Scrisorile lui Stanca: In Memoriam BB King,

Ultima actualizare:

    George Stanca
George Stanca

A murit BB King! S-a mai dus o legendă. Regele blues-ului. Am putea spune, ținând cont de istorie, Regele Blues-ului ”negru”. Deși pare a fi un pleonasm. Numai că asta e realitatea. Blues-ul, alb sau negru, azi printr-un alb Joe Bonamassa e blues și atât. Muzică de regi.

Culmea e chiar că actualul lider, prea puști pentru a fi numit rege, să zicem lider al acestui gen, e un pui de italo-american, blond, înalt, suplu, echilibrat, cuminte ca o fecioară: Joe Bonamassa. Pe care marele King l-a cunoscut de mic. Ba, la 12 ani, Joe cânta la deschiderea concertelor Regelui. Mi-e jenă să-i spun copilul-minune. Sintagmă perimată... Ce mă enervează pe mine este mesajul greșit al unor cuvinte, deturnarea semanticii.

Căci una e să zici/fii ”rege” la americani și alta la români. Vai, câți regi avem! [Și aici nu intră în discuție nicidecum Majestatea Sa Regele Mihai]... Avem o țară în care plouă cu Hîmpărați și Regi... La noi totul e demonetizat, batjocorit ca valoare. Zilele trecute am asistat la un act de obrăznicie, în care un mare jazzman american de culoare era amestecat cu sila, pe considerentul asemănării la piele, în țigănia noastră balcanică. Ba, mai aud pe unii spunând că blues-ul se compară cu maneaua. Niciodată!!! Bluesul vine din relitatea și munca afro-americanilor, din sărăcia lor și din condiția de sclavi. Muzica lăutărească e poate apropiată tematic de blues. Dar, maneaua, Niciodată!!! Niciodată!!! O furăciune din Orient adusă la nord de Dunăre, unui popor de idioți, unde ospitalitatea tradițională a devenit ”futere de mamă”... 

Bluesul lui BB King este exemplar. Mondial. Al Pământului. Repet. E Viață. Istorie. Poezie. Suferință. Umor amar. Existențial. Sigur, s-a mai dus o legendă. Se apropia de 90 de ani. Destul, ar zice unii. Pentru un mit, niciodată nu e destul. Căci el, mitul, rămâne. Funcționează. E perpetuat. E ținut prin opera sa, în viață. Sigur că de-acum lumea e mai puțină cu un geniu. BB King. Dar să nu uităm. Și noi ne vom duce. BB King, însă, rămâne... 

P.S. Citat din ”copilul” Joe: “God bless you BB… Rest in peace, my friend. Thank you for all that you’ve done for this kid… Joe Bonamssa”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
daniela gyorfi instagram jpg
florin piersic facebook jpg
tavi clonda si gabriela cristea e1676360535995 jpg
florin piersic facebook jpg
image png
florin piersic facebook jpg
florin piersic facebook jpg
 "În sfârșit le-am mângâiat fără să mă sperii de ele!", spune artista
image
actualitate.net
image
actualitate.net