Ștefan Iordache ar fi împlinit miercuri 80 de ani. 10 lucruri pe care nu le știai despre marele actor


    Ștefan Iordache a murit în septembrie 2008Foto: radioromaniacultural.ro
Ștefan Iordache a murit în septembrie 2008Foto: radioromaniacultural.ro

În film a devenit celebru pentru rolul din ”Cel mai iubit dintre pământeni” iar în teatru prin cea mai bună întruchipare a lui Richard al III-lea pe scenele românești. Marele actor Ștefan Iordache ar fi împlinit miercuri 80 de ani iar Click! prezintă 10 lucruri mai puțin cunoscute despre această emblemă a artei românești.

Nascut pe 3 februarie 1941, la Calafat, marele actor a fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela, teatrolog si profesor universitar. A murit pe 14 septembrie 2008, la Viena, in Austria, pe fondul unei boli necruțătoare de care suferea. A fost înmormântat cu onoruri militare în localitatea Gruiu, unde avea o frumoasă proprietate.

1.Deși s-a născut în Oltenia la Calafat, Stefan Iordache a copilarit în cartierul bucureștean Rahova, pe care îl considera adevărata sa”patrie“. Toată viața Ștefan Iordache a susținut că Rahova și-a lăsat amprenta asupra sa, lumea pestriță din acest cartier influențându-l în viața de zi cu zi.

2. Ștefan Iordache a fost un elev foarte bun. Arta nu a fost prima sa chemare ci medicina. A dat la 16 ani examen la Facultatea de Medicină dar nu a reușit. După acest eșec, tatăl său, croitor, l-a ajutat să fie angajat la Cooperativa de Croitorie”Sporul”. Ce făcea acolo? Era contabil,

3. Cum a ajuns actor? Plictisit de munca zilnică la birou și de rigoarea meseriei de contabil, Ștefan Iordache s-a înscris în brigada artistică a cooperativei și așa, încet-încet a prins drag de meseria de actor. Asta deși nici prin cap nu-i trecuse vreodată că are ceva de-a face cu această meserie.”Cand am dat admitere la Medicină, am făcut vizita medicală la facultatea de teatru. Iar când am ieșit de acolo, mi-am notat într-un jurnal că niciodată nu aș vrea să trăiesc printre asemenea oameni. Daca teatrul e inima mea, atunci află ca inima mea a fost cucerită treptat, în timp”, spunea marele actor într-un interviu dat în 2008 pentru Jurnalul Național.

4. In 1959 a intrat la Institutul de Arte Teatrale si Cinematografie ultimul și l-a absolvit printre primii, cu nota 10, la Actorie. Colegi de an i-au fost Irina Petrescu, Cornel Coman, Valentin Uritescu. Primul rol dupa absolvire a fost Arturo Ui, din „Ascensiunea lui Arturo Ui nu poate fi oprita“, de Brecht.

5. A scăpat de armată pentru că a primit un rol în pelicula „Gaudeamus Igitur“. La filmări, conform ziare.com, și-a făcut primul prieten adevărat din breaslă, pe Sebastian Papaiani. Puțini știu că în nopțile lungi de după filmări s-au împrietenit atât de tare încât și-au tăiat cu furculița încheietura mâinii stângi și s-au făcut frați de cruce.

6.S-a iubit cu marea actriță Irina Petrescu dar relația nu a durat.”Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: «Cum îţi imaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?» Dădusem probe pentru filmul «Duminică la ora şase». Aveam parteneră pe Irina. După câteva zile m-a sunat asistentul regizorului să-mi spună că nu voi mai fi distribuit. Părinţii Irinei nu erau de acord”, a dezvăluit actorul conform cărții”Ștefan Iordache. Regele scamator”apărută în 2004.

7. Care erau preferințele marelui Ștefan Iordache? Asculta Louis Armstrong, îl admira pe Al Pacino, prefera culoarea negru, iar ca animale iubea pisoiul Timofte și pisicile Cascarache şi Mache.

8. Ștefan Iordache a avut două tentative să facă afaceri, să devină”patron”dar a dat faliment.”Prin 1990, am încercat să fiu patron. Am luat o firmă, împreună cu alţi prieteni ingineri, dar n-am ştiut să ne descurcăm. Aveam 5.000 de vaci şi multe altele, dar au murit multe animale, pînă când am vîndut-o lui Urzică, cel cu Coleus-ul, dacă-l mai ştii. Am luat, tot cu prietenii ăştia, pe la Obor, pe strada care se numea Kent – că acolo se găseau ţigări pe vremuri – o cârciumă, zisă „La Papa”, după numele fostului patron. Dar n-a mers”, a povestit Ștefan Iordache într-un interviu din 2017 pentru revista Confidențial.

9. Ștefan Iordache a regretat două lucruri în viață. Faptul că nu a avut copii și că rolurile sale din teatru nu au fost apreciate la adevărata valoare."Lumea ma știe mai degrabă pentru că am cântat cu Sanda Ladoși și mai puțin pentru Hamlet, Richard sau ce am mai făcut eu”, spunea Ștefan Iordache în același interviu din Jurnalul Național.

10. Ultimul său rol a fost Prințul Potemkin, în piesa”Ecaterina cea Mare”, de George Bernard Shaw, pusa în scenă în 2008 la Teatrul National din București.

Citeștte și

Cu adevărat o viaţă de roman! Iubirile actorului Ştefan Iordache

Ștefan Iordache ar fi împlinit 79 de ani. Prima femeie din viața lui a fost coafeză

oana roman si marius elisei
Adriana și Eliza Iliescu
nunta insta jpg
cub claudia patrascanu png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
FotoJet jpg
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
image
image
image
image
image
image
oana roman si marius elisei
FotoJet jpg
Constantin Diță îl interpretează pe Giani din ”Las Fierbinți” jpeg
Noah Cyrus jpg
Ben Affleck jpg
cub claudia patrascanu png