Scrisorile lui Stanca. In Memoriam: Jean Pădureanu,

simeon stalpnicul png

I se spunea Lordul. Fiindcă atunci când își dădea cuvântul era lege.

 E drept, să nu ne ascundem, că acest cuvânt era valabil mai mult într-o zonă umbroasă a fotbalului nostru. Dar cuvântul era cuvânt. Sfânt! Azi, ”cuvânt” e frunză-n vânt... I se atribuie paternitatea așa numitului, tradiționalului ”Blat” mioritic din fotbal. Un lucru negativ. Pe care mi-e greu să-l explic, fiindcă n-a fost dezvăluit nicicând. Care, la un moment dat, era o formă economică, culmea!, de adaptare la realitatea românească.”Eu te bat acasă cu 2-1, tu mă bați acasă cu 2-1!” Să-l asemui cu simpaticul Ostap Bender din Ilf&Petrov? Jean - onorabilul de dincolo de granițele legalului; sau ale a-sportivității...? ”Meciurile strategice”, ”Cooperativa” i se atribuie lui drept creație. Dar asta nu se putea face de unul singur...”Complicii” mai trăiesc. Jean avea geniu oltenesc. Șmecheresc. Mitică de la Ligă? Iaca, un copil guraliv de trupă! Jean avea o discreție soră cu piramidele egiptene. Ce poți scoate de la un bloc de piatră...? Oricum, descris, zugrăvit cu oricâte minusuri în față, Jean era un mare maestru. O minte extraordinră. Toată campania care l-a atins și pe el prin ”pușcărierea fotbalului”, mi s-a părut nedreaptă în cazu-i. După spusa multor martori și colegi de detenție Jean a devenit, în pârnaie, o legumă. 

Cei care l-au ținut legat, cu asupra de măsură, au fost niște criminali. Pe cine a omorât//nenorocit Jean? Când, de fapt, el făcea un bine. Ocult, dar bine... S-a spus despre el că ar fi criminalul fotbalului românesc. Când mergea încă bine... Cei care-l conduc acum ce sunt? Apoi, Jean nu era un arivist. Eventual, un hedonist. Nu avea familie, nevastă, copii. El era însurat cu Fotbalul. Și cu Gloria Bistrița lui... A fost președinte și la Rapidul lui Copos; am lucrat cu el. Nu-i puteai scoate Bistrița din suflet. I-am și spus-o. Vai, câte întrebări i-aș fi pus despre dragostea lui, despre fotbalul românesc! De altfel, cu câteva zile înainte de a fi arestat mi-a propus să scriem cartea-i biografică. N-a fost să fie... Duce cu el amintirile cele mai ascunse ale fotbalului. Dacă făcea politică, azi, vă spun eu, putea fi mare. Dar Jenel s-a limitat la fotbal. Care l-a ucis... 

Cu cea mai controversată biografie, viață a lui Jean Pădureanu este marea figură fotbalistică a secolului XX - era Hagi ! Drum bun, Jenel! 

 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Reghe, botez Liam jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
ferentz iohannis  jpg
simley si marius jpeg
foto1 liviu si sotia in dubai jpeg
foto1 jpeg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
FOS
Nicolae Ciuca FOTO Facebook Nicolae Ciuca
image
image
image
image
ferentz iohannis  jpg
foto1 liviu si sotia in dubai jpeg
simley si marius jpeg
lori jpeg
ana baniciu si edy kovaci jpeg
Reghe, botez Liam jpg