Stela Popescu a murit la 81 de ani. Ce viață încercată a avut!

Ultima actualizare:

    Stela Popescu este una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România, supranumită „Regina teatrului de revisată”foto: arhiva personală
Stela Popescu este una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România, supranumită „Regina teatrului de revisată”foto: arhiva personală

Îndrăgita actriță Stela Popescu a murit astăzi, 23 noiembrie, la vârsta de 81 de ani. În cei aproape 60 de ani de carieră a jucat în peste 25 de filme.

Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, în Bălţi, Basarabia. Părinții ei erau învăţători modeşti, însă familia Stelei Popescu a întâmpinat multe probleme. Când Barsarabia a fost invadată de armata rusă, în 1940, tatăl Stelei a fost deportat în Siberia, după ce a fost considerat intelectual, deci un duşman al poporului. Nu după multă vreme, împreună cu mama ei, actrița s-a refugiat în România, la Braşov. Drumul Stelei până la celebritate a fost unul anevoios, mama artistei fiind cea care a ţinut familia pe linia de plutire.

Stela Popescu, în duet cu Ștefan Bănică

În 1953, Stela Popescu a susținut examenul de admitere și a fost repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki”, la care, însă, a renunțat după un an și jumătate, pentru că a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (cum era numită pe atunci UNATC – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”). La sfârșitul facultății, Stela Popescu a fost repartizată la Teatrul din Brașov, unde susținea în medie 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969 a fost actrița Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, apoi s-a angajat la Teatrul de Comedie. Colaborarea pe care nu a întrerupt-o, însă, niciodată, a fost cea cu Radiodifuziunea Română. Stela a dat vocea sa multor personaje pentru spectacole de teatru radiofonic.

Marea iubire a vieții ei, scriitorul Mihai Maximilian


    Ca să poată fi împreună cu scriitorul Mihai Maximilian, Stela Popescu a divorțat de primul soțfoto: arhiva personală
Ca să poată fi împreună cu scriitorul Mihai Maximilian, Stela Popescu a divorțat de primul soțfoto: arhiva personală

La începutul carierei sale, Stela Popescu s-a îndrăgostit nebunește de scriitorul Mihai Maximilian, cu care s-a și căsătorit în 1969, la scurt timp după divorțul de Dan Puican. Actrița a povestit în detaliu pentru Click! cum s-a întâmplat asta.

„Am ieşit la o cafea după ce lecturasem un text de-al lui la teatru. A fost dragoste la prima vedere. Am simţit atunci că fără el nu mai pot continua. Eram căsătorită cu un om de altfel foarte liniştit şi cu care nu am avut nici o problemă. Eu aveam 33 de ani, iar Mihai 35 de ani când ne-am cunoscut. Dragostea este o chimie inexplicabilă, dar pot spune că era teribil de inteligent, îmi inspira încredere şi avea un simţ al umorului foarte dezvoltat. La început a fost şi puţin introvertit şi mai tăcut, dar cu timpul a ajuns să vorbească mai mult ca mine. Ne-am căsătorit peste câţiva ani mai mult de gura lumii şi pentru a putea pleca împreună în străinătate”, a spus Stela Popescu, pentru Click!

Stela Popescu, în duet cu Alexandru Arșinel

La jumătatea anilor ’70 a apărut şi un copil în familia lor. Unul de 16 ani. „Noi nu am vrut să avem copii, dar am înfiat o nepoată de-a soţului meu, Doina Maximilian. Avem şi o nepoată de la ea, Stanca Radu, care este o tânără actriţă foarte talentată”, a explicat îndrăgita actriţă, pentru Click!

Acum 17 ani, în decembrie 1998, soţul Stelei Popescu a trecut în nefiinţă. „Atunci am crezut că nu mai pot trăi. Pentru mine Puişor, aşa cum îi spun eu lui Mihai, era totul. Noi doi petreceam foarte mult timp împreună. Ne plăcea să stăm singuri. A fost groaznic atunci, dar mi-am zis că trebuie să continui să joc pentru el. Mi-a scris texte după care joc şi acum. Aşa că în acel an am jucat pentru Revelion, deşi trecuseră doar două săptămâni de la moartea lui. Am simţit că o fac pentru el”, a mai spus Stela Popescu, pentru Click!

Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde lucrează și în prezent.

De-a lungul carierei, Stela Popescu a realizat roluri memorabile, în piese precum „Omul care a văzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”, „Preșul”, „Pețitoarea”, „Plicul”. A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. Deși fidelă teatrului, Stela Popescu este una dintre actrițele care a acceptat și roluri în seriale tv și în telenovele. A făcut parte din distribuția sitcomului „Cuscrele”, transmis de postul Naţional TV, din cea a telenovelei „Războiul sexelor”, a serialului de epocă „Aniela”, dar și a telenovelelor „Regina” şi „Iubire şi onoare”, difuzate de postul tv ACASĂ.

Totuși, duetul umoristic cu Alexandru Arșinel (76 de ani) a făcut-o faimoasă. Înainte de asta, însă, Stela a format un cuplu pe scenă și cu Ștefan Bănică, între anii 1971-1979.

În ceea ce privește debutul în cinematografie, acesta a fost în 1958, odată cu pelicula „Alo? Ați greșit numărul”. A jucat în peste 25 de filme, precum „Nea Mărin miliardar” (1979), „Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988). Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, dând viață textelor unor scriitori de valoare, Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava și Dan Mihăescu. O parte din realizările din televiziune pot fi urmprite pe DVD-urile lansate de TVR, „O stea printre stele” (2006) și „Stela și Arșinel” (2005). Începând jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni tv pentru femei pe posturile TVR, Realitatea și Național TV.

Din nou pe micile ecrane în „Camera Cafe”

Din 12 decembrie, Antena 1 a lansat un nou serial tv, „Camera Café”, difuzat în fiecare sâmbătă și duminică, de la 12.30. Având la bază un format internațional, producția spune povestea unei firme de organizat evenimente în incinta căreia se instalează un tonomat de cafea. Intrigile și acțiunea se vor țese chiar pe holurile care găzduiesc acest aparat, iar situațiile și întâmplările amuzante nu se vor lăsa deloc așteptate. Din distribuția serialului „Camera Café” fac parte Doru Ana, în rolul directorului firmei, Carmen Tănase, asistenta directorului, Adriana Trandafir, femeia de serviciu, Mădălin Mandin, instalatorul, dar fiecare episod va avea și invitați speciali. Stela Popescu, Cosmin Seleși, Diana Munteanu, CRBL și Florin Ristei sunt doar câteva din vedetele care vor completa distribuția. „Este un format dinamic, bine scris, haios, tinerii aleși sunt absolut minunați, asa că acest sitcom este o variantă perfectă pentru zilele de weekend”, a declarat Carmen Tanase.

image
image
image
image
image
image
emily burghelea jpg
cub mircea bravo png
jessica simpson getty jpg
banner Giulia Nahmany png
banner shelly png
Carla’s Dreams jpg
Denisa si Flick 2 jpeg
banner damian drăghici png