Secretul pastelor perfecte
În urmă cu 20 de ani, Victor Nemeş (41 de ani) era complet nepriceput în ale bucătăriei. Gătea din amuzament şi curiozitate, fără să-şi dea seama când a început să se specializeze. În 2013 a făcut figură bună la MasterChef, iar de atunci a luat tot mai în serios gastronomia. Pastele sunt preferatele lui.
„Pasiunea mea pentru gătit cred că a fost dintotdeauna. Era singurul mod în care puteai să te distrezi, enervându-ţi mama la culme. În ultimii 20 de ani, bucătari precum Jamie Olivermi-au stârnit curiozitatea şi mi-au dat încredere că pot să fac şi eu. Jamie a mers pe principiul că oricine poate să gătească într-un timp foarte scurt, lucru care pe vremea aceea m-a atras”, povesteşte Victor Nemeş. Cel mai mult îi place să facă paste. Întinde singur aluatul, jonglează cu ingredientele, le combină şi e în stare să conceapă o infinitate de reţete. Atât de mult îi plac, încât la sfârşitul acestui an şi-a lansat un concept culinar nou, de delivery şi luat la pachet, care se cheamă simplu „Pasta Punct”. „Este un hub gastronomic în care până la ora 17.00 se lucrează pentru comenzi de mâncare, iar seara organizez seminarii de gătit pe diverse teme, de la paste la patiserie. Nu lipsesc cinele private sau serile cu invitaţi speciali. Ne concentrăm pe pregătirea pastelor proaspete, din aluat făcut de noi”, explică el.
A studiat domeniul pastelor din toată lumea, a luat în considerare tot ce înseamnă „tradiţional”, pentru fiecare regiune, astfel că, pe lângă cele italieneşti, face şi paste asiatice sau româneşti. „Din tot ce am gătit şi gătesc, pastele sunt cele pe care le fac cu cea mai mare plăcere. Îmi aduc aminte cum întindea bunica aluatul pentru tăieţei de casă. Avea un sucitor cât ea de înalt şi rula o foaie fină şi mare cât masa. Ea m-a inspirat”, adaugă Victor. Pe cât de mult îi place să le prepare, tot atât sau chiar mai mult îi place să le mănânce. Ştie însă că pastele sunt periculoase pentru siluetă atunci când întreci măsura. „În opinia mea, nu ar trebui să avem mai mult de 150 g de mâncare în farfurie (paste cu sos şi cu restul ingredientelor).
Cum le prepari în casă
Ai nevoie de 400 g făină, 4 ouă + un gălbenuş. În funcţie de tipul de făină (ideală e cea de tip 00) putem adăuga puţină apă, dacă ni se pare prea dur aluatul. După ce încorporăm ouăle şi frământăm aluatul circa 5 minute, îl vom lăsa la rece să se odihnească pentru minimum 30 de minute. Apoi îl întindem cu un făcăleţ până obţinem o foaie groasă de o jumătate de centimetru, pe care o tăiem în forma dorită. „La pastele proaspete, timpul de fierbere e mai mic cam cu 3 minute faţă de cele din comerţ”, explică specialistul.
Spaghete cu măsline
Ingredinete: 400 g spaghete, două linguri de ulei de măsline, două mâini de măsline kalamata fără sâmburi, o legătură mare de pătrunjel, doi căţei de usturoi, o conservă de roşii, o ceapă mică tăiată mărunt, chili uscat fulgi.
Mod de preparare: se fierb pastele într-un litru de apă cu puţină sare. Separat, tragem la tigaie usturoiul zdrobit şi chili, adăugăm ceapa, iar după ce s-a înmuiat, punem şi măslinele. Putem lua un polonic din apa în care fierb pastele să punem în tigaie, lăsând să fiarbă. Adăugăm roşiile din conservă şi lăsăm să scadă. Când pastele sunt fierte, le amestecăm cu sosul, mai lăsăm un minut pe foc, apoi asezonăm cu pătrunjel.
Spaghete vegetariene
Ingrediente: 90 g spaghete, doi căţei de usturoi zdrobiţi, un sfert de ardei iute tocat mărunt, o mână de busuioc tocat mare, 5 roşii cherry tăiate pe jumătate.
Mod de preparare: pastele se fierb cu un minut mai puţin decât scrie pe ambalaj. Usturoiul şi ardeiul se trag în tigaia cu ulei încins, se adaugă roşiile, iar când acestea s-au înmuiat, adăugăm un sfert de cană din apa în care fierb pastele. Când pastele şi sosul sunt gata, se amestecă şi se asezonează cu busuioc, sare şi piper.
Paste cu creveţi
Ingrediente: 4-5 creveţi decorticaţi cruzi, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, o jumătate de ardei iute roşu tăiat mărunt, 100 ml vin alb, un sfert de dovlecel tăiat cubuleţe mari, o mână mare de pătrunjel proaspăt, paste.
Mod de preparare: usturoiul, ardeiul şi dovlecelul se sotează un minut în tigaie, adăugăm creveţii, iar când au început să prindă culoare adăugăm vinul şi lăsăm să scadă. Adăugăm pastele fierte şi mai ţinem un minut pe foc. La final, condimentăm cu sare, piper şi pătrunjel.
Fusilli integrali cu pesto de rucola
Ingrediente: două mâini mari de rucola, una de busuioc, 5 g muguri de pin, o mână de parmezan ras, 20 ml ulei de măsline, sare, piper, suc de lămâie, paste fusilli integrale.
Mod de preparare: cât timp se fierb pastele, preparăm sosul pesto: blenduim rucola, busuiocul, mugurii de pin şi parmezanul, apoi adăugăm uleiul de măsline, mai blenduim, adăugăm sare, piper şi lămâie. Sosul se adaugă peste pastele fierte.