Sebastian Papaiani a murit. Ultimul interviu cu Sebastian Papaiani: Amintiri despre „Toate pânzele sus”

image
Una dintre ultimele poze cu Sebastian Papaiani înainte ca problemele de sănătate să i se agravezeFoto: Click!

Sebastian Papaiani a murit | Anul acesta s-au împlinit 40 de ani de la debutul filmărilor pentru „Toate pânzele sus”, un mini serial făcut după cartea lui Mircea Tudoran, în regia lui Mircea Mureşan.

În urmă cu șase luni, înainte de a se confrunta cu gravele probleme de sănătate, maestrul Sebastian Papaiani a fost de acord să ne povestească cum a fost la filmările pentru serialul copilăriei anilor '80, "Toate pânzele sus".

Sebastian Papaiani a devenit celebru după ce a dat viaţă unor personaje precum plutonierul Căpşună din „BD la munte sau la mare”, Păcală sau Gogu din „Nea Marin miliardar”. Un alt rol cu care a intrat în istoria cinematografiei româneşti a fost cel al lui Ieremia din „Toate pânzele sus”, pe care l-a primit în 1976 şi l-a jucat timp de doi ani. Click! s-a întâlnit cu maestrul pe 15 aprilie.

„Nici nu ştiam că se împlinesc 40 de ani de la debutul filmărilor. A fost o perioadă frumoasă, în care s-au legat prietenii. Cu Ion Besoiu, interpretul lui Anton Lupan, mai vorbesc şi acum, are 83 de ani, eu fac 80 în august. Nici eu nu mai sunt tânăr, atunci eram tineri şi simpatici. Şi cu Mircea Mureşan, regizorul filmului, mă mai întâlnesc în comuna Gruiu, satul unde mi-am făcut casă. Ne întâlnim din când în când şi stăm la poveşti. Am filmat pe Corabia Speranţa, goeletă de lemn, proprietate a lui Radu Tudoran, cu care am navigat mult. Am filmat mult şi pe mare şi pe uscat. De exemplu, am filmat undeva în Bulgaria, în delta râului Rodopi, care e un fel de Olt, dar mult mai mic. Acolo erau nişte căsuţe de lemn făcute de bulgari şi am stat acolo în jur de o săptămână şi ceva. Mai aveam de filmat câte o crimă sau ceva bătăi. Apoi am filmat în studiourile de la Buftea momentele când marea era agitată şi aveam de filmat furtuni. Ei au acolo studioul 4 cu un bazin care se agita şi poate imita foarte bine furtuna de pe mare”, ne-a povestit Sebastian Papaiani.

Maestrul ne-a povestit că lucra la o carte de amintiri, în care un capitol aparte îl va avea şi perioada când a filmat pentru „Toate pânzele sus”.

Îşi amintea, cu plăcere, că Julieta Szony interpreta Adnanei, care era atunci o tânără debutantă foarte timidă. „Nu am avut multe scene filmate în doi, filmam în colectivitate, fie că filmam pe pământ sau pe corabie. O scenă care mi-a rămas în memorie? Trageam „rechinii” din apă, iar aceştia erau de cauciuc. Iar pe unul l-am tras atât de tare încât încât m-am trezit cu el peste mine, în vas, peste bord. Atunci, pe moment, ne-am cam speriat dar după ce ne-am revenit am râs cu toţii de păţania asta. Când eram în larg nu aveam cum să tragem multe duble. Iar la un moment dat ne-a prins o furtună mare şi ne-am retras într-un golfuleţ. Dacă nu eram în marginea golfului, ne distrugea vasul. Atunci ţin minte că au fost prinşi câţiva pescari dar, din fericire, au scăpat cu viaţă. Pot să vă spun că nu am avut nevoie de cascadori, eram tineri, ştiam să înotăm, nu aveam nevoie să fim înlocuiţi”, ne-a mai povestit maestrul Sebastian Papaiani.  

Ultimele proiecte de televiziune în care a jucat

După ce în 2004 a jucat în telenovela “Numai iubirea”, apoi în “Lacrimi de iubire (2005)” şi “Daria, iubirea mea” (2006), de la Acasaă, în 2009 a primit un rol în sitcomul “Nimeni nu-i perfect”. De curând, celebrul Păcală a jucat în „Manifest”, un film de televiziune regizat de Bobby Barbacioru, în care le-a avut colege pe îndrăgitele actrițe Maia Morgenstern şi Manuela Hărăbor.

image png
card ajutor jpg
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
trans bhutan cnn
foto 1   Cristina Spatar JPG
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
278537985 466770881908509 7030144293581689858 n jpg
4 catalin botezatu despre tatal lui la cina cu adi hadean si ionela nastase jpg jpeg
image png
1 carmen tanase jpg jpeg
beyonce
FotoJet (1) jpg