Scrisorile lui Stanca. Emil Hurezeanu, mă bucur şi nu prea pentru tine...
Mă bucur şi nu prea pentru tine, că ai fost numit ambasador la Berlin. Mă bucur de bucuria ta. Pe care ţi-o bănui. E o realizare. Din excelentul poet care eşti. Din comentatorul avizat de la Europa Liberă - ce şcoală! – trecând peste celelalte, ai ajuns o vedetă autentică, reală, nemachiată la TV Digi, ai ajuns o piesă majoră în politica externă, atât de văduvită de ”dictatura Băse”.
Nu mă bucur fiindcă îmi, ne vor lipsi dialogurile tale, zemoase, păstoase, discret-contondente, consistente, zilnice cu dl Prelipceanu, un ziarist tumultuos, dar care ştie să stea şi la cutie, respectând valoarea interlocutorului. Ele rămân memorabile lecţii tv de politică externă. Previziunile tale politice, comentariile tale, analizele/sintezele strategice avizate, care priveau politica generală a lumii, sau evenimentele cele mai banale.
De la catastrofe la lovituri de presă, totul trecea prin malaxorul cunoştinţelor tale profesionale. Îţi aşteptam adesea punctul de vedere. Sau chiar verdictul. Şi te credeam. Probabil, dacă nu sigur, toate cele enumerate mai sus ţi-au conturat profilul de ambasador. Bravo, celor ce te-au ”văzut”. Căci, în mod sigur ele au concurat la promovarea ta.
Eşti pe de-asupra şi o enciclopedie vie de politologie. Nu se putea cineva mai potrivit în Germania. Eu te văd şi mai sus... Dar ar trebui să faci pasul spre politichie şi nu te sfătuiesc dacă ai probleme cu splina...deranjază mirosul.
Apropo, am în memorie poate cea mai realizată emisiune a ta. Aceea cu Mircea Geoană, ca invitat. Un duel superb pe ”externe”. Alt expert, care mănâncă diplomaţie pe pâine. Şi care s-a ratat în politică. Şi, mai ales, ţinând-o langa, tot acolo. Un om calificat, pierdut politicheşte pentru minisatul de externe. Pe orice funcţie ar fi fost el...dar e treaba fiecăruia.
Aşa că, frate Emil, fereşte-te de politichie, că ştim noi cine de tămâie. Mă mai bucură că avem la Berlin un intelectual adevărat, un om de carte. Din rândul scriitorilor. Nu eşti primul. Ba, te adaugi la o listă onorantă. Manolescu. Grete Tartler, Elena Ştefoi, Mariana Şipoş.Să nu mai evoc scriitorii interbelici ...