Temişan, ieri balerin graţios, azi fotbalist bătăios
Zilele acestea, la Moscova, câţiva artişti români driblează de zor la Campionatul Mondial de Fotbal al Artiştilor. Printre ei, şi simpaticul Aurelian Temişan, care de 25 de ani tot schimbă microfonul pe mănuşile de portar. Vineri a împlinit 44 de ani şi ne-a dat detalii, la cald, direct din Rusia, despre meciurile cu Turcia şi Italia, dar şi despre marea lui pasiune, fotbalul.
În perioada 27 mai-5 iunie, la Moscova, s-a strâns toată crema artiştilor internaţionali, dar nu pentru cântat, ci pentru driblat. Asta pentru că în capitala Rusiei s-a desfăşurat Campionatul Mondial de Fotbal al Artiştilor, competiţie la care ţara noastră a obţinut marele trofeu în 2014, iar în 2013 a devenit vice-campioană mondială. Şi anul acesta avem reprezentanţi de seamă, iar meciurile disputate până acum s-au încheiat în favoarea noastră: România-Turcia, 3-1, România-Italia, 3-0 la masa verde şi România – Olanda, 3-0. “Vinovat” că n-am primit goluri multe este nimeni altul decât Aurelian Temişan, portar în echipa de fotbal a artiştilor din 1991.
„Naţionala a fost înfiinţată în 1991 de către Mihai Lazăr, de mine şi de Gigi Gheorghiu, deci suntem trei membri fondatori. Eu sunt cel mai vechi dintre ei care mai joacă şi acum. Gigi nu mai joacă de peste 10 ani, nea’ Mihai Lazăr are peste 70 de ani. Un an mai târziu, în 1992, a venit în echipă şi Adrian Enache, care nu ne-a însoţit acum pentru că are spectacole”, ne-a povestit Temişan.
Dar puţini ştiu că pe lângă fotbal şi muzică, activităţi pe care le face la nivel profesionist, Temi a cochetat şi cu baletul. Nu acum, când are o înălţime de 1,9 metri, ci în copilărie, când era mai pipernicit.
“Am făcut balet în clasa întâi şi în clasa a doua şi am obţinut locul I pe ţară, doi ani la rând. Eram singurul băiat, între 10-15 fetiţe. Problema mea nu a fost că eram singurul băiat, ci că mama mi-a cumpărat chiloţei cu maşinuţe şi ştrampi cu două numere mai mici şi mă simţeam penibil. De ce am renunţat la balet? De ruşine. Luasem deja doi ani la rând locul I. Prea mult, nu? (râde)”, ne-a mai declarat artistul, care în muzică a debutat în 1989, la Festivalul de la Mamaia. Recent, Temi a lansat piesa “Când nu eşti a mea”, în colaborare cu Ralflo.
În 1991 a luat gol de la Eros Ramazzotti
Mulți artiști celebri s-au intersectat în teren cu Aurelian Temișan, care avea doar 19 ani la meciul de debut. “Țin minte că în 1991 am jucat prima dată pe Ghencea, cu stadionul plin, cu artiștii din Italia: Eros Ramazzotti, Luca Barbarossa (care mi-a dat 4 goluri), Enrico Ruggeri, Gianni Morandi, care era căpitan (la noi, pe vremea aceea era căpitan Dan Spătaru). Ne-au bătut cu 5-3. Eu fiind portar încă de atunci, unul dintre goluri l-am încasat de la Eros Ramazzotti”, își amintește Temi. În prezent, printre alții, naționala artiștilor e formată din: Aurelian Temișan, Cosmin Seleși, Dan Cruceru, Ghedi Kamara, Andrei Ștefănescu, Daniel Chiriță, Cornel Păsat, Adrian Enache etc.
S-a întâlnit în Rusia cu celebrul Carles Puyol
La Moscova, artiștii noștri au dat nas în nas cu celebrul Carles Puyol, fostul căpitan al Barcelonei și al naționalei Spaniei. “Cu Carles Puyol ne-am întâlnit pe stadion, unde au fost invitate toate echipele din cadrul campionatului, pentru a vedea un meci între selecționata organizatorilor de aici și o selecționată de la FIFA, meci în care au jucat și Carles Puyol, și președintele FIFA, Gianni Infantino. După ce s-a terminat meciul lor, toate echipele participante la Campionatul Mondial de Fotbal al Artiștilor au fost invitate pe teren, pentru a face o poză oficială de grup și m-am trezit lângă Puyol”, spune Aurelian Temișan.