Scrisorile lui Stanca: Dragă Nicolae Sabău,
Recent încheiatul festival de folclor ”Alină-te, dor alină”, patronat de dv., ajuns la a 22-a ediție, mi s-a părut de o ținută românească - din Ardeal via Maramureș, loco Cicârlău - remarcabilă. Exemplară.
Căci priveam la tinerii concurenți prezenți în festival și meditam la cum - peste 30-40 de ani, sau la vârsta dumitale de-acum, dacă o ating - vor evoca ei figura celui care a dat numele fostivalului. Fiindcă tacit, desigur, dar cu acordul părților, la o anumită ediție, fie ea cât mai îndepărtată, această manifestare va purta neîndoios numele de "Nicolae Sabău".
Nu stau acum, nene Nicule, să te bombardez cu adjective și atribute lingușitoare. Pe care oricum le-ai merita... Numai faptul că ai construit în jurul casei părintești din Cicârlău-Maramureș un adevărat centru cultural rural anulează prin evidență orice lingușire și atestă o realitate culturală. Vorbim despre merite aici.
Aici, unde ai fost și primar în câteva legislaturi, dar unde în domeniul cântului ești de mai demult și pe vecie Primaș. Nu mai dezvălui cititorilor faptul că în curând vei atinge vârsta de 84 de ani... Și că nu stai o clipă locului. Oricum, orice ai face, rămâi, fără discuție, simbolul, eticheta, statuia cântecului ardelenesc de culoare maramureșeană, Cicârlăul natal fiind locul unde vei fi mereu găsit. Localizat. Identificat. Și în viața de acum, și după ea... Căci, vizitându-te cu prilejul festivalului ținut anul acesta într-o zi însemnată de toamnă romantică - de Sf. Dumitru - am sesizat grija meticuloasă cu care îți așezi, și-ți mângâi cu tandrețe posteritatea.
Am admirat casa veche bătrânească, decorațiunile ei românismul, neaoșismul maramureșean cu care te fălești pe drept... Mai puțin... cavoul personal, la care am evitat să mă uit. Deși, țărănește privind lucrurile, rânduielile lăsate de Dumnezeu nu trebuie uitate. Un om chibzuit se gândește la toate amănuntele, fie și neplăcute, dar implacabile ale vieții. Și cumva și la cele de după...
Viață lungă, așadar, viitorului festival Nicolae Sabău de la Cicârlău... și mult mai lungă ființare mentorului său!
George Stanca