Soprana Angela Gheorghiu își strigă supărarea: ”În 31 de ani, nu am fost invitată să cânt în țara mea natală”


    Soprana Angela Gheorghiu
Soprana Angela Gheorghiu

Cântă pe cele mai mari scene ale lumii și este adulată de milioane de fani. Cu toate acestea, soprana Angela Gheorghiu, 56 de ani, are o suferință. ”În 31 de ani, nu am fost invitată să cânt în țara mea natală”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Celebra soprană Angela Gheorghiu locuiește, în București, într-o vilă din cartierul Primăverii, însă, toate concertele pe care le are sunt peste hotare.

N-a mai cântat pe secenă de operă din România de pe vremea când a terminat facultatea.

”Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu La bohème, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990. În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez nici un rol de operă în România, nu am fost invitată de nici o instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală”, a scris Angela Gheorghiu, pe pagina sa de Facebook.


    Angela Gheorghiu strânge brațe de flori după fiecare concert
Angela Gheorghiu strânge brațe de flori după fiecare concert

Soprana a mai spus că  instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să-și susțină, să-și promoveze și să-și respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei.

Soprana Angela Gheorghiu: ”Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități”

”Peste tot în lume colegii mei sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc). Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate cât și în lume, însă cu tristețe observ că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de ignoranță. Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”, se întreabă retoric una dintre cele mai valoroase soprane ale mapamondului.

Angela Gheorghiu și-a făcut debutul în străinătate în 1992

Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House în”'Boema” de Puccini.

În acelaşi an, a debutat la Metropolitan Opera New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată '”Traviata'” în 1994.


    Soprana Angela Gheorghiu a cântat numai pe scene internaționale
Soprana Angela Gheorghiu a cântat numai pe scene internaționale

De atunci, celebra soprană cu voce de aur a fost o prezenţă constantă în săli de operă şi de concert din lumea întreagă: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai.

În plus, a fost premiată la toate competițiile din lume. În februarie 2019, și-a lansat prima biografie Angela Gheorghiu. A Life for Art”, scrisă împreună cu Jon Tolansky şi publicată de ForeEdge/University Press of New England.

Citește și: 

Angela Gheorghiu, despre sacrificiile din carieră: Veneam de nicăieri

Angela Gheorghiu, soprana cu decolteu generos și picioare superbe! Iubitul cu 22 de ani mai tânăr o adoră

cutremur 1977 agerpres 0 jpeg
Survivor Romania webp
cub andreea esca png
pexels Horoscop 3 noiembrie
Imagine WhatsApp 2023 02 07 la 13 11 34 jpg
crima londra jpg
Elena Gheorghe Armâna Mea 24 mai 2022 2776 jpg
cub kassandra rotariu png
image
image
image
image
image
image
Elena Gheorghe Armâna Mea 24 mai 2022 2776 jpg
cub roxana vancea png
Imagine WhatsApp 2023 02 07 la 13 11 34 jpg
front 1 Beyonce (gettyimages) jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
cosmin selesiB jpg