Şerban Copoţ, expert în drumeţii
„Eu fac parte din generaţia care a crescut afară. Merg în drumeţii de la 8 ani, iubesc muntele şi natura”, declară sus şi tare Şerban Copoţ, muzician şi prezentator al emisiunii „iUmor” de la Antena 1. Nu a renunţat la acest „sport” de când e tătic, dimpotrivă, i-a antrenat şi pe cei mic în expediţiile lui. Mai mult decât atât, a scris şi o carte în care le dezvăluie părinţilor lucruri importante despre ieşirile în natură alături de copii.
Traseele dificile, cu rucsacul în spate, cărările de munte, camparea la cort, citirea semnelor şi tehnicile de supravieţuire nu mai au niciun secret pentru Şerban Copoţ (38 de ani). Pe toate le-a învăţat din proprie experienţă, testând, încercând. Merge în drumeţii de 30 de ani, iar în ultimii 15 ani regulat, fie în vacanţe, fie în scurte escapade de weekend. Le-a insuflat această pasiune şi fiilor lui de 3 şi 7 ani, Alexandru, respectiv Tedi. Povesteşte că, pasionat şi interesat fiind, a căutat pe piaţă cărţi legate de natură, cu sfaturi şi informaţii utile despre ce să faci în anumite situaţii, scrise pe înţelesul copiilor. Nu a găsit, aşa că şi-a dat seama că poate scrie chiar el o carte. „M-am gândit că fac un lucru bun. Eu am bagajul necesar de cunoştinţe să plec cu copiii în drumeţii. Toate datele acestea pe care le-am acumulat de-a lungul vieţii, documentarea pe care o fac în mod constant se regăsesc în această carte, într-un mod cât se poate de clar, concis şi uşor de accesat. Poate lucrurile s-au schimbat acum, copiii nu mai petrec atât de mult timp în contact cu natura, sunt greu de luat din faţa calculatorului. Poate nici părinţii care stau la serviciu de dimineaţa până seara nu mai ştiu cum să petreacă timp de calitate cu ei. Eu îmi doresc şi să readuc acest obicei al ieşirilor în natură, dar şi să le arăt copiilor cum să privească, cum să se bucure şi cum să protejeze tot ceea ce ne înconjoară”, explică Şerban Copoţ. Aşa s-a născut „Manualul exploratorului”, o carte ce conţine informaţii concrete, pornind de la cum se organizează bagajul şi care sunt obiectele folositoare, până la orientare, cum se citeşte o hartă, cum se acordă primul ajutor în diverse situaţii. Lansarea cărţii face parte dintr-un proiect mai amplu pentru copii, numit "Liga exploratorilor", susţinut de Kaufland, un program de educație ecologică inedit, ce îi duce pe copii în mijlocul naturii. Artistul ne-a dezvăluit şi nouă câteva informaţii utile despre drumeţii.
Ce trebuie să ştii înainte de a porni într-o drumeţie
În primul rând verifică prognoza meteo. „Cu vremea nu ne jucăm”, atrage atenţia Şerban. Apoi stabileşte-ţi foarte clar traseul. Trebuie să ştii cât durează, cât e de dificil, la ce să te aştepţi. Dacă mergi cu copiii, e bine să alegi un traseu pe care ai mai fost. Porneşte de dimineaţă şi nu risca să te prindă noaptea pe drum.
Cum să fiţi îmbrăcaţi
„Eu am o vorbă: multi strat e mai smart”, spune Şerban. Asta înseamnă că, decât să ai o haină groasă, mai bine te îmbraci cu tricou, bluză, hanorac, geacă (în funcţie de anotimp), din care să poţi da jos pe măsură ce te încălzeşti. Transpiraţia e unul dintre cei mai mari duşmani ai călătorului. „Eu recomand pantalonii cu fermoar deasupra genunchiului, care se pot transforma în pantaloni scurţi. E necesară şi o pelerină uşoară de ploaie. De asemenea, încălţămintea trebuie să fie de calitate, să susţină glezna”, spune vedeta.
Ce să conţină rucsacul
Din bagaj nu trebuie să lipsească harta, busola, trusa de prim ajutor, apa şi rezerva de mâncare. Pentru o drumeţie de 6 ore, unei persoane îi sunt suficienţi 2 litri de apă. În rucsac mai poţi pune fructe, batoane proteice, ciocolată. Nu uitaţi de punga pentru gunoaie. „Un explorator e un om cu bun simţ, care respectă natura şi nu lasă gunoaie în urma lui”, spune Şerban.
Unde punem cortul
Într-un loc plat, curăţat de crenguţe şi pietre, nu foarte aproape de râu, pentru a nu risca să fiţi luaţi de viitură în miez de noapte. Alegeţi locuri ferite, dar nu sub copaci uscaţi, nici lângă versanţi de pe care pot pica pietre. Dacă faceţi foc, aveţi mare grijă să îl stingeţi bine înainte de a pleca!
Cât rezistă copiii
„Eu cu ai mei, până au împlinit 3 ani, am mers în drumeţii gen picnic. De la 5-6 ani, când au piciorul mai sigur, îi poţi lua în drumeţii de 1-2 ore. Alegeţi trasee potrivite cu puterile lor. Tedi, fiul meu cel mare, a cucerit deja 3 vârfuri (Reţitiş, Hăşmaşul Mare şi Harghita Mădăraş). O drumeţie de 6 ore este mai mult decât suficientă pentru un puşti de 7 ani. Nu-i suprasolicitaţi pentru că tot voi va trebui să-i căraţi apoi în spate”, adaugă artistul. Vă sfătuieşte să nu lăsaţi copiii să alerge în faţă, să se îndepărteze prea mult, pentru că pericolele pot pândi la orice pas (alunecă, pot fi surprinşi de un animal sălbatic). Nu puneţi mâna pe ciuperci şi mare grijă la insecte!
Atenţie la urşi!
Munţii României au una dintre cele mai mari populaţii de urşi din Europa. Le-am invadat habitatul, iar ei au început să coboare în localităţi, să caute în tomberoane, să iasă la şosea. E extrem de periculos se dai nas în nas cu ei. Şerban Copoţ vă sfătuieşte să nu plecaţi niciodată singuri, să fiţi în grup mai mare şi să faceţi gălăgie. Eventual luaţi un fluier în care să suflaţi o dată la 2-3 minute. „Ursul nu vine dacă aude oameni, scopul lui nu e să înfrunte omul, ci e doar atras de mirosul de mâncare. Aşa că, dacă aveţi la voi alimente, puneţi-le în ambalaje închise ermetic. Mergeţi pe trasee marcate şi evitaţi cărările pe care vedeţi urme de urs. Dacă totuşi vă întâlniţi cu el, nu faceţi mişcări bruşte, retrăgeţi-vă în linişte”.
Ce poţi să faci în natură
Multe persoane nu merg la munte pentru că se plictisesc, nu ştiu ce să facă. Şerban Copoţ vă anunţă că sunt o mulţime de activităţi plăcute, care vă încarcă plămânii cu aer curat şi inima cu energie. În afară de obişnuitul mers pe traseu, vă puteţi opri să admiraţi copacii, râul, să culegeţi fructe de pădure, să exersaţi noduri, să ascuţiţi beţe cu cuţitul.