibilă şi vizibilă. Dă-i, înainte cu curaj!

bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
anisia gafton jpg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
cub brigitte pastramă png
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg
pantofi jpg
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
culita sterp daniela iliescu jpg
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
image
image
image
image
cub brigitte pastramă png
culita sterp daniela iliescu jpg
Mara G si Mario Mutu  jpg
Oana Ionita profa de balet  jpg
FotoJet jpg
Mihaela Borcea 9 jpg